Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
06.01.2021

ΗΠΑ: Εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο

Απίστευτες εικόνες - Διακόπηκε η συνεδρίαση για την επικύρωση της νίκης Μπάιντεν - Τέσσερις οι νεκροί εισβολείς, δεκάδες τραυματίες (ανάμεσά τους κι αστυνομικοί).

Απίστευτες εικόνες στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσινγκτον, καθώς οπαδοί του Τραμπ ανταποκρίθηκαν, με το να εισβάλλουν στο Καπιτώλιο, στα συνεχή καλέσματα του απελθόντος προέδρου να μην επιτρέψουν την επικύρωση του αποτελέσματος των εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου.

Η συνεδρίαση για την επικύρωση της νίκης Μπάιντεν από τη Γερουσία (στην οποία οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο μετά τη σημερινή νίκη στη Τζόρτζια) διακόπηκε, ενώ υπάρχουν συγκεχυμένες πληροφορίες για πυροβολισμούς (update: μια γυναίκα, από την πλευρα των εισβολέων, πυροβολήθηκε στο στήθος και κατέληξε στο νοσοκομείο, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν των θάνατο αλλών τριών ανθρώπων έξω από το καπιτώλιο) και τα σόσιαλ μίντια έχουν γεμίσει με εικόνες ανθρώπων να σουλατσάρουν μέσα στο Καπιτώλιο φορώντας διακριτικά MAGA (Make America Great Again - το σύνθημα Τραμπ από το 2016) και κρατώντας σημαίες συνομοσπονδίας με το συμβολικό ρατσιστικό τουες φορτίο.

Όλα ξεκίνησαν από ομιλία του Τραμπ κοντά στον Λευκό Οίκο- όπου δήλωσε ότι δεν πρόκειται ποτέ να παραδεχθεί την ήττα και κάλεσε σε διαμαρτυρίες (τις οποίες άλλωστε προαναγγέλει εδώ και δύο μήνες). Χιλιάδες υποστηρικτών του συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια κρατώντα από πλακάτ "Stop the steal" μέχρι αυτόματα όπλα. Έπαιξαν για πολύ ώρα «κλεφτες κι αστυνόμους» με την φρουρά, μέχρι που κατάφεραν να εισβάλλουν (ήδη βέβαια διατυπώνονται αμφιβολίες κατά πόσο η φρουρά ολιγώρησε κι αν αυτό έγινε . Ο δε Τραμπ τουιτάρει προτροπές για μη βία, χωρίς να τους καλεί να φύγουν κι ετ

Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε ο αντιπροέδρος του Τραμπ, Μάικ Πενς, που ανακοίνωσε νωρίτερα πως δεν θα αντιταχθεί στην πιστοποίηση της νίκης του Τζο Μπάιντεν και φυγαδεύθηκε από τούνελ πλησίον του Καπιτωλίου για να αποφύγει την οργή των εισβολέων. Γερουσιαστές και βουλευτές αρχικά κλειδώθηκαν εντός της αίθουσας και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι είπαν σε γερουσιαστές να πέσουν κάτω από τα έδρανα, για να προστατευθούν. Κτίρια γύρω από το Καπιτώλιο (το οποίο βρίσκεται πια σε κατάστση lockdown), επίσης, έχουν εκκενωθεί.

Δείτε παρακάτω tweets και εικόνες, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εισβολή...

EPA/JIM LO SCALZO

EPA/JIM LO SCALZO

EPA/JIM LO SCALZO

EPA/JIM LO SCALZO

EPA/JIM LO SCALZO

Save