«Ανεπίτρεπτες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, υποδομές που καταρρέουν και πλήρης απαξίωση της ψυχικής υγείας καταγράφηκαν κατά την επίσκεψη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" στη Θεσσαλονίκη», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πλεύση Ελευθερίας.
Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του κόμματος «η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας συναντήθηκε με το προσωπικό της κλινικής και συζήτησε αναλυτικά για τις συνθήκες εργασίας, τις ελλείψεις και τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να παρέχουν φροντίδα και υποστήριξη στους ασθενείς. Κατέγραψε με προσοχή τα δίκαια αιτήματά τους, την ανιδιοτελή προσφορά τους και τον αγώνα που δίνουν καθημερινά υπό εξαιρετικά δύσκολες και συχνά επικίνδυνες συνθήκες.
Κατά την επίσκεψή της, η Ζωή περιηγήθηκε στους χώρους της κλινικής και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τις φθορές και τα σοβαρά προβλήματα στις κτηριακές υποδομές, που θέτουν σε κίνδυνο τόσο το προσωπικό όσο και τους νοσηλευόμενους.
Η ίδια δεσμεύτηκε να αναδείξει την κατάσταση αυτή με κάθε διαθέσιμο μέσο, απαιτώντας από την Πολιτεία να δώσει άμεσες λύσεις και να αποδώσει την προσοχή και τους πόρους που αξίζει η ψυχική υγεία και το ανθρώπινο δυναμικό που την υπηρετεί».
Η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε: «Η ψυχική υγεία είναι κομμάτι της υγείας. Η μεταρρύθμιση που διαφήμισε η Κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι, αποδεικνύεται με τον πιο περίτρανο τρόπο αντιμεταρρύθμιση, αποδεικνύεται με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι έχει καταρρακωθεί ένας τομέας της δημόσιας υγείας που είναι ζωτικός για όλους, αποδεικνύεται με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι δυστυχώς η Κυβέρνηση αδιαφορεί.
Εγώ είμαι και θα είμαι στο πλευρό των εργαζομένων στη δημόσια υγεία και στην ψυχική υγεία, είμαι και θα είμαι στην πρώτη γραμμή για να ακουστεί η φωνή τους και να επιλυθούν επιτέλους προβλήματα χρόνια τα οποία γνωρίζουν οι εξουσίες και κουκουλώνουν όπως κουκουλώνουν τα πάντα. Δεν θα επιτρέψουμε άλλη απαξίωση. Δεν θα επιτρέψουμε άλλη αδιαφορία».
«Εκτεθειμένοι εκείνοι που υποβαθμίζουν υγιή πεδία που θα μπορούσαν να ανθούν»
«Νομίζω ότι είναι βαρύτατα εκτεθειμένοι εκείνοι, οι οποίοι ευαγγελίζονταν την ανάπτυξη της χώρας, τη διάσωση της χώρας και έχουνε καταφέρει να υποβαθμίζουν και να υπονομεύουν υγιή πεδία, που θα μπορούσαν αυτή τη στιγμή είναι ανθούν», δήλωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά τη συνάντησή της με τις διοικήσεις των σωματείων των Φορτοεκφορτωτών και των Εμπόρων της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, στον χώρο της Κεντρικής Αγοράς.
Η κ. Κωνσταντοπούλου ενημερώθηκε για τα προβλήματα των επαγγελματιών, μεταξύ αυτών, το εισιτήριο εισόδου, την ανάληψη έργου φορτοεκφόρτωσης και από μη μέλη του αρμόδιου σωματείου χωρίς εμπειρία και επαγγελματική κάλυψη, τις απαιτήσεις για υψηλότερα ενοίκια από τα καταστήματα, τους χαμηλούς τζίρους, κ.α.
«Τα έξοδα που αντιμετωπίζουν είναι δυσθεώρητα και ο βιοπορισμός τους είναι εξαιρετικά δυσχερής, δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το επάγγελμά τους, ενώ θα έπρεπε και νομοθετικά να είναι καλυμμένοι», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε: «Οι φορτοεκφορτωτές παλεύουν για την αναγνώρισή τους και δεν υπάρχει κατοχύρωση, που θα έπρεπε να είναι εγγυημένη, οι έμποροι αντιμετωπίζουν προσκόμματα και εμπόδια, που θα έπρεπε να έχουν εξαλειφθεί το 2025».
«Ενημερώθηκα από τον πρόεδρο των Φορτοεκφορτωτών για το ζήτημα του εισιτηρίου, που είναι σκάνδαλο», συνέχισε η κ. Κωνσταντοπούλου, κατά τη συνάντηση της με τους προέδρους των Φορτοεκφορτωτών και των Εμπόρων της Κεντρικής Αγοράς, Τάσο Παπαϊωάνου και Ιωάννη Χαραλαμπίδη και υπογράμμισε: «Όπως ξέρετε, το 2015 συγκρούστηκα με την κυβέρνηση που έφερε το τρίτο μνημόνιο και άφησα τη θέση της Προέδρου της Βουλής, ακριβώς υπερασπιζόμενη τα δίκαια όλων μας και βέβαια το δικαίωμα αυτής της χώρας -και αυτού του λαού- να είναι ανεξάρτητη, να είναι αυτεξούσια, να μην έχει ούτε τσιφλικάδες, ούτε πάτρωνες, ούτε ιδιοκτήτες πάνω στην χώρα και στην κυριαρχία μας».
Η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι δεν είναι σωστό η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης να είναι «ιδιοκτησία ενός υπερταμείου, που εδρεύει στο εξωτερικό» με στελέχη «γραφειοκράτες», που «συνήθως δε γνωρίζουν καθόλου τα θέματα, ούτε και πώς να αναπτύξουν ένα πεδίο της κοινωνικής και οικονομική ζωής», ενώ θα έπρεπε να αξιοποιείται η εμπειρία των ίδιων των επαγγελματιών και πρόσθεσε: «Υπάρχει τεράστια ευθύνη στο κράτος, γιατί αυτός ο ζωτικός τομέας για τη ζωή όλων -όχι μόνο για την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, αλλά για όλη τη χώρα- έχει αφεθεί στο έλεος του λεγόμενου υπερταμείου, που μόνο κακό έχει κάνει στη διοίκηση αυτού του τόσο σημαντικού πεδίου για τη ζωή μας. Εγώ είμαι πλευρό των φορτοεκφορτωτών, των εμπόρων, των εργαζομένων, των ανθρώπων του μόχθου».
Η κ. Κωνσταντοπούλου περιόδευσε στους χώρους της αγοράς και δεσμεύτηκε ότι θα φέρει τα προβλήματα που της τέθηκαν στη Βουλή, ώστε μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο «να δοθούν εξηγήσεις και απαντήσεις» και να προωθηθούν λύσεις, ώστε να διευκολυνθεί η ζωή και η επαγγελματική δραστηριότητα των ανθρώπων της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης.