Αίτημα για την διενέργεια τεχνικού ελέγχου είτε από εξειδικευμένο φορέα είτε από την ΑΑΔΕ, με στόχο, όπως υποστηρίχθηκε, «να υπάρξει σαφής και αντικειμενική εικόνα για το πως τα συστήματα αυτά σχεδιάστηκαν, λειτούργησαν και ελέγχονταν διαχρονικά από το 2009 μέχρι σήμερα και αν υπήρχε συμμόρφωση με το εθνικό και ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο», κατέθεσε η ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Όπως είπε, καταθέτοντας το αίτημα ο εισηγητής της ΝΔ Ευάγγελος Λιάκος, «η κυβερνητική πλειοψηφία προτείνει να απευθύνει η Εξεταστική Επιτροπή επίσημο αίτημα προς την ΑΑΔΕ, προκειμένου να διενεργήσει τεχνικό έλεγχο των πληροφοριακών συστημάτων και να ενημερώσει για τα αποτελέσματά της».
Την έντονη διαφωνία των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η πρόταση της ΝΔ για την διενέργεια τεχνικού ελέγχου από την ΑΑΔΕ, που τόνισαν ότι «δεν μπορεί ελεγκτής και ελεγχόμενος να είναι το ίδιο πρόσωπο».
Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή της, «στην ανάθεση της αποστολής αυτής στην ΑΑΔΕ, η οποία έχει απωλέσει κάθε ίχνος αντικειμενικότητας και της απαιτούμενης ουδετερότητας για να επιτελέσει το έργο της».
Παράλληλα διευκρίνισε ότι το κόμμα της «συμφωνεί στην αξιολόγηση των πληροφοριακών συστημάτων, όμως θα πρέπει να διενεργηθεί από ανεξάρτητο τεχνικό σύμβουλο».
«Διαφωνούμε κάθετα, δεν υπάρχει κανένα εχέγγυο αντικειμενικότητας και πρόκειται περί μεθόδευσης εάν η πλειοψηφία επιμείνει σε αυτό», ανέφερε η κ. Αποστολάκη.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, τονίζοντας πως «είναι ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία προσπαθεί να περιορίσει το πεδίο ερευνών».
«Συμφωνούμε υπό την αίρεση ότι η πραγματογνωμοσύνη θα γίνει από ανεξάρτητο τεχνικό σύμβουλο και όχι από την ΑΑΔΕ στην οποία από το νόμο δεν μπορεί να της ανατεθεί. Ο Οργανισμός ελέγχεται. Δεν μπορεί να αναφερθούμε σε αυτόν τον οποίον ελέγχουμε να διενεργήσει κα την πραγματογνωμοσύνη», πρόσθεσε ο κ. Κόκκαλης.
«Ελεγκτής και ελεγχόμενος δεν μπορεί να είναι το ίδιο πρόσωπο, γιατί αυτό μας σερβίρει εδώ η κυβερνητική πλειοψηφία», επεσήμανε η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει αντίρρηση στην διενέργεια πραγματογνωμοσύνης αλλά από ανεξάρτητο φορέα.
Αμφιβολίες «κατά πόσον η ΑΑΔΕ είναι ένας αντικειμενικός φορέας για να μπορέσει να δώσει μία αξιολόγηση των πληροφοριακών συστημάτων», εξέφρασε και ο εισηγητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας.
«Είναι φανερό ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνολικά, δεν τους απασχολεί τίποτα περισσότερο εκτός από το σόου το οποίο επιχειρούν να κάνουν καθημερινά», αντέδρασε ο εισηγητής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης. Ταυτόχρονα απέρριψε τις αιτιάσεις της εισηγήτριας του ΠΑΣΟΚ, Μιλένας Αποστολάκη, περί μη αξιοπιστίας και ουδετερότητας της ΑΑΔΕ σημειώνοντας ότι «προφανώς είναι στη γραμμή του Παύλου Πολάκη που έχει ζητήσει την κατάργηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων».
«Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τεκμηριώσει την έλλειψη εμπιστοσύνης για την ΑΑΔΕ κατά την εξέταση του διοικητή της Γιώργου Πιτσιλή. Το ΠΑΣΟΚ είναι αυτόνομο. Για εκείνους που ταυτίζονται με τους ανεξάρτητους της Χρυσής Αυγής, ας ηρεμήσουν. Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας και χωρίς την συναίνεση της αντιπολίτευσης ανέλαβε η ΑΑΔΕ τον ΟΠΕΚΕΠΕ», σχολίασε η κ. Αποστολάκη.
Πηγές ΠΑΣΟΚ: Πρωτοφανές το αίτημα της ΝΔ ο ελεγχόμενος να γίνει ελεγκτής
«Ο ελεγχόμενος δεν μπορεί να γίνει ελεγκτής», ανέφεραν πηγές του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανές το αίτημα της ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από την ΑΑΔΕ σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων που ήδη βρίσκονται υπό τη δική της αρμοδιότητα».
«Με απλά λόγια, η ΝΔ ζήτησε ο ελεγχόμενος να γίνει ελεγκτής. Η ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ είχε ως αποτέλεσμα ο Οργανισμός να λειτουργεί πλέον ως ξεχωριστή υποδιεύθυνση εντός της Αρχής. Επομένως, η ΑΑΔΕ έχει σήμερα την πλήρη ευθύνη για τη λειτουργία, τη συντήρηση και τη διαχείριση των πληροφοριακών συστημάτων που εξυπηρετούν τη διαδικασία των αγροτικών πληρωμών», τόνισαν οι ίδιες πηγές του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσαν:
«Δεν είναι, λοιπόν, δυνατόν η ίδια υπηρεσία που έχει αναλάβει την εκτέλεση των διαδικασιών να κληθεί να ελέγξει τον εαυτό της. Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιτάχθηκε στο αίτημα».
Παράλληλα, σχολιάζοντας την κατάθεση στην Εξεταστική του Παύλου Σατολιά, προέδρου της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι ίδιοι κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, έκαναν λόγο για «σοβαρές αποκαλύψεις σχετικά με τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και τη σχέση του με τον ιδιώτη τεχνικό σύμβουλο».
Όπως είπαν, «ο κ. Σατολιάς ανέφερε ότι υπάρχει σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ που αγγίζει μάλιστα ανώτατους αξιωματούχους, οι οποίοι, όπως προκύπτει από τις επισυνδέσεις, φέρονται να έχουν εμπλακεί σε κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».
«Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ περιέγραψε με λεπτομέρειες πώς ιδιωτικά συμφέροντα υπερκάλυψαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ, διατηρώντας στα αρχεία τους στοιχεία εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών, τα οποία έπρεπε να βρίσκονται αποκλειστικά στο ελληνικό Δημόσιο.
Επισήμανε ότι η λεγόμενη "τεχνική λύση" για την κατανομή βοσκοτοπίων αφορούσε 80.000 κτηνοτρόφους, ήταν μεταβατική και αναγκαία για να μη χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ κατήγγειλε πως τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από το 2014 για τη δημιουργία διαχειριστικών συστημάτων δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ σωστά.
Ο κ. Σατολιάς αποκάλυψε ακόμη ότι "μόνο ένα ενοικιαστήριο αρκούσε" για να δηλωθεί βοσκότοπος, χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο, "ακόμα και για την Ακρόπολη"», σημείωσαν οι πηγές του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσαν:
«Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε ότι ο τεχνικός σύμβουλος είχε αποκτήσει απόλυτη ισχύ επί του ΟΠΕΚΕΠΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Το κάρο ξεπέρασε το άλογο. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έπρεπε να έχει τη δύναμη, αλλά την είχε η ιδιωτική εταιρία". Ανέφερε επίσης ότι "στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και των υπουργείων επικρατούσε η εικόνα πως πλήρωνε ο Γαργαλάκος και ο τεχνικός σύμβουλος, όχι το Δημόσιο", αποκαλύπτοντας ένα δίκτυο εξάρτησης και ανοχής εντός του Οργανισμού.
Επιπλέον, τόνισε πως εργαζόμενοι του ΟΠΕΚΕΠΕ αντιστέκονταν στην ανεξαρτητοποίηση του Οργανισμού δημιουργώντας τεράστια ζητήματα, ενώ η εντολή Αυγενάκη να μη συνεχιστεί η μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στο gov.gr ήταν καθαρά πολιτική απόφαση».
«Ο κ. Σατολιάς υπογράμμισε ότι, αν το κράτος είχε δημιουργήσει δικό του διαχειριστικό σύστημα, δεν θα υπήρχε το σημερινό σκάνδαλο. Η ΕΘΕΑΣ, ήδη από το 2018, είχε αποστείλει σειρά επιστολών και στοιχείων για τα προβλήματα στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και την κατάχρηση του συστήματος των βοσκοτοπίων. Παρά ταύτα, οι αρμόδιοι υπουργοί αγνόησαν τις προειδοποιήσεις, επιτρέποντας να χαθούν χρήματα που στηρίζουν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο.
Τέλος, ο κ. Σατολιάς τόνισε ότι η Διοίκηση του κ. Σαλάτα πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είχε καμία γνώση του κλάδου, "τα έκανε μούσκεμα" είπε χαρακτηριστικά», κατέληξαν οι ίδιες πηγές του ΠΑΣΟΚ.