Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
01.12.2021

Οικονόμου: «Οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι πλήρως συμβατές με το Σύνταγμα»

«Εάν δεν έχεις εμβολιαστεί μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, θα υπάρξει πρόστιμο. Είμαστε στην 1η Δεκεμβρίου, είναι γνωστά τα πάντα σε όλους».

Στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους άνω των 60 αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο OPEN, υπογραμμίζοντας ότι είμαστε από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που παίρνουμε αυτή τη δύσκολη απόφαση και θα ακολουθήσουν κι άλλοι. «Ήταν μία δύσκολη απόφαση, χωρίς αμφιβολία. Ήταν, όμως, μια υπεύθυνη απόφαση της κυβέρνησης, η οποία υπηρετεί απολύτως τη στρατηγική μας που είναι να μείνει η οικονομία, η κοινωνία και η παιδεία ανοιχτή», τόνισε.

«Πρώτα απ' όλα, τα στοιχεία που έρχονται συνεχώς από το Σύστημα Υγείας δείχνουν ότι η ομάδα που πλήττεται περισσότερο, είτε που νοσεί, είτε που διασωληνώνεται, είτε δυστυχώς οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους, κατά συντριπτική πλειοψηφία, ανήκουν στην ομάδα των ανεμβολίαστων 60 ετών και πάνω. Δεύτερον, το Νοέμβριο, σ' αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης που κάναμε, δυστυχώς το μικρότερο ποσοστό ήταν από αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Έχουμε φτάσει να έχει εμβολιαστεί το 83% της ηλικιακής ομάδας 60 και άνω, αλλά παραμένει ένα ποσοστό της τάξεως του 17%, που ούτε αυτή την τελευταία περίοδο φάνηκε να κινητοποιείται ουσιαστικά. Είχαμε μια πολύ μικρή συμμετοχή της τάξεως του 3%. Και τρίτον, η μετάλλαξη «Όμικρον» -που εν πολλοίς παραμένει ακόμα αχαρτογράφητη- ανησυχεί ιδιαίτερα όλες τις χώρες, τις πολιτικές ηγεσίες, τα υγειονομικά συστήματα και οφείλαμε και στη χώρα μας, να πάρουμε αποφάσεις δύσκολες, αλλά γενναίες, υπεύθυνες που απαιτούνται έτσι ώστε να προστατέψουμε και τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, αλλά και το κοινωνικό σύνολο και το δημόσιο συμφέρον ευρύτερα», είπε ο κ. Οικονόμου.

Και τόνισε: «Όταν συζητά κανείς για υποχρεωτικότητα, αντιλαμβάνεται ότι για να έχει αντίκρισμα, πρέπει να έχει και κάποια συγκεκριμένη κύρωση. Δεν υπάρχει λογική της προαιρετικής υποχρεωτικότητας. Η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλη την αλυσίδα ενεργειών πειθούς το προηγούμενο διάστημα. Αναφέρομαι, κατ' αρχήν, στην πλήρη λειτουργία του προγράμματος «Ελευθερία», ενός από τα καλύτερα προγράμματα εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο, που έδινε τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε δωρεάν, εύκολα, να εμβολιαστεί με όποιο εμβόλιο ήθελε, όπου ήθελε. Αναφέρομαι στο γεγονός των ενημερωτικών εκστρατειών, είτε ήταν με δηλώσεις, είτε ήταν με καμπάνιες, είτε ήταν με πληροφόρηση. Αναφέρομαι στο ότι το Κράτος, η Πολιτεία, πήγε το εμβόλιο έξω από την πόρτα του καθενός. Έχουν εμβολιαστεί, ήδη, στα σπίτια τους παραπάνω από 19.000 άνθρωποι, που είχαν αδυναμία να μετακινηθούν. Έχουν συσταθεί συνεργεία επί τόπου εμβολιασμού στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, στις ορεινές και τις νησιωτικές. Υπάρχει διαρκής συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, έτσι ώστε όπου εντοπίζονται προβλήματα εμβολιασμού, αμέσως να αντιμετωπίζονται».

Ο κ . Οικονόμου υποστήριξε επίσης πως «οι ρυθμίσεις και οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι πλήρως συμβατές με το Σύνταγμα. Ήδη, έγκριτοι συνταγματολόγοι έχουν μιλήσει δημόσια γι' αυτό. Όταν είμαι σε μια ηλικιακή ομάδα που κινδυνεύω να νοσήσω βαριά, επειδή αρνούμαι να εμβολιαστώ - με ένα εμβόλιο το οποίο είναι δωρεάν, εγκεκριμένο, και δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο - υποβάλλω τον εαυτό μου σε κίνδυνο. Υποβάλλω ταυτόχρονα σε τεράστιο κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία. Επιβαρύνω με πολύ μεγαλύτερη πίεση το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τελικό αποτέλεσμα αυτές οι υπηρεσίες που θα μπορούσε να δώσει σε άλλες ομάδες, που έχουν κάνει αυτό που τους έχει ζητήσει η Πολιτεία, αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι και με άλλου τύπου ασθένειες, δεν μπορούν να έχουν την περίθαλψη που πρέπει.

«Εάν δεν έχεις εμβολιαστεί μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, θα υπάρξει πρόστιμο. Είμαστε στην 1η Δεκεμβρίου, είναι γνωστά τα πάντα σε όλους. Δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε ούτε στις 14, ούτε στις 15, ούτε στις 12 Ιανουαρίου».

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ

«Χωρίς σπίτι, χωρίς ελπίδα»: ζοφερή η εικόνα της στέγασης αιτούντων-αιτουσών και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα

TIMELINE
FOTORAMA
18.01.2022
ΓΕΥΣΗ
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
18.01.2022