«Σήμερα ζούμε την πρώτη πράξη της συγκάλυψης με την υπερψήφιση της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να έρθει αύριο η δεύτερη πράξη που είναι η απόρριψη από το σώμα, της προανακριτικής επιτροπής. Αυτοαναιρείσθε, με αυτόν τον τόσο ξεκάθαρο τρόπο και οδηγήστε σε αυτή τη διαδικασία αυτοακύρωσης και αυτοταπείνωσης, αν κανείς αναλογιστεί το τι έχετε πει και το τι λέτε σήμερα για την Εξεταστική Επιτροπή». Αυτό τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Όπως είπε ο κ. Δουδωνής, «η απάντηση στην αυτοταπείνωση και αυτοακύρωση της ΝΔ, βρίσκεται στο διαβιβαστικό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας».
«Τι κάνει εκεί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ως προς τη μεν πρώτη πράξη του κυρίου Βορίδη, λέει ότι παρέρχεται η αποσβεστική προθεσμία στις 5 Οκτωβρίου, ως προς δε τις υπόλοιπες πράξεις, ιδίως του κυρίου Αυγενάκη, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία λέει ότι η εφαρμογή της συνταγματικής διάταξης και η μη παραγραφή συνιστά απαγορευμένη αναδρομή δυσμενέστερου ποινικού νόμου. Λέει μάλιστα, ότι ενόψει του κινδύνου της παραγραφής, αποστέλλεται άμεσα ο Φάκελος στη Βουλή. Αλλά όπου υπάρχει κίνδυνος παραγραφής για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, υπάρχει για εσάς ευκαιρία παραγραφής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δουδωνής και συνέχισε:
«Η μέθοδος της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης και αυτά που λένε στους βουλευτές της, συνοψίζεται στη φράση: «Όσο εσείς θα μιλάτε, εμείς θα παραγράφουμε». Αυτή είναι η ουσία της εξεταστικής επιτροπής. Εξάλλου κανένας δεν αμφισβήτησε τις ικανότητές σας στη συγκάλυψη για την οποία νομίζω ότι δικαιούστε το πανευρωπαϊκό χρυσό μετάλλιο με τη βούλα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας» πρόσθεσε.
Απαντώντας στον εισηγητή της ΝΔ, Ανδρέα Νικολακόπουλο που έκανε λόγο για διαχρονικές παθογένειες ο κ. Δουδωνής αντέτεινε ότι «αυτό φορέθηκε πρώτη φορά στα Τέμπη με έναν εντελώς ανεπίγνωστο τρόπο, λίγες μέρες μετά την τραγωδία από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και δεν ντρέπονται να το επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία».
«Πάμε όμως και στη δική μας έννοια, αυτής της γαλάζιας συμμορίας. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ εντοπίζει την ύπαρξη όχι μιας γαλάζιας συμμορίας, γιατί η συμμορία είναι ένα πολύ ελαφρότερης απαξίας ποινικό αδίκημα, αλλά μιας γαλάζιας εγκληματικής οργάνωσης. Εγκληματικής οργάνωσης με ιεραρχική δομή και εφοδιαστική αλυσίδα.
Και θέλω να μου πείτε εσείς οι ίδιοι πώς αλλιώς θα χαρακτηρίζατε μια εγκληματική οργάνωση η οποία έχει αποστερήσει 400 εκατομμύρια ευρώ από τους Έλληνες αγρότες και εν τέλει τους Έλληνες φορολογουμένους και διοικείται κατά την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία από έξι πρόσωπα τα οποία έχουν τις εξής ιδιότητες: Πρώην υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην Γενικός Γραμματέας Υπουργείου της Νέας Δημοκρατίας, πρώην και νυν μέλος Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, κομματικός στέλεχος, Διευθυντής Γραφείου Υπουργού της Νέας Δημοκρατίας.
Πώς αλλιώς θα την χαρακτηρίζατε εσείς αν όχι γαλάζια εγκληματική οργάνωση. Όχι λοιπόν απλώς γαλάζια συμμορία αλλά γαλάζια εγκληματική οργάνωση έδρασε στον ΟΠΕΚΕΠΕ κατά την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Και καθώς λοιπόν η Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη λειτουργεί, στρίμωξαν τα πράγματα και μετά από μια σύντομη περίοδο αμπελοφιλοσοφίας περί φυσικού δικαστή επανέρχεται υποτροπιάζουσα η καταγγελθείσα από εσάς τους ίδιους νόσος και μέθοδος της εξεταστικής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δουδωνής και συμπλήρωσε:
«Υπάρχει έστω και ένας Έλληνας πολίτης που θεωρεί ότι θα είχε διαφύγει της προκαταρκτικής εξέτασης ο κύριος Βορίδης ή ότι θα είχε διαφύγει ο κύριος Αυγενάκης την ποινική διερεύνηση που οδήγησε σε παραίτηση τον κύριο Σημανδράκο; Υπάρχει κανείς που θεωρεί ότι δεν θα λογοδοτούσαν οι δύο υπουργοί στη δικαιοσύνη αν δεν ήταν υπουργοί και μάλιστα αν δεν ήταν υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας;
Τι εμποδίζει την ελληνική δικαιοσύνη από το να λογοδοτήσουν οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας; Η κυβέρνηση και η ψήφος των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή θα τους αφήσει στο απυρόβλητο. Σκεφτείτε ένας Έλληνας πολίτης να έπρεπε να διερευνηθεί για ένα τέτοιο αδίκημα και η δικαιοσύνη να του έλεγε δεν θα σε ελέγξουμε αλλά μπορούμε αν θες να κάνουμε μια γενική συζήτηση για τη φύση του κακού στον κόσμο η οποία σου λέμε εκ των προτέρων ότι δεν θα οδηγήσει και πουθενά. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα».
«Το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής, της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, κατατέθηκε στις 15 Ιουλίου ενώ η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας στις 16. Συζητάται σήμερα πρώτα η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και αύριο οι προτάσεις μας ούτως ώστε να έλθει το επιχείρημα ότι παρέλκει η εξέταση από την Βουλή της πρότασης προανακριτικής επιτροπής. Αλλά το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας το οποίο μετατρέπουμε σε πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής μπορεί να απορριφθεί κατά το Σύνταγμα μόνο ως προδήλως αβάσιμο. Άρα προδήλως αβάσιμο το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας κατά τη Νέα Δημοκρατία.
Και καθώς μαθαίνω ότι αύριο σκέφτεστε να αποχωρήσετε από τη Βουλή σύντομα έχω να σας πω ότι θα αποχωρήσετε και από την κυβέρνηση. Γιατί ο ελληνικός λαός και αξίζει και μπορεί πολύ καλύτερα και πολύ τιμιότερα», κατέληξε ο κ. Δουδωνής.