Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες και παράλληλα η αναστάτωση των λιγοστών κατοίκων που έχουν παραμείνει στα νησιά.
Νέος σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:23 στην Αμοργό. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 11 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίζεται στα 17,7 χλμ, γι αυτό και έγινε αισθητή ακόμα και σε περιοχές της Αττικής.
Μέσα σε 4 λεπτά σημειώθηκε και ακόμα ένας σεισμός μεγέθους 4 Ρίχτερ, 10 χλμ. νότια της Αρκεσίνης, ενώ 20 λεπτά μετά τα 4,8 Ρίχτερ καταγράφηκε ακόμα μία δόνηση μεγέθους 4,3 Ρίχτερ.
Τοποθετήθηκαν δύο σεισμογράφοι στην Καλδέρα
Νέα δεδομένα, τα οποία θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση του σεισμικού φαινομένου στις Κυκλάδες, επιδιώκουν να αντλήσουν οι επιστήμονες, από τους δύο φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους, που συνελέγησαν το πρωί από την Καλδέρα. Παράλληλα, τοποθετήθηκαν ακόμα δύο υπερσύγχρονοι σεισμογράφοι, οι οποίοι θα παραμείνουν εκεί για μία εβδομάδα. Πρόκειται για υπερσύγχρονους σεισμογράφους, οι οποίοι πήραν τη θέση των δύο άλλων, οι οποίοι συλλέγουν δεδομένα εδώ και επτά ημέρες.
Για τον λόγο αυτό βρέθηκε σήμερα στη Σαντορίνη η επιστημονική ομάδα της καθηγήτριας Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ Εύης Νομικού. Πρόκειται για ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα των επιστημόνων, καθώς και με την Γεωγραφική Υπηρεσία του Στρατού που βρίσκεται στο νησί και κάνει μετρήσεις στο βαρυτικό πεδίο, θα μελετηθούν δεδομένα και από την θάλασσα αλλά και από την γη. Τα στοιχεία θα πάνε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο για να μπορούν οι επιστήμονες να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο, το οποίο έχει αναστατώσει τόσο πολύ τη χώρα μας.
«Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού έχει φέρει ένα ειδικό βαρυτόμετρο, το οποίο θα κάνει μετρήσεις στη Νέα Καμένη. Έχουν κάνει μετρήσεις και στη Σαντορίνη και θα συγκριθούν τα αποτελέσματα της βαρύτητας με τις προηγούμενες αναλύσεις του 2011 και 2012. Θα γίνουν διάφορες δορυφορικές απεικονίσεις σε τριγωνομετρικά σημεία και επίσης θα ανασύρουμε τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους υψηλής τεχνολογίας για να πάρουμε τα δεδομένα, να τα δώσουμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, έτσι ώστε να μπορέσουν να αναλυθούν μαζί με τα δεδομένα των σεισμογράφων που βρίσκονται σε όλο το νησί» σημείωσε η κα Νομικού μιλώντας στο ΕΡΤNews.
Η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ Εύη Νομικού έκανε μια έκκληση σε όλους τους δημοσιογράφους, να γίνει μια πιο προσεκτική προσέγγιση του φαινομένου. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι και η Οία και το Ημεροβίγλι, αλλά και άλλες περιοχές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όντως δεν έχουν πολύ κόσμο και αυτές οι εικόνες δεν είναι τόσο πρωτόγνωρες όσο ίσως καμία φορά παρουσιάζονται. Αλλά και όσον αφορά τις κατολισθήσεις, για παράδειγμα, στην Κόκκινη Παραλία, δεν είχε γίνει ποτέ. Ήταν από τις προηγούμενες χρονιές, όπως εξήγησε.