Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
14.09.2023

Πλημμύρες - Παλαμάς: Xωματουργός λέει πως έσπασε φράγμα με εντολή της περιφέρειας

Την παραίτηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού «σήμερα κιόλας» ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις καταγγελίες για το ρήγμα στο φράγμα του ποταμού Καλέντζη.

Αποκαλυπτικά είναι τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, τα οποία επιβεβαιώνουν δεκάδες καταγγελίες κατοίκων της Θεσσαλίας, σύμφωνα με τις οποίες, κάποιος, την ώρα της μεγάλης πλημμύρας, έσπασε το ανάχωμα σε σημείο του ποταμού Καλέντζη, με αποτέλεσμα να αλλάξει πορεία το νερό και να πνίξει το χωριό Παλαμάς.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Alpha, το βράδυ της πρώτης νύχτας της κακοκαιρίας, ένας χωματουργός με το σκαπτικό του μηχάνημα, ανέφερε πως ήταν σε επιφυλακή δίπλα στο ανάχωμα. 

Όταν ο εν λόγω χωματουργός ρωτήθηκε από δημοσιογράφος του σταθμού που επικοινώνησε μαζί του, ποιος του έδωσε εντολή να επιχειρήσει, ο χωματουργός είπε «αυτός που με μισθώνει», εννοώντας την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

«Μού δόθηκε εντολή να κάνω παρέμβαση», ανέφερε ο ιδιοκτήτης του χωματουργικού μηχανήματος, ενώ ερωτηθείς ποιος τον διέταξε να κάνει κάτι τέτοιο, είπε: «Εντάξει, τώρα αυτά είναι, αυτά είναι… Από εκεί που είμαι μισθωμένος».

Ακολουθεί ο διάλογος:

Δημοσιογράφος: Σας δόθηκε εντολή να κάνετε παρεμβάσεις σε ανάχωμα;

-Ναι μου δόθηκε η εντολή να κάνω παρέμβαση.

Δημοσιογράφος: Από ποιον σας δόθηκε αυτή η εντολή;

-Εντάξει, τώρα αυτά είναι, αυτά είναι… Από εκεί που είμαι μισθωμένος.

Δημοσιογράφος: Από τον κ. Νούσιο δηλαδή; Από την αντιπεριφέρεια;

-Ακούστε με. Εμείς πάντοτε μας καλεί, μας επιτάσσει η Περιφέρεια για επιφυλακή. Από εκεί παίρνουμε και τις εντολές μας.

Δημοσιογράφος: Άρα η περιφέρεια σας έδωσε την εντολή, μου λέτε, να ανοίξετε αυτό το ανάχωμα, να σπάσετε αυτό το ανάχωμα;

-Εγώ σας είπα ακριβώς τι γίνεται και από πού παίρνουμε τις εντολές μας και από πού είμαστε καθοδηγούμενοι.

Δημοσιογράφος: Άρα όντως έγινε άνοιγμα τρύπας σε αυτό το ανάχωμα για να παροχετευτούνε νερά.

-Έγινε κάποια ελεγχόμενη τομή…

Ωστόσο ο αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Νούσιος, αρνείται πως έδωσε οποιαδήποτε άδεια για να ανοιχτεί το ανάχωμα, τονίζοντας πως δεν γνωρίζει ποιος το έκανε.

Οι κάτοικοι του Παλαμά μάλιστα κατήγγειλαν πως το χωριό δεν θα πλημμύριζε αν δεν είχε σπάσει το ανάχωμα.

ΣΥΡΙΖΑ: Να παραιτηθεί σήμερα κιόλας ο κ. Αγοραστός

Την άμεση παραίτηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μετά τις «αποκαλύψεις-κόλαφο» για το ρήγμα στο φράγμα του ποταμού Καλέντζη.

Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν ότι τη νύχτα της μεγάλης πλημμύρας μηχάνημα μισθωμένο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας προκάλεσε ρήγμα στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, ώστε τα νερά να κατευθυνθούν στον Παλαμά. Μάλιστα, ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA μετέδωσε χθες μαρτυρία του χωματουργού, που έσπασε το φράγμα με σκαπτικό μηχάνημα, ο οποίος αναφέρει ότι η εντολή για την παρέμβαση δόθηκε από τη Περιφέρεια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι «οι αποκαλύψεις αυτές προστίθενται και ενισχύουν τις καταγγελίες των κατοίκων, που ήδη αποτελούν αντικείμενο της έρευνας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου».

Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει οτι «μετά από όλα αυτά, ο κ. Αγοραστός δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Το ελάχιστο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί σήμερα κιόλας από Περιφερειάρχης Θεσσαλίας». Σημειώνει δε πως «αν δεν το κάνει ο ίδιος, οφείλει να του το ζητήσει ο αρχηγός του κόμματός του, ο κ. Μητσοτάκης», προσθέτοντας ότι «αλλιώς είναι βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης καλύπτει -εκτός από τις δικές του- και τις εγκληματικές ευθύνες του εκλεκτού του Περιφερειάρχη».

«Θυμίζουμε μάλιστα ότι μόλις πριν λίγες ημέρες και ο κ. Κικίλιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσαν για fake news. Οι αποκαλύψεις όμως είναι κόλαφος και η ελληνική κοινωνία ζητά απαντήσεις», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αγοραστός: Κανένα έργο δεν θα άντεχε τόσο νερό

Για τα πυρά που δέχεται η διοίκηση της περιφέρειας Θεσσαλίας με αφορμή τις πλημμύρες απάντησε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη» την παρέμβαση του Αρείου Πάγου, προκειμένου όπως είπε «να σταματήσουν τα τερατώδη ψέματα και να λάμψει η αλήθεια».

Ερωτηθείς για την κατάρρευση της γέφυρας του Ξηριά, έξι μόλις μήνες μετά την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων, ο κ. Αγοραστός υποστήριξε πως οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας αφορούσαν την ενίσχυση της κοίτης του ποταμού.

«Η γέφυρα έπεσε γιατί δεν άντεξε το φαινόμενο» είπε ο κ. Αγοραστός ενώ για την περίπτωση του Ενιπέα διευκρίνισε πως «δεν είναι αρμόδια η Περιφέρεια», αναφέροντας παράλληλα πως κάθε έργο έχει κωδικό και εντάσσεται στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ψηφίζεται από το περιφερειακό, την οικονομική επιτροπή και παρακολουθείται από ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ακολούθως υποστήριξε πως «όποιο έργο έγινε άντεξε» καταλήγοντας ότι ο ίδιος έχει στοχοποιηθεί.

Save