Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο

Πλαστικό μπουκάλι γάλακτος από το 1980 ξεβράστηκε σε παραλία της Θεσσαλονίκης

Οι πλαστικές συσκευασίες μπορεί να είναι μιας χρήσης για τον άνθρωπο, ωστόσο επιβαρύνουν για αιώνες τις θάλασσες και τους ωκεανούς.

Ένα πλαστικό μπουκάλι γάλακτος, ηλικίας περίπου … 40 ετών, βρέθηκε στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου της Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την εθελοντική ομάδα «The Cleaningans» που καθαρίζει τις ακτές της πόλης.

Σημειώνεται ότι οριστικό τέλος μπήκε από τις 3 Ιουλίου, στα πλαστικά μιας χρήσης, ενώ δρομολογείται ο περιορισμός των πλαστικών μπουκαλιών μέχρι το 2024, με στόχο την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Στόχος της απαγόρευσης σε αυτά τα πλαστικά προϊόντα είναι η μείωση της κατανάλωσης σε πλαστικά ποτήρια και πλαστικούς περιέκτες τροφίμων κατά 30% μέχρι το 2024 και κατά 60% μέχρι το 2026. 

«Αναλογιζόμενοι ότι το 50% των απορριμμάτων στη θάλασσα είναι Πλαστικά Μιας Χρήσης και ότι η χώρα μας φημίζεται για το περιβάλλον της και τις καθαρές θάλασσες και ακτές της, προχωρούμε σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση – η οποία όχι μόνο ενσωματώνει τη σχετική κοινοτική Οδηγία για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης, αλλά και εισάγει εθνικά μέτρα, με κίνητρα για την Επαναχρησιμοποίηση των καθημερινών μας προϊόντων και την Ανακύκλωση αυτών» είχε επισημάνει πέρυσι ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης καταθέτοντας στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. 

Συγκεκριμένα, από το Σάββατο καταργούνται 10 κατηγορίες πλαστικών μιας χρήσης:

– μαχαιροπίρουνα,

– πιάτα,

– καλαμάκια,

– περιέκτες από φελιζόλ

– κυπελάκια ποτών από φελιζόλ,

– περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ,

– αναδευτήρες ποτών,

– μπατονέτες,

– στηρίγματα για μπαλόνια,

– πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά (οξοδιασπώμενα πλαστικά)

Πηγή