«Η εν κρυπτώ παραχώρηση του DNA των νεογνών σε ιδιωτικές εταιρείες από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μέσω σύμβασης που υπογράφτηκε τον Μάιο του 2024 και ήρθε στο φως της δημοσιότητας μόλις προ ολίγων ημερών από δημοσιογραφική έρευνα, αποτελεί σκάνδαλο που εγείρει πολύ σοβαρά ζητήματα βιοηθικής, διαφάνειας αλλά και προστασίας των προσωπικών δεδομένων», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Η συγκεκριμένη σύμβαση, την οποία υπέγραψε ο Άδωνις Γεωργιάδης με τις εταιρείες RealGenics και Beginings, που εδρεύουν στις ΗΠΑ, παραχωρεί σε αυτές τη συλλογή και αξιοποίηση όλων των στοιχείων DNA - γονιδιώματος 100.000 νεογνών που γεννιούνται στην χώρα μας από 1/1/2025 ως 31/12/2029. Η σύμβαση, μάλιστα, προβλέπει πως τα στοιχεία DNA και γονιδιώματος είναι "αποκλειστική ιδιοκτησία" των δυο ιδιωτικών εταιρειών», σημειώνει, τονίζοντας πως «για το συγκεκριμένο ζήτημα, η επιστημονική κοινότητα έχει εκφράσει την κάθετη αντίδρασή της, επισημαίνοντας τόσο τα ζητήματα της διαχείρισης των ευαίσθητων αυτών δεδομένων από ιδιωτικές εταιρείες όσο και την επιστημονική μεθοδολογία που ακολουθούν».
«Εκτός του ότι η συγκεκριμένη σύμβαση δεν αναρτήθηκε στη "Διαύγεια" παρέμεινε, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, κρυφή ακόμα και για το υπουργικό συμβούλιο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν μπορεί να κρύβεται. Απαιτούμε την άμεση ενημέρωση για τη σκανδαλώδη αυτή σύμβαση, όπως και την άμεση ακύρωσή της. Όσο για το δήθεν επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, είναι πλέον προφανές πως δεν πρόκειται για κάτι παραπάνω από κακόγουστο αστείο», καταλήγει η ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ των Reporters United και της «Εφημερίδας των Συντακτών», το υπουργείο Υγείας υπέγραψε «κρυφή» προγραμματική σύμβαση με δύο εταιρείες, τη RealGenix και την Beginnings, η οποία προβλέπει ότι θα διεξάγουν έως το 2029 προληπτικό έλεγχο για 100.000 νεογνά με τη γενετική μέθοδο, δηλαδή αλληλουχίζοντας το DNA των μωρών, ενώ τα ερευνητικά αποτελέσματα θα είναι «αποκλειστική ιδιοκτησία» τους.
Ο προληπτικός νεογνικός έλεγχος, με τη μέχρι σήμερα μορφή του, αποτελεί μια ειδική εξέταση αίματος που γίνεται στα μωρά μόλις γεννιούνται και ανιχνεύει έγκαιρα 33 νοσήματα, τα οποία, αν εντοπιστούν στις πρώτες μέρες της ζωής του νεογνού, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με θεραπευτική αγωγή ή με άλλα μέτρα.
Το πρόβλημα με την σύμβαση, όπως τονίζει το ρεπορτάζ, συνίσταται στο ότι παραδίδεται σε ιδιώτες ο νεογνικός έλεγχος, ο οποίος διεξάγεται έως σήμερα επιτυχημένα από το δημόσιο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού με τη βιοχημική μέθοδο.
Δεύτερον, γιατί οι δύο εταιρείες θα τον πραγματοποιούν με διαφορετική μέθοδο: Τη γενετική, η οποία διεθνώς σε ερευνητικό στάδιο, καθώς επιστήμονες και ειδικοί ακόμα προσπαθούν να επιλύσουν τα τεράστια τεχνικά και ηθικά προβλήματα που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την αλληλούχιση του ανθρώπινου DNA, την ακρίβεια της διάγνωσης και την ιατρική σημασία εντοπισμού των μεταλλάξεων.
Όπως αναφέρουν οι Reporters United, «ο βιοχημικός έλεγχος απεικονίζει μια στιγμή στη ζωή του μωρού, η αλληλούχιση ολόκληρου του DNA αποκαλύπτει δεδομένα για το νεογνό και την οικογένειά του που θα το ακολουθούν σε όλη του τη ζωή. Εάν πέσουν σε λάθος χέρια, μπορεί για παράδειγμα να γίνουν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης ή κατάχρησης».