Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
12.02.2025

Πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο μουσικές στο επετειακό φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου του Βερολίνου

Από τις 26 ως τις 30 Μαρτίου το The Greek Film Festival in Berlin γιορτάζει τα 10 χρόνια του ρίχνοντας προβολέα στην ελληνική μουσική, με ταινία έναρξης το «Υπάρχω» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου.

Το The Greek Film Festival in Berlin θα σηκώσει αυλαία για 10η φορά στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon, στο Mitte του Βερολίνου, στις 26 Μαρτίου. Προσανατολισμένο στην προώθηση και προβολή των πρωτοεμφανιζόμενων κινηματογραφιστών από την Ελλάδα στη Γερμανία, το φεστιβάλ παρουσιάζει, ως τις 30 Μαρτίου, ένα πρόγραμμα πλούσιο και επίκαιρο, με ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η νέα κινηματογραφική παραγωγή της χώρας. Η φετινή διοργάνωση ρίχνει φως στην ελληνική μουσική, δίνοντας εορταστικό τόνο, όπως αρμόζει σε αυτήν την πρώτη μεγάλη επέτειό του. Κι ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό με ευχές από καλεσμένους που απόλαυσαν το φεστιβάλ τα προηγούμενα χρόνια, ένα αφιέρωμα στην ελληνική σύνθεση, μεγάλους Έλληνες μουσικούς και ερμηνευτές, ένα ταξίδι στο ελληνικό πάλκο, παράλληλες εκδηλώσεις και σημαντικούς φιλοξενούμενους καλλιτέχνες και επαγγελματίες του χώρου. Τριάντα τρεις  συνολικά ταινίες –μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους και ειδικές προβολές– θα απλωθούν στις πέντε ημέρες της διοργάνωσης με επαναλήψεις, ώστε να παρέχεται στο κοινό ευρύτερη δυνατότητα κράτησης θέσεων για τις επιθυμητές ταινίες, καθώς πολύ συχνά οι δύο αίθουσες όπου προβάλλονται, είναι sold out. Με 6 διεθνείς, 18 γερμανικές πρεμιέρες και 3 πρεμιέρες Βερολίνου, η δυναμική ομάδα του φεστιβάλ, υπό τη διεύθυνση της Σοφίας Σταυριανίδου, θα προσφέρει και πάλι νέες προκλήσεις στους θεατές.

"Υπάρχω" του Γιώργου Τσεμπερόπουλου ©Marilena_Anastasiadou

Ταινία Έναρξης, σε διεθνή πρεμιέρα, είναι το Υπάρχω του Γιώργου Τσεμπερόπουλου. Η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα ξετυλίγει τη συναρπαστική ιστορία του θρυλικού λαϊκού ερμηνευτή Στέλιου Καζαντζίδη, ενός ανθρώπου αυθεντικά λαϊκού, ασυμβίβαστου, εκφραστή των ανθρώπων της ξενιτιάς. Στην ταινία, φωτίζονται οι πτυχές της προσωπικότητας του καλλιτέχνη και παρελαύνουν μυθικά ονόματα με τα οποία συνδέθηκε προσωπικά και επαγγελματικά, όπως η Καίτη Γκρέι, η Μαρινέλα, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Μανώλης Χιώτης και ο Άκης Πάνου. Τον ρόλο του Καζαντζίδη ερμηνεύει ο δημοφιλής μουσικός Χρήστος Μάστορας. Ο σκηνοθέτης Γιώργος Τσεμπερόπουλος και ο παραγωγός Διονύσης Σαμιώτης θα είναι παρόντες στην προβολή και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό (Q&A). Πριν την ταινία έναρξης, θα προβληθεί ένα βίντεο-έκπληξη για την επέτειο του φεστιβάλ, καθώς κι ένα σύντομο show που θα συνοδεύει την ταινία και τη θεματική της.

Ταινία Λήξης , σε γερμανική πρεμιέρα, είναι ο Νυχτερινός Εκφωνητής του Ρένου Χαραλαμπίδη, μια νοσταλγική, όμορφη ταινία με υπέροχη μουσική παραγωγή. Ήρωας ένας βετεράνος νυχτερινός εκφωνητής, που κλείνει τα 50 του και κάνει έναν απολογισμό ζωής, ενώ παράλληλα, η επανεμφάνιση ενός ανεκπλήρωτου έρωτα τού ξυπνά αναμνήσεις. Στο τέλος της προβολής, θα ακολουθήσει Q&A με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ρένο Χαραλαμπίδη και την πρωταγωνίστρια Μαργαρίτα Αμαραντίδη.

Το επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα Emerging Greeks Competition περιλαμβάνει πρώτες ή δεύτερες ταινίες σκηνοθετών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους και πραγματοποιείται φέτος για έβδομη χρονιά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ταινίες:

Brando with a Glass Eye του Αντώνη Τσώνη (γερμανική πρεμιέρα). Μια κομεντί που φλερτάρει με το film noir, με ήρωα έναν απένταρο ηθοποιό που κάνει μια ληστεία με αναπάντεχες εξελίξεις!

Killerwood του Χρήστου Μασσαλά (γερμανική πρεμιέρα). Είμαστε στα γυρίσματα ενός θρίλερ στην Αθήνα: τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας συγχέονται επικίνδυνα.

"Κρέας" του Δημήτρη Νάκου

Κρέας του Δημήτρη Νάκου (γερμανική πρεμιέρα). Δράμα που μας μεταφέρει στην ελληνική επαρχία, όπου με φόντο μια βεντέτα, ένας φόνος αναζητά δράστη και εγείρει μεγάλα ηθικά διλήμματα.

Κιούκα: Πριν το Τέλος του Καλοκαιριού του Κωστή Χαραμουντάνη (γερμανική πρεμιέρα). Μια γλυκόπικρη ιστορία ενηλικίωσης: ένας πατέρας συστήνει στα παιδιά του εν αγνοία τους τη βιολογική τους μητέρα σε ένα ιστιοφόρο κάπου στον Πόρο.

Μαλδίβες του Daniel Bolda (διεθνής πρεμιέρα). Ένα βουκολικό ταξίδι με κεντρικό πρόσωπο τον μοναχικό ορεσίβιο Στέλιο, που ονειρεύεται τη θάλασσα και τον ήλιο, ώσπου ένα αιφνίδιο περιστατικό ταράζει την καθημερινότητά του.

Ριβιέρα του Ορφέα Περετζή (πρεμιέρα Βερολίνου). Ένα coming-of-age δράμα, με ηρωίδα τη νεαρή Άλκηστη, που πρέπει να εγκαταλείψει το σπίτι της, τον αγαπημένο της φοίνικα που αρρώστησε, και την αθηναϊκή ριβιέρα.

"Αδέσποτα Κορμιά" της Ελίνας Ψύκου

Το πρόγραμμα Ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει τις ταινίες:

Αδέσποτα Κορμιά της Ελίνας Ψύκου (πρεμιέρα Βερολίνου), με θέμα τα δικαιώματα των γυναικών στην άμβλωση, την εξωσωματική γονιμοποίηση και την ευθανασία. Πρωταγωνίστριες είναι τρεις γυναίκες, που προσπαθούν να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη ζωή, την άμβλωση, αλλά και την αξιοπρέπεια στον θάνατο.

Αποχαιρετισμός: Ξαφνικά η μνήμη άρχισε να θυμάται της Άντας Πίτσου (γερμανική πρεμιέρα). Ηρωίδα της ταινίας είναι η διακεκριμένη ψυχοθεραπεύτρια Τ. Βλαχούτσικου, της οποίας το βιβλίο για την απώλεια της μνήμης της γίνεται ταινία από την κόρη της.

Λώξη των Θανάση Καφετζή και Δημήτρη Ζάχου (γερμανική πρεμιέρα). Μια ταινία για την πρώτη επαγγελματία ηθοποιό με σύνδρομο Down στην Ελλάδα. Πρόκειται για την ιστορία της Λωξάνδρας Λούκα, μιας νεαρής γυναίκας και ηθοποιού, η οποία αξιώνει ισότιμη πρόσβαση στη ζωή και την τέχνη.

Πανελλήνιον των Σπύρου Μαντζαβίνου και Κώστα Αντάραχα (γερμανική πρεμιέρα). Η ταινία μάς μεταφέρει στο θρυλικό σκακιστικό καφενείο Πανελλήνιον, όπου η ιδιότυπη κοινότητα των θαμώνων εξασκούν το πάθος τους για το παιχνίδι.

Πρωτόγαλα του Παναγιώτη Παπαφράγκου (Διεθνής πρεμιέρα). Ένα ντοκιμαντέρ που αφηγείται τη σύνδεση των ανθρώπων με τα ζώα, τον ίδιο τον κύκλο της ζωής, μεταφέροντάς μας στο όρος Πατέρας, όπου εκτρέφονται νεογέννητα αμνοερίφια.

Τack της Vania Turner (γερμανική πρεμιέρα). Η χρυσή Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου που πυροδότησε το κίνημα #metoo στην Ελλάδα, στέκεται πλάι σε μια νεότερη συναθλήτρια που καταγγέλλει, επίσης, τον προπονητή της για συστηματική κακοποίηση.

"Τack" της Vania Turner

Το πρόγραμμα των Short Films συνθέτουν συνολικά 13 μικρού μήκους ταινίες (μαζί με το σπουδαστικό πρόγραμμα που εντάσσεται στο διαγωνιστικό), που καλύπτουν πολλές θεματικές και διαφορετικές κινηματογραφικές τάσεις. Τρυφερές αλλά και γλυκόπικρες ιστορίες ενηλικίωσης, νεο-νουάρ στοιχεία, σπίτια πνιγμένα στα φυτά και μια σύγχρονη «σιωπηλή μάρτυρας» είναι μόνο μερικά από όσα θα μας καθηλώσουν στα καθίσματα της κινηματογραφικής αίθουσας. Βραβευμένες, με συμμετοχές σε μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου αλλά και νέες σκηνοθετικές φωνές, οι ταινίες του φετινού προγράμματος αντανακλούν όλες τις τάσεις της πρόσφατης ελληνικής παραγωγής. Αναλυτικά:
Ηoneymoon του Άλκι Παπασταθόπουλου. Ένα road trip υπό την απειλή μίας τρανσφοβικής επίθεσης. Η Φαίη που φεύγει και η φίλη της Σάντρα που μένει, έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν όσα πραγματικά νιώθουν η μία για την άλλη.

Μωβ της Τζω Καπράλου (γερμανική πρεμιέρα). Δυο φυτά στην ίδια γλάστρα ασφυκτιούν, οι ρίζες τους έχουν μπλεχτεί. Μέσα σε ένα σπίτι-ζούγκλα, ένα ζευγάρι κοριτσιών ετοιμάζεται για ταξίδι. Είναι η Ίρις και η Δανάη.

numb της Δέσποινας Κούρτη. Ο ξαφνικός θάνατος ενός συμμαθητή της Μαρίας θα τη φέρει ξανά αντιμέτωπη με την απώλεια.

Ο πρώτος μου γάμος του Αντρέα Χαλικιά (γερμανική πρεμιέρα). Καλοκαίρι του 1992. Ο 8χρονος Περικλής χάνει τη μάχη των φύλων, όταν μια πέτρα τον χτυπά στο κεφάλι. Όταν συνέρχεται, αντικρίζει τη 12χρονη Φαίδρα και ερωτεύεται με την πρώτη ματιά, ξεκινώντας μια αξέχαστη περιπέτεια.

Ποπ της Λίνας Κουντουρά (γερμανική πρεμιέρα, σπουδαστικό). Τρεις φίλες ξανασυναντιούνται, ανταλλάσσουν ιστορίες και αποφασίζουν να ληστέψουν ένα καφέ που φημολογείται ότι ξεπλένει χρήματα, κινούμενες μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας!

Scorched Earth της Μαρκέλας Κονταράτου. Καλοκαίρι στην Ελλάδα. Η Στέλα φεύγει από την Αθήνα για το εξοχικό της. Ενώ αναβάλλει τη συγγραφή της πτυχιακής της, παρακολουθεί τον γείτονά της και την κοπέλα του, υποψιαζόμενη ότι ο πρώτος έχει διαπράξει έναν φρικτό φόνο.

Συγκρουόμενα της Έφης Αναγνωστίδου (γερμανική πρεμιέρα, σπουδαστικό). Η 25χρονη Άννα επισκέπτεται το λούνα παρκ και καταλήγει στην πίστα των συγκρουόμενων. Εκεί, συναντά την αντίπαλό της, ένα οκτάχρονο κορίτσι που θέλει εμμονικά να της χτυπήσει το αυτοκίνητο.

"Τα περιστέρια αρρωσταίνουν όταν η πόλη φλέγεται" του Σταύρου Μαρκουλάκη

Τα περιστέρια αρρωσταίνουν όταν η πόλη φλέγεται του Σταύρου Μαρκουλάκη. Ένα βράδυ, δύο αγόρια γνωρίζονται. Το επόμενο πρωί, ένα περιστέρι εγκλωβίζεται μαζί τους. Την πιο ζεστή μέρα του καλοκαιριού, όλα τα πλάσματα της πόλης ονειρεύονται να δραπετεύσουν από την πόλη που καίγεται.

Τρωκτικά του Μπετόν του Αποστόλη Γκανάτσιου (Διεθνής πρεμιέρα, σπουδαστικό). Μια παρέα φίλων, προσπαθώντας να απελευθερωθεί από το καταπιεστικό κατεστημένο, βαδίζει στα όρια της ηθικής και της νομιμότητας. Θα φωτίσουν οι επιλογές τους τον δρόμο τους;

Το Χάος που άφησε πίσω της του Νίκου Κολιούκου (γερμανική πρεμιέρα, σπουδαστικό). Λίγο πριν τα 30, η Άννα νιώθει ότι τώρα είναι η τελευταία της ευκαιρία για μια μουσική καριέρα στο Παρίσι, αλλά ο αλκοολικός πατέρας της στέκεται εμπόδιο στο όνειρό της.

Χιονόμπαλες του Γρηγόρη Βαρδαρίνου. Ένας γιος που μεγαλώνει μέσα σ’ ένα μεγάλο ψέμα κι ένας πατέρας που αποφασίζει να του αποκαλύψει την αλήθεια και να κάνουν μια νέα αρχή.

"Χρυσά Βαστά" του Φοίβου Κοντογιάννη

Χρυσά Βαστά του Φοίβου Κοντογιάννη (Διεθνής πρεμιέρα). Στην ελληνική επαρχία του 1960, ένας εξάχρονος Ρομά παλεύει με το bullying, έναν κακοποιητικό πατέρα και τη ρατσιστική κοινωνία, ενώ κυνηγά το όνειρό του να γίνει παγκοσμίου φήμης κλαρινιτζής.

Zange της Ίριδας Μπαγλανέα (γερμανική πρεμιέρα). Μια οικογένεια ζει απομονωμένη σε έναν υγροβιότοπο. Τα παιδιά παίζουν και η μητέρα προστατεύει την αθωότητά τους, ενώ ο πατέρας πλησιάζει στον θάνατο και το τρίτο παιδί είναι καθ’ οδόν.

Στα Special Screenings, θα προβληθεί η ταινία Η Κάλτσα του Κύπριου σκηνοθέτη Κύρου Παπαβασιλείου, μια ιδιαίτερη ταινία με αυτοβιογραφικά στοιχεία: σε πρώτο πλάνο ένας σκηνοθέτης που τραυματίζεται σε ατύχημα και κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής του αποφασίζει να γυρίσει ταινία. Χιούμορ και ιδιαίτερες σουρεαλιστικές καταστάσεις με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον σκηνοθέτη. Στο ίδιο τμήμα, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Εμπρός: Ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο της Άλκηστης Καφετζή. Πρόκειται για την ιστορία και τα πρόσφατα γεγονότα που διαμόρφωσαν τη σημερινή κατάσταση της ιστορικής θεατρικής σκηνής του ΕΜΠΡΟΣ. Με συνεντεύξεις και original footage του χώρου, το ντοκιμαντέρ αποτελεί ένα σημαντικό ντοκουμέντο πάνω στην αυτοδιάθεση, τη συμπεριληπτικότητα και την αλληλεγγύη.

Αφιέρωμα «Notes σε Φιλμ»: Η επετειακή έκδοση του φεστιβάλ δεν θα μπορούσε παρά να είναι μια γιορτή και ο καλύτερος τρόπος να γιορτάσεις είναι με ένα αφιέρωμα στη μουσική, στους σπουδαίους Έλληνες συνθέτες, τραγουδοποιούς κι ερμηνευτές, καθώς και στις μεγάλες φυσιογνωμίες που χάραξαν τη μουσική ιστορία της Ελλάδας. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει, να θυμηθεί και να απολαύσει καλλιτέχνες που απογείωσαν τα μουσικά είδη με τα οποία ασχολήθηκαν, και να ταξιδέψει στον μουσικό χάρτη της χώρας. Μετά τις προβολές των ταινιών, θα ακολουθούν Q&A με τους παρόντες κινηματογραφιστές. Οι ταινίες του αφιερώματος, στο πλαίσιο του οποίου ανήκει και η ταινία έναρξης Υπάρχω, είναι οι εξής:

Return of the Creeps του videographer & DJ Νίκου Χατζή (Διεθνής πρεμιέρα). Ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία της θρυλικής Creep Records, η οποία είχε στο roster της τις μεγαλύτερες rock μπάντες της Ελλάδας.

Eυτυχία του Άγγελου Φραντζή (2020, γερμανική πρεμιέρα). Πρωταγωνίστρια της ταινίας η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, τραγουδοποιός εμβληματικών ρεμπέτικων που έχουν τραγουδηθεί στην Ελλάδα και όπου αλλού συναντάται το ελληνικό στοιχείο. Μια τεράστια εισπρακτική επιτυχία στην Ελλάδα, προβάλλεται για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη του κινηματογράφου Babylon που φιλοξενεί το φεστιβάλ.

Γιάννης Σπανός: Πίσω απ’ τη μαρκίζα του Άρη Δόριζα (γερμανική πρεμιέρα). Ένα ταξίδι στη μακρά πορεία του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Γιάννη Σπανού, με σπάνιες συνεντεύξεις, ντοκουμέντα και υπέροχες μουσικές.

"Aυτή η νύχτα μένει" του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Aυτή η νύχτα μένει του Νίκου Παναγιωτόπουλου (2000, γερμανική πρεμιέρα). Για πρώτη φορά στη Γερμανία, προβάλλεται μία από τις καλύτερες ταινίες του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη. Πρωταγωνιστούν η Αθηνά Μαξίμου ως η Στέλλα που ονειρεύεται να γίνει πρώτο όνομα στη μαρκίζα, και ο Νίκος Κουρής ως ο Ανδρέας που δουλεύει σε ένα ψιλικατζίδικο. Οι υπέροχες μουσικές του Σταμάτη Κραουνάκη και το ομώνυμο τραγούδι το οποίο ερμηνεύει η Δήμητρα Παπίου καθιστούν την ταινία ένα από τα highlights της φετινής διοργάνωσης.

Εκδηλώσεις

Ανοιχτή Συζήτηση: Η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση, με θέμα «DIY – το χειροποίητο σινεμά και η θέση της μουσικής στις ταινίες», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Μαρτίου, στις 18:00, στο Μουσείο Ψευδαισθήσεων του Βερολίνου ILLULAB - Illuseum Berlin. Ομιλητές της εκδήλωσης, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ρένος Χαραλαμπίδης, ο διευθυντής της Musou Music Group Στέφανος Γκάνος και ο Πάνος Καρανάνος, μουσικός παραγωγός της ίδιας εταιρείας.

Με case study τη νέα ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη Νυχτερινός Εκφωνητής, η συζήτηση θα εξερευνήσει την ιδιαίτερη περίπτωση των πολλαπλών ρόλων στη δημιουργία, όπως κάνει ο καλλιτέχνης σε όλα του τα φιλμ εδώ και 20 χρόνια. Ποιες είναι οι προκλήσεις και οι απαιτήσεις, όταν ο δημιουργός αναλαμβάνει το σκηνοθετικό τιμόνι, υπογράφει το σενάριο, παίζει, και συμμετέχει στο μοντάζ και την παραγωγή; Η συζήτηση θα κινηθεί γύρω από τα κίνητρα της επιλογής Do It Yourself και το πώς αυτή σχετίζεται με το budget και την όλη διαδικασία των γυρισμάτων. Παράλληλα, θα μιλήσουμε για τη μουσική παραγωγή της ταινίας εξ ολοκλήρου από τη Musou. Πρόκειται για μια υποδειγματική δουλειά που προάγει τις μουσικές που ακούγονται. Επιπλέον, θα συζητηθεί το ζήτημα της διαδικασίας εκπόνησης διασκευών και δικαιωμάτων, και το πώς γίνονται οι επιλογές των μουσικών θεμάτων που συνοδεύουν τις εικόνες.

Installation MIKIS SATELLITES-Trans for More: Το 2025, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Μίκη Θεοδωράκη. Με αφορμή το Έτος Μίκη Θεοδωράκη, η επετειακή διοργάνωση του φεστιβάλ τιμά τον δημιουργό με μια εγκατάσταση του Αστέρη Κούτουλα & της Ίνας Κούτουλα με τίτλο MIKIS SATELLITES: Trans for More, στις 27-30 Μαρτίου στο Mirror Room, στο ισόγειο του Babylon. Όντας ο ίδιος παραγωγός, σκηνοθέτης, event manager, curator, tutor, προσωπικός φίλος του Μίκη και κάτοχος ανέκδοτων footage του συνθέτη, ο Αστέρης Κούτουλας δημιούργησε short clips που περιφέρονται σαν δορυφόροι γύρω από το έργο του συνθέτη και είναι όλα εμπνευσμένα από το μουσικό του σύμπαν. Πρόκειται για ένα πολυμεσικό έργο που παντρεύει τα εικαστικά με το σινεμά, το θέατρο και τη μουσική. Το project αποτελείται από 40 video clips που γυρίστηκαν κατά την περίοδο 2017-2025 και στα οποία εργάστηκαν πάνω από 50 νέοι καλλιτέχνες από περισσότερες από δέκα χώρες. Ο Μιχάλης Αργυρού, ο Αχιλλέας Γκατσόπουλος, ο Γιώργος Κολιός και η Ίνα Κούτουλα δημιούργησαν τα δικά τους κολάζ, σχέδια, γραφικά μεικτών πολυμέσων και νέο κινηματογραφικό υλικό σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες. Όλα τα έργα αναφέρονται στο σύμπαν του Θεοδωράκη και, παράλληλα, αποτελούν νέα δημιουργήματα αυτού του σύμπαντος και εντάσσονται στα videoclips. Το σύμπαν του Θεοδωράκη προσκαλεί στο Trans for More. Παρόντες οι εμπνευστές του έργου για να συζητήσουν με το κοινό που θα το επισκεφθεί.

Festival Walk: Όπως κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της πολιτιστικής ανταλλαγής με την πόλη του Βερολίνου και του Βρανδεμβούργου, το φεστιβάλ θα διοργανώσει, το Σάββατο 29 Μαρτίου, μια περιήγηση για τους κινηματογραφιστές και τους καλεσμένους του. Το «Festival Walk – Είναι κρυμμένα; Ας τα ανακαλύψουμε!» θα τους ξεναγήσει στην κοντινή πόλη του Potsdam και στο Sanssouci. Είναι μια ευκαιρία για τους καλλιτέχνες και τους φεστιβαλιστές να ανακαλύψουν αυτήν την όμορφη, μικρή πόλη πλάι στο Βερολίνο, μέσα στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, αλλά και να γνωριστούν μεταξύ τους.

"Γιάννης Σπανός: Πίσω απ’ τη μαρκίζα" του Άρη Δόριζα

Βραβεία

Εmerging Greeks Award by ERTFLIX International: Το βραβείο διεκδικούν οι ταινίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Emerging Greeks Competition. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ και από φέτος και για τα επόμενα τρία χρόνια, χορηγός είναι το ERTFLIX International.

Documentary Award by Musou: Το βραβείο που διεκδικούν τα διαγωνιζόμενα ντοκιμαντέρ, συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ, ως χορηγία της Musou Music Group, που δραστηριοποιείται σε υπηρεσίες κινηματογράφου οι οποίες σχετίζονται με τη μουσική, τον ήχο και τα πνευματικά δικαιώματα.

Short Film Award by Illuseum Berlin: Όλες οι ταινίες μικρού μήκους συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους, διεκδικώντας το βραβείο που συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ ως χορηγία του στενού συνεργάτη και partner του φεστιβάλ, Illuseum Berlin.

Crew United Awards: Οι νικητές των βραβείων Documentary Award / Short Film Award θα λάβουν μια 3ετή δωρεάν συνδρομή ως Premium μέλη στην πλατφόρμα της Crew United, της κορυφαίας διαδικτυακής πλατφόρμας διασύνδεσης επαγγελματιών του οπτικοακουστικού κλάδου της Ευρώπης, η οποία λειτουργεί και στην Ελλάδα.

BeyondBordersFestival

"Λώξη" των Θανάση Καφετζή και Δημήτρη Ζάχου

Οι δύο κριτικές επιτροπές του φεστιβάλ αποτελούνται φέτος από τους:

Κριτική Επιτροπή Emerging Greeks Competition & Documentary

Simone Baumann – HEAD, Managing Director της German Films: Η Simone Baumann είναι Managing Director της German Films από το 2019. Υπό τη διεύθυνσή της, η ομάδα German Films έχει αναπτύξει νέες πρωτοβουλίες, έχει οργανώσει επιτυχημένες καμπάνιες για τα Όσκαρ και έχει ενισχύσει τις δραστηριότητες διεθνούς δικτύωσης των γερμανικών ταινιών. Σπούδασε φιλοσοφία στο Ροστόβ-ον-Ντόν και εργάστηκε ως βοηθός έρευνας στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου. Η καριέρα της στα ντοκιμαντέρ ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, στο MDR στη Δρέσδη. Το 1997, έγινε Διευθύνουσα Σύμβουλος της LE Vision Film-und Fernsehproduktion. Ως παραγωγός, ήταν υπεύθυνη για όλες τις παραγωγές ντοκιμαντέρ της LE Vision, από ειδησεογραφικά ρεπορτάζ και τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ μέχρι δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ. Οι ταινίες της LE Vision έχουν λάβει σημαντικά βραβεία, όπως το Βραβείο Βαυαρικής Τηλεόρασης, το Βραβείο CIVIS Media, το Βραβείο Hans Klein Media και μια υποψηφιότητα για το Βραβείο Grimme.

Nίκος Σμπιλίρης, παραγωγός: Ο Νίκος Σμπιλίρης (παραγωγός, μέλος της EFA) ξεκίνησε την καριέρα του στον κινηματογράφο ως διανομέας ανεξάρτητων ταινιών, πριν στραφεί στην παραγωγή το 2012, όταν συνεργάστηκε με την Αθηνά Ραχήλ-Τσαγγάρη και τη Faliro House. Από το 2017, είναι μέλος της BOO Productions, κάνοντας development και παραγωγή τα κινηματογραφικά τους project και τις διεθνείς συμπαραγωγές, ενώ παράλληλα εργάζεται και ως ανεξάρτητος παραγωγός. Έχει αναλάβει την παραγωγή τίτλων, όπως το ντεμπούτο του Χρήστου Νίκου Μήλα (Apples) και την ταινία μικρού μήκους Τα περιστέρια αρρωσταίνουν όταν η πόλη φλέγεται (Pigeons are Dying, When the City is on Fire) του Σταύρου Μαρκουλάκη, που έλαβαν εξαιρετικές κριτικές και προβλήθηκαν σε πολλά μεγάλα φεστιβάλ. Έχει επίσης συνεργαστεί με τους καταξιωμένους σκηνοθέτες Σωτήρη Γκορίτσα και Ρένο Χαραλαμπίδη στις τελευταίες μεγάλου μήκους ταινίες τους. Αυτήν την περίοδο, ολοκληρώνει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του γνωστού εικαστικού Σ. Τσιβόπουλου Late Shift (a.k.a Kindness) και έχει αναλάβει τις πρώτες μεγάλου μήκους δουλειές των βραβευμένων σκηνοθετών Α. Αναστασιάδου, Α. Χαντζή και Θ. Πετράκη.

Dr. Martin Blaney, δημοσιογράφος / συντάκτης Screen International: Αφού ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή για τη σχέση μεταξύ γερμανικού κινηματογράφου και τηλεόρασης στο Πανεπιστήμιο του Bath (Ηνωμένο Βασίλειο), ο Martin Blaney μετακόμισε στη Γερμανία το 1988. Από το 1990, είναι ανταποκριτής για τις γερμανόφωνες χώρες και την Ανατολική Ευρώπη στο βρετανικό περιοδικό Screen International και έχει, επίσης, γράψει για έντυπα, όπως German Films Quarterly, Kino – German Film, Blickpunkt: Film, και Europa Cinemas Newsletter. Εκτός από τις δημοσιογραφικές του δραστηριότητες έχει διατελέσει μέλος κριτικής επιτροπής σε πολυάριθμα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και συντονιστής σε διάφορα πάνελ και εκδηλώσεις pitching σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Berlinale, MIP TV, Connecting Cottbus, Sofia Meetings, Visions du Réel, Directors Across Borders (Ερεβάν), Transilvania International Film Festival, Open Doors (Λοκάρνο), Europa Cinemas Network Conference, Baltic Event (Ταλίν), When East Meets West (Τεργέστη), Odesa's Film Industry Office, καθώς και σε διάφορες πρωτοβουλίες του προγράμματος MEDIA.

"Το Χάος που άφησε πίσω της" του Νίκου Κολιούκου

Κριτική Επιτροπή Short Films

Pierpaolo Festa, δημοσιογράφος / publicist / Head of Crew United Italy: Ο Pierpaolo Festa είναι δημοσιογράφος κινηματογράφου για πάνω από 20 χρόνια σε μεγάλα ιταλικά περιοδικά και το Kino-Zeit στη Γερμανία. Από τον Απρίλιο του 2022, είναι επικεφαλής στο ιταλικό παράρτημα της Crew United, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού δικτύου για επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί βασική συνιστώσα της επέκτασης της Crew United σε πέντε επιπλέον ευρωπαϊκές χώρες, που υποστηρίζεται από το MEDIA Creative Europe, με στόχο τη δημιουργία μιας ενεργής διαδικτυακής κοινότητας ιταλόφωνων ηθοποιών και κινηματογραφιστών. Έχοντας μεγάλο πάθος για τον κινηματογράφο, ο Pierpaolo έχει εργαστεί, επίσης, ως διεθνής εκπρόσωπος Τύπου στην Claudia Tomassini + Associates, και έκανε management σε κινηματογραφικές καμπάνιες στα κορυφαία φεστιβάλ της Ευρώπης. Διαχειριζόταν εκδηλώσεις Τύπου και διηύθυνε με επιτυχία καμπάνιες για τα EFA και τα Oscar, βοηθώντας ταινίες μεγάλου, μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ να εξασφαλίσουν υποψηφιότητες και βραβεία.

Karen Cifarelli, παραγωγός / talent agent: Η Karen Cifarelli σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σπούδασε Θέατρο με τον διάσημο trainer υποκριτικής Eric Morris του American New Theatre. Έχει εργαστεί στην παραγωγή δουλεύοντας για εταιρείες, όπως η American Zoetrope και η Jacobsen Company στα στούντιο της Walt Disney. Στη συνέχεια, μετακόμισε στο Βερολίνο, συνέχισε να εργάζεται στην κινηματογραφική παραγωγή και έκανε συμπαραγωγές με τις εταιρείες KS12, Underdog Pictures GmbH και Bredok Film Production. Από το 2009, η Karen είναι ιδιοκτήτρια της Cifarelli Talent Consulting, όπου αναλαμβάνει διεθνείς ηθοποιούς και σκηνοθέτες για κινηματογραφικές, τηλεοπτικές και θεατρικές παραγωγές. Έχει συμμετάσχει συχνά ως μέλος της κριτικής Επιτροπής στα Βραβεία Emmy και σε πολλά άλλα διεθνή φεστιβάλ. Θέλοντας να μοιραστεί τις γνώσεις της με τους δημιουργούς, η Karen έχει δώσει διαλέξεις για το θεατρικό τμήμα του Cour Florent / Macromedia University, καθώς και για το Ινστιτούτο Γκαίτε.

Μάριος Γαβρίλης, ηθοποιός / voice actor: Ο ηθοποιός Μάριος Γαβρίλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία από Έλληνες γονείς και ζει στο Βερολίνο. Σπούδασε υποκριτική στην Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main, και ήταν μέλος του θιάσου του Deutsches Schauspielhaus Hamburg, όπου εργάστηκε από το 2010 μέχρι το 2013. Από το 2016 ως το 2020 έζησε στο Λος Άντζελες, όπου συνέχισε την εκπαίδευσή του στην υποκριτική. Έχει εμφανιστεί σε διάφορες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, όπως στη μεγάλου μήκους ταινία του Oskar Roehler Bad Director, και στα Morgen musst Du sterben (ARD), Ein Fall für zwei (ZDF), Der Staatsanwalt (ZDF) και Alarm für Cobra 11 (RTL). Επιπλέον, έχει εργαστεί ως ηθοποιός φωνής σε κινηματογράφο, τηλεόραση και βιντεοπαιχνίδια, και είναι γνωστός στο ευρύ κοινό για ρόλους όπως ο Denver στο House of Money, ο Donkey Kong στο Super Mario Bros, ο Batman στο Gotham Knights, ο Alexios στο Assassin's Creed Odyssey και ο Venom στο Spider-Man 2. Στις 9 Δεκεμβρίου 2024, γιόρτασε τη μεγαλύτερη επιτυχία του μέχρι σήμερα με την κυκλοφορία του ηλεκτρονικού παιχνιδιού Indiana Jones and the Great Circle ως μέλος του βασικού καστ.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα του φεστιβάλ, και οι ηθοποιοί και σκηνοθέτες που θα παρευρεθούν θα ανακοινωθούν σε λίγες μέρες. Όλες οι πληροφορίες και το πρόγραμμα στο homepage της επίσημης ιστοσελίδας του φεστιβάλ https://thegreekfilmfestivalinberlin.com/

Εισιτήρια για τις ταινίες θα υπάρχουν στο site του φεστιβάλ και του Babylon https://babylonberlin.eu Οι θέσεις είναι αριθμημένες και προτείνεται η ηλεκτρονική κράτηση εισιτηρίων.

Save