Ποια είναι η οργάνωση στην οποία οι Radiohead διαθέτουν τα έσοδα από το ακυκλοφόρητο υλικό τους;

Η Extinction Rebellion, που έχει και ελληνικό τμήμα, μας αυτοσυστήνεται.

Η Extinction Rebellion(XR), « Αντίσταση κατά της εξαφάνισης», είναι ένα παγκόσμιο κοινωνικοπολιτικό κίνημα που χρησιμοποιεί μορφές μη-βίαιης ανυπακοής για να διαμαρτυρηθεί εναντίον της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας βιοποικιλότητας, του κινδύνου εξαφάνισης του ανθρώπινου είδους και της περιβαλλοντικής καταστροφής.  

Το κίνημα της XR ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 31 Οκτωβρίου του 2018, όπου 1500 άτομα διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά μπροστά από το Κοινοβούλιο του Λονδίνου για την απουσία ανταπόκρισης της κυβέρνησης στην περιβαλλοντική αλλαγή. Τις επόμενες μέρες πάνω από 6000 πολίτες διαδήλωσαν ειρηνικά σε διάφορα σημεία της πόλης.

Στις ενέργειες συμπεριλήφθηκαν το να φυτευτούν δέντρα σε περιοχές του Λονδίνου, να σκαφτεί μια τρύπα μπροστά από το Κοινοβούλιο θάβοντας ένα φέρετρο που συμβόλιζε το μέλλον και στο να δεθούν άτομα στις πύλες του παλατιού Μπάκιγχαμ διαβάζοντας παράλληλα ένα γράμμα στην βασίλισσα. Λόγο της αυξημένης δημοτικότητας που προκάλεσαν αυτές οι δράσεις, οι ιδέες του κινήματος διαδόθηκαν διεθνώς και οδήγησαν στο να δημιουργηθούν ομάδες και παράλληλες ενέργειες σε πολλές πόλεις του κόσμου. Αυτή την στιγμή υπάρχουν πάνω από 650 ομάδες σε 45 χώρες παγκοσμίως.

Από τις 15 Απριλίου του 2019, η XR κήρυξε επισήμως την αρχή μαζικών κινητοποιήσεων που αποσκοπούν στο να αλλάξει η περιβαλλοντική πολιτική των κυβερνήσεων.

Γιατί ξεκίνησε το κίνημα:

Ξεκίνησε ως απάντηση στην έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), η οποία δήλωσε ότι έχουμε μόνο 12 χρόνια για να σταματήσουμε την καταστροφική αλλαγή του κλίματος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η Γη βιώνει το έκτο κύμα εξαφάνισης των ειδών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον. Στη μακρόχρονη πορεία τους πάνω στη Γη οι έμβιοι οργανισμοί γνώρισαν πέντε μαζικούς αφανισμούς. Ηφαιστειακές εκρήξεις, απότομες κλιματικές αλλαγές ή προσκρούσεις μετεωριτών πιστεύεται ότι προκάλεσαν αυτά τα φαινόμενα. Όμως έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια προσπαθώντας να ρίξουν φως στο ζήτημα, αποκαλύπτουν ότι σήμερα αυτός που σπρώχνει τον πλανήτη προς το έκτο κύμα αφανισμού είναι ο άνθρωπος.

Ποια είναι τα αιτήματα του κινήματος:

Οι ηγέτες του κόσμου δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν επαρκώς την επείγουσα και ευγενική άσκηση πίεσης από τους επιστήμονες και τους περιβαλλοντικούς οργανισμούς. Για αυτό κρίνεται απαραίτητη η δράση από τους ίδιους τους πολίτες.

Τα βασικά αιτήματα: η κυβέρνηση να «πει την αλήθεια» κηρύσσοντας «έκτακτη κλιματική κατάσταση ανάγκης», να μειώσει τις εκπομπές ρύπων στο μηδέν ως το 2025 και να δημιουργήσει επιτροπές πολιτών οι οποίες θα θέτουν προτεραιότητες για το κλίμα, παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο.

Οι αρχές και αξίες μας

Όλοι όσοι επιθυμούν να τηρήσουν τις αρχές και τις αξίες της XR είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετέχουν και να αναλάβουν δράση στο όνομα του κινήματος.

  1. Μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα αλλαγής.

Αποσκοπούμε στην δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τις μελλοντικές γενιές.

  1. Δρούμε εκεί που πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο.

Επιδιώκουμε την κινητοποίηση το 3,5% του πληθυσμού, δρώντας συλλογικά για την περιβαλλοντική αλλαγή, χρησιμοποιώντας ιδέες όπως "ορμητική οργάνωση" για να το πετύχουμε αυτό το στόχο.

  1. Υπογραμμίζουμε την ανάγκη μιας αναγεννησιακής κουλτούρας.

Την δημιουργία μιας υγιούς, ανθεκτικής και προσαρμόσιμης κουλτούρας μεταξύ μας.

  1. Αμφισβητούμε ανοιχτά το κοινωνικό σύστημα που μας περιβάλλει καθώς και τον ίδιο μας τον εαυτό.

Δεχόμαστε να αφήσουμε πίσω την ασφάλειά και άνεσή μας, λαμβάνοντας μέτρα για την περιβαλλοντική αλλαγή.

  1. Δίνουμε αξία στην προσωπική αντανάκλαση και τη μάθηση.

Μετά από έναν κύκλο δράσης, προβληματισμού, γνώσης και οργάνωσης για περισσότερη δράση. Μαθαίνοντας από άλλα κινήματα και πλαίσια, καθώς και από τις δικές μας εμπειρίες.

  1. Καλωσορίζουμε όλους όσους θέλουν να συμμετέχουν και σέβονται τις αρχές μας.

Εργαζόμαστε ενεργά για να δημιουργήσουμε ασφαλέστερους και πιο προσιτούς χώρους για συμμετοχή. Δεν δεχόμαστε ρατσισμό, προκατάληψη ή βία εναντίον κάποιας ομάδας. Όλες οι ταυτότητες είναι αποδεχτές.

  1. Μετριάζουμε την εξουσία.

Καταρρίπτοντας τις ιεραρχίες εξουσίας για πιο ισότιμη συμμετοχή.

  1. Αποφεύγουμε να κατηγορούμε και να αποθαρρύνουμε.

Δεν κατηγορείται, υποβιβάζεται ή ακυρώνεται κανένα άτομο.

  1. Είμαστε ένα μη βίαιο δίκτυο.

Χρησιμοποιώντας μη βίαιες στρατηγικές και τακτικές ως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για περιβαλλοντική αλλαγή.

  1. Βασιζόμαστε στην αυτονομία και την αποκέντρωση.

Δημιουργούμε συλλογικά τις δομές που μας επιτρέπουν να αμφισβητήσουμε την εξουσία.

Πώς δρα η ΧR:

Μέσα από τη μη-βίαιη ανυπακοή, δηλαδή την ειρηνική διαδήλωση και δράση. Οικονομικά η XR λαμβάνει χρηματοδότηση από χορηγίες, ΜΚΟ και ιδρύματα. Η δαπάνη των εξόδων γίνεται με ευσυνειδησία και τα αρχεία πληρωμών είναι δημόσια. Αν θέλετε παραπάνω πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την παγκόσμια ιστοσελίδα της οργάνωσης. https://rebellion.earth/the-truth/faqs/

Πώς διοικείται η XR:

Βασίζεται στην οργάνωση σε μικρότερες ομάδες, οι οποίες ενώνονται μεταξύ τους κάτω από τον ίδιο ιστό. Το κίνημα δεν έχει κάποια πολιτική ή θρησκευτική ταυτότητα και προσπαθεί να διευκολύνει την συμμετοχή όλων των ατόμων ανεξάρτητου ταυτότητας. Δεν πρόκειται για μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση, πολιτικό κόμμα ή περιβαλλοντικό φορέα αλλά για ένα κίνημα που καλεί τους ανθρώπους να ενωθούν και να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά για το περιβάλλον και την ζωή στον πλανήτη.

Ποιος μπορεί να πάρει μέρος και πώς:

Όποιος το επιθυμεί. Η XR αποτελείται από ανθρώπους όλων των ηλικιών και υποβάθρων από όλο τον κόσμο. Από ηλικίες κάτω  των 18 ετών και άνω των 80 ετών - υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι πρόθυμοι να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και την οικολογική καταστροφή. Όποιος θέλει μπορεί να εγγραφεί στην ιστοσελίδα του κινήματος, να έρθει σε επαφή με μια ομάδα στην χώρα του ή ακόμα και να δημιουργήσει μία. Οι αρχές και αξίες της XR προωθούν την αυτοκριτική, την αυτομόρφωση και την δράση. Η μάθηση έρχεται μέσα από τις πράξεις και τις προσωπικές εμπειρίες του καθενός.

Το όραμα είναι η δημιουργία μιας κοινωνίας βιώσιμης, ελαστικής σε αλλαγή και επαγρυπνισμένης.

Είναι τα πράγματα τόσο άσχημα?

Μπορείτε να κοιτάξετε την ιστοσελίδα της XR-Emergency. https://rebellion.earth/the-truth/the-emergency/

Πηγές και περισσότερες πληροφορίες:

Επικοινωνία: xrgreece@protonmail.com

Group: https://www.facebook.com/groups/445854309289459/

Website: https://www.facebook.com/xrgreece/

MOST SHARED
JUST PUBLISHED