Με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφίας Ζαχαράκη και του αρμόδιου για την Ανώτατη Εκπαίδευση υφυπουργού Νίκου Παπαϊωάννου ξεκίνησε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της 108ης Συνόδου των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, που διεξάγεται στη Σιθωνία Χαλκιδικής.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκονται κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τα ελληνικά ΑΕΙ -χρηματοδότηση, στελέχωση, διεθνοποίηση, υποδομές-, η πορεία εφαρμογής ψηφισμένων νόμων για την ανώτατη εκπαίδευση, που περιλαμβάνει και τη διαγραφή περισσότερων των 330.000 φοιτητών που έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης, με ενδεχόμενο να δοθεί παράταση κάποιων εξαμήνων σε ποσοστό αυτών που βρίσκονται πλησίον της λήψης πτυχίου, αλλά και η προαναγγελθείσα από την κυβέρνηση πρόταση νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου, που αφορά την αντιμετώπιση περιστατικών βίας στα πανεπιστήμια.
Η νομοθετική πρωτοβουλία θα καθορίζει τις άμεσες συνέπειες σε όσους προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες σε πανεπιστημιακούς χώρους -ποινικές, πειθαρχικές και αστικές- απλοποιώντας και τις διοικητικές διαδικασίες επιβολής των ποινών, αλλά θα προβλέπει και προσωποποιημένες κυρώσεις στις περιπτώσεις διοικήσεων πανεπιστημίων, που δεν εφαρμόζουν τις διατάξεις του νόμου για την αντιμετώπιση της βίας.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, καλωσορίζοντας την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ο προεδρεύων της 108ης Συνόδου των Πρυτάνεων, πρύτανης του ΠΑΜΑΚ καθ. Στέλιος Κατρανίδης έκανε μία σύντομη παρουσίαση των συμπερασμάτων, στα οποία κατέληξαν οι συζητήσεις των πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων τις προηγούμενες ημέρες, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων αλλά και των ανθρώπινων πόρων.
Η σημερινή, τελευταία ημέρα της Συνόδου των Πρυτάνεων, ξεκίνησε το πρωί με τις τοποθετήσεις -μέσω διαδικτυακής παρέμβασης- εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων και ομοσπονδιών. Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, η Σύνοδος δέχθηκε εξαμελή επιτροπή εκπροσώπων φοιτητών, οι οποίοι παρουσίασαν τις θέσεις τους σε ό,τι αφορά τις διαγραφές και τη βία στα πανεπιστήμια, καταθέτοντας την αντίθεσή τους στην πολιτική του υπουργείου Παιδείας.
Εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων έχουν συγκεντρωθεί και πραγματοποιούν διαδήλωση μπροστά στην πύλη του ξενοδοχείου, όπου φιλοξενείται η Σύνοδος των Πρυτάνεων.
Σύμφωνα με το rthess.gr, στη Σιθωνία έφτασαν φοιτητές από Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, Πάτρα, Ξάνθη και τη Φλώρινα με λεωφορεία.
Οι φοιτητές υποστηρίζουν πως οι σπουδές τους καθυστερούν, διότι αναγκάζονται να δουλέψουν για να ζήσουν – και ότι αυτή είναι η πραγματική αιτία της καθυστέρησης.
Διαμαρτύρονται και για τα μέτρα ασφάλειας που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια που έχει εξαγγελθεί κυρώσεις για τους φοιτητές που αποδεικνύεται ότι συμμετείχαν σε περιστατικά βίας.
Τα πορίσματα
Οι προτάσεις των ελληνικών πανεπιστημίων για την αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με τη χρηματοδότησή τους, τις κτιριακές τους υποδομές, τη φοιτητική μέριμνα, τις διοικητικές διαδικασίες, την εξωστρέφεια και διεθνοποίησή τους και την ερευνητική τους δράση περιγράφονται αναλυτικά στα πορίσματα των Συνόδων Αντιπρυτάνεων, που διεξήχθησαν στη Σιθωνία Χαλκιδικής, στο πλαίσιο της 108ης Συνόδου των Πρυτάνεων. Τα πορίσματα συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας των Πρυτάνεων, με τις εισηγήσεις που περιλαμβάνονται σε αυτά να τίθενται σήμερα υπόψη της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.
Πορίσματα Συνόδου Αντιπρυτάνεων Οικονομικών και Υποδομών
Η 28η Σύνοδος των Αντιπρυτάνεων Οικονομικών και Υποδομών στο πόρισμά της εστιάζει στην ανάγκη αλλαγής του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για την αγορά ακινήτων, το οποίο χαρακτηρίζει αναποτελεσματικό και χρονοβόρο. Προτείνει ένα ξεχωριστό τομεακό πρόγραμμα για την Ενεργειακή Αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών, αλλά και τη σύσταση επιτροπής για τη διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για το σύνολο των ΑΕΙ. Ζητεί επίσης, την αναθεώρηση της χρονικής διάρκειας των Έργων του νέου ΠΔΕ, προτείνοντας να υπάρχει διαβάθμιση λαμβάνοντας υπόψη το είδος και το κόστος των Νέων Έργων (πχ. αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων), καθώς και να υπάρξει πρόβλεψη για τα έργα της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου που έχουν λήξει οριζόντια στις 30/4/2025 αλλά και να θεσπιστεί ένας θεσμικός μηχανισμός επιτήρησης και ανακατανομής των κονδυλίων λαμβάνοντας υπόψη τον βαθμό απορρόφησης και υλοποίησης έργων. Θέτει ζήτημα επαναφοράς της έκτακτης χρηματοδότησης, με την επισήμανση ότι τα κόστη ενέργειας, προσωπικού (αύξηση κατώτατου μισθού) και προμηθειών έχουν αυξηθεί σημαντικά. Επισημαίνει, τέλος, την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα για την κυβερνοασφάλεια σε όλα τα ΑΕΙ, μέσα από την ενίσχυση Μονάδων Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω συνεργατικών Αναπτυξιακών Έργων.
Πορίσματα Συνόδου των Αντιπρυτάνεων Φοιτητικής Μέριμνας
Η 39η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων Φοιτητικής Μέριμνας στο πόρισμά της εστιάζει στην ανάγκη ενίσχυσης των Κέντρων Ψυχολογικής & Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕ.ΨΥ.Σ.Υ.), με επιπλέον προσωπικό με μόνιμους ειδικούς, με βελτίωση υποδομών και τεχνολογικού εξοπλισμού και τη σύναψη συνεργασιών με εξωτερικούς φορείς ψυχικής υγείας. Προτείνει συνεργασίες των Πανεπιστημίων με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο για την μεταφορά τεχνογνωσίας αναφορικά με τον τρόπο σύνταξης τεχνικών δελτίων και προτάσεων για χρηματοδοτούμενα έργα στο πλαίσιο εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όσο και την ανάπτυξη κοινών δράσεων αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών προς τον φοιτητικό πληθυσμό . Για την υποστήριξη φοιτητών ΑμεΑ και φοιτητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες εισηγείται την καθιέρωση «Συμβούλου Προσβασιμότητας», τη δημιουργία υποστηρικτικών δικτύων και εφαρμογή μηχανισμών αξιολόγησης της φυσικής και εκπαιδευτικής προσβασιμότητας. Σε ό,τι αφορά τη φοιτητική μέριμνα ζητεί αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την αναβάθμιση υποδομών στέγασης, σίτισης και προσβασιμότητας, και τη ανάπτυξη ολοκληρωμένης ψηφιακής πλατφόρμας για την εξ' αποστάσεως διαχείριση εργασιών διοικητικής φύσεως (υποβολή αιτήσεων, ραντεβού με συμβούλους κ.λπ.).
Πορίσματα Συνόδου των Αντιπρυτάνεων Ακαδημαϊκών και Διοικητικών Θεμάτων
Η 39η Σύνοδος των Αντιπρυτάνεων Ακαδημαϊκών και Διοικητικών Θεμάτων στο πόρισμά της μεταξύ άλλων επισημαίνει την ανάγκη επίλυσης προβλημάτων σχετικά με τη διαδικασία εκλογής και εξέλιξης μελών ΔΕΠ που προβλέπεται στον νόμο 4957/2022 και εισηγείται την επέκταση ευεργετικής διάταξης για το προσωπικό ΕΕΠ κατά τα πρότυπα άλλων κατηγοριών και την ένταξη καλλιτεχνικών σχολών στο σύστημα μεταγραφών φοιτητών. Τονίζει την αναγκαιότητα πλήρους διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων (φοιτητολόγιο, πληροφοριακό σύστημα ΜΟΔΙΠ, unistats κλπ) στο πλαίσιο της προσεχούς αναβάθμισης των εν λόγω συστημάτων από το ΥΠΑΙΘΑ . Στα διοικητικά θέματα ζητεί να επιτραπεί η δυνατότητα ανάληψης θεσμικής ευθύνης από μόνιμους επίκουρους καθηγητές σε ιδρύματα με μικρό αριθμό ΔΕΠ, να δοθεί παράταση συμβάσεων Ακαδημαϊκών Υποτρόφων για ένα ακόμη ακαδημαϊκό έτος, να γίνει επαναφορά άδειας για προσωπικούς λόγους για μέλη ΔΕΠ/ΕΔΙΠ/ΕΕΠ και συνυπολογισμός αδειών μητρότητας και ανατροφής για μονιμοποίηση και εξέλιξη ΔΕΠ. Διαπιστώνει τέλος την υποστελέχωση των Ελληνικών Πανεπιστημίων σε διοικητικό προσωπικό, προτείνοντας εφαρμογή του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε αποχώρηση, Fast track προσλήψεις 1.500 διοικητικών μέσω ΑΣΕΠ, δυνατότητα μετάταξης εκπαιδευτικών σε ΑΕΙ και παροχή οικονομικών κινήτρων για συγκράτηση διοικητικού προσωπικού.
Πορίσματα Συνόδου Αντιπρυτάνεων Έρευνας / Προέδρων Ε.Λ.Κ.Ε. των Α.Ε.Ι.
Η 93η Σύνοδος των Αντιπρυτάνεων Έρευνας / Προέδρων Ε.Λ.Κ.Ε. των Α.Ε.Ι. στο πόρισμά της ζητεί την περαιτέρω απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Ε.Λ.Κ.Ε., μέσα από νομοθετικές παρεμβάσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών, όπως οι προμήθειες, οι συμβάσεις, η κατανομή χρηματοδοτήσεων και η προσέλκυση αλλοδαπών ερευνητών. Για την επίτευξη του μετασχηματισμού του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Ε.Λ.Κ.Ε. το Προεδρείο της Συνόδου ζητεί να αναλάβει το αμέσως προσεχές διάστημα το συντονισμό των ενεργειών με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ώστε το συντομότερο δυνατό να καταστεί εφικτή η προώθηση διατάξεων για τη βελτιστοποίηση και επιτάχυνση της λειτουργίας των Μ.Ο.Δ.Υ. των Ε.Λ.Κ.Ε. Η Σύνοδος επισημαίνει ακόμη την ανάγκη για νομοθετική πρόταση οριστικής επίλυσης του θέματος διεκδίκησης κρατήσεων από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.) επί πρόσθετων αμοιβών που καταβάλλονται από τους Ε.Λ.Κ.Ε. Διαπιστώνει τέλος διαχειριστικά προβλήματα αναφορικά με τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» που υλοποιούνται από τους Ε.Λ.Κ.Ε. των Πανεπιστημίων μέσω της Επιτελικής Δομής του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.
Πορίσματα Συνόδου Αντιπρυτάνεων Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων
Στο πόρισμα που εξέδωσε η 5η Σύνοδος των Αντιπρυτάνεων Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων διαπιστώνει τη σημαντική πρόοδο των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων στον τομέα της διεθνοποίησης, που αποτυπώνεται στη συνεχή και ισχυρή ερευνητική τους παρουσία, τη βελτίωση της φήμης των Ελληνικών ΑΕΙ, τις συνεργασίες με εμβληματικά πανεπιστήμια του εξωτερικού, την επιτυχημένη συμμετοχή σε Ευρωπαϊκές Συμμαχίες και την αυξανόμενη προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών σε Προγράμματα Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Σπουδών συμπεριλαμβανομένων των Ξενόγλωσσων Προπτυχιακών. Συνεκτιμώντας τη δυναμική της διεθνοποίησης των Ελληνικών Πανεπιστημίων και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Σύνοδος ζητεί -μεταξύ άλλων- την άμεση συνδρομή του Υπουργείου Εξωτερικών και των συναρμόδιων φορέων για τη βελτίωση της παρεχόμενης υποστήριξης από Πρεσβείες και Προξενεία ανά τον κόσμο αναφορικά με την ταχεία και αποτελεσματική χορήγηση θεωρήσεων εισόδου (Visas) για φοιτητές που έχουν γίνει αποδεκτοί σε Ξενόγλωσσα Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών, καθώς και την καταβολή εθνικής χρηματοδότησης για την υποστήριξη της συμμετοχής των ελληνικών ΑΕΙ σε συμμαχίες Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Προτείνει τέλος την ανάπτυξη ενός πλαισίου διεθνοποίησης το οποίο θα απλοποιεί τις προσπάθειες ανάπτυξης κοινών προγραμμάτων σπουδών των δημοσίων ΑΕΙ, σημειώνοντας ότι επικείμενη σύσταση και λειτουργία ΝΠΠΕ καθιστά τη μείωση της γραφειοκρατίας επιτακτική ώστε να αποφευχθεί η ύπαρξη πανεπιστημίων "δύο ταχυτήτων".
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ