O Λόφος Art Project παρουσιάζει την πρώτη ανασκόπηση των ψηφιακών έργων του δημοφιλούς ψηφιακού δημιουργού - content creator Jo Di (Δημήτρης Ιωακειμίδης), σε μία πρωτοποριακή έκθεση που αναδεικνύει τη σύγκλιση τέχνης, τεχνολογίας και πολιτισμού του διαδικτύου. Από τις 26 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου, η έκθεση «Μεταξύ Πραγματικότητας και Διαδικτύου» προσφέρει ένα ταξίδι μέσα από εικονικά τοπία, memes και διαδικτυακές στιγμές που έχουν διαμορφώσει τον τρόπο που βλέπουμε την πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα την ψηφιακή εποχή.
Ο Jo Di, γνωστός για το αιχμηρό χιούμορ, τα κοινωνικά σχόλια και την πρωτοτυπία του, μεταμορφώνεται από διαδικτυακό trend σε καλλιτέχνη της ψηφιακής εποχής. Η έκθεση συμπεριλαμβάνει ψηφιακές αφίσες & εικονικά έργα που σχολιάζουν την κοινωνική πραγματικότητα, την πολιτική και την popular κουλτούρα.
«Η τέχνη του Jo Di δεν είναι μόνο καλλιτεχνικά αιχμηρή—είναι καθρέφτης μιας γενιάς που μεγάλωσε με το ίντερνετ», αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης, Ιστορικός Τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου. «Αυτή η έκθεση ερευνά τη δημιουργικότητα που γεννιέται από τα social media, θέτοντας ερωτήματα για την αυθεντικότητα, την ψηφιακή ταυτότητα και τη δύναμη του περιεχομένου να διαμορφώνει κοινωνική συνείδηση».

Ταυτόχρονα, στον υπόγειο χώρο του Λόφου παρουσιάζεται η ενότητα «Jo Di – Τέμπη: Το Δυστύχημα και οι Ψηφιακές Αντιστάσεις», μία δυναμική αποτίμηση της σειράς έργων που δημιούργησε ο Jo Di για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Η έκθεση εξερευνά τον ρόλο των ψηφιακών μέσων στη διαμόρφωση της κοινωνικής μνήμης, του πένθους και της απαίτησης για δικαιοσύνη. Μέσα από αυτή τη δημοφιλή σειρά των ψηφιακών αφισών για τις πανεθνικές και παγκόσμιες κινητοποιήσεις, ο Jo Di καταγράφει τη συλλογική οργή, τη θλίψη και την απαξίωση που ακολούθησαν το δυστύχημα. Η ενότητα εστιάζει σε σημεία όπως:
- «28/2»: Μια ψηφιακή αφίσα που μετατρέπει τα στατιστικά σε εικόνες αντίστασης.
- «Hashtag Πένθος»: Προβολή των viral hashtags (#ΔΕΝ_ΕΧΩ_ΟΞΥΓΟΝΟ, #ΜΕΧΡΙ_ΤΕΛΟΥΣ) ως μνημείων μνήμης.
- «Κραυγές στον Αιθέρα»: Βίντεο-αρτ με οπτικοακουστικό υλικό από τις διαδηλώσεις με τα βίντεο κλιπ του Jo Di στα social media.
«Η τέχνη του Jo Di μεταφράζει τον πόνο σε ψηφιακή οπτική γλώσσα», σχολιάζει η Φαίη Τζανετουλάκου. «Αυτά τα έργα δεν είναι μόνο αντιδράσεις—είναι αρχείο μιας κοινωνίας που αρνείται να λησμονήσει και απαιτεί αλλαγή».
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα θύματα των Τεμπών και τις οικογένειές τους.

O Jo Di (Δημήτρης Ιωακειμίδης) γεννήθηκε το 1982 και μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας. Μετά την αποφοίτησή του από την Οδοντιατρική του ΑΠΘ, εργάστηκε σε Αθήνα και Βόλο, πριν μεταναστεύσει, με τον σύντροφό του, το 2010 στο Groningen της Ολλανδίας. Από το 2014 διαμένουν στην Χάγη, όπου σήμερα είναι υπεύθυνος της οδοντιατρικής κλινικής επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου της πόλης. Παράλληλα, από το 2010, δραστηριοποιείται ως Jo Di, μέσω του ανεξάρτητου εγχειρήματος Jo Di Graphics. Μέσω πολιτικής σάτιρας, οπτικοποίησης δεδομένων, ερευνητικής δημοσιογραφίας, βίντεο, μέσα από τραγούδια και εικόνες, σχολιάζει την επικαιρότητα με έμφαση στην αδικία, τη διαφθορά και την κρατική αυθαιρεσία. Η δράση ξεκίνησε ως προσωπική πρωτοβουλία και εξελίχθηκε σε ευρέως αναγνωρίσιμη πλατφόρμα αντιπληροφόρησης και επικοινωνίας. Η σάτιρα αποτελεί ουσιώδες εργαλείο της κοινωνικής του παρέμβασης και αντίστασης απέναντι στην έλλειψη δικαιοσύνης, αξιοκρατίας και τη χειραγώγηση από τα ΜΜΕ.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης προγραμματίζεται η συζήτηση «Τέχνη και Ακτιβισμός στο Ψηφιακό Πεδίο» με τον Jo Di και ακτιβιστές, καθώς και το Workshop-παρουσίαση «Πώς τα Social Media Γίνονται Εργαλεία Συλλογικής Αντίστασης», σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί στη σελίδα του Λόφου στο facebook.
Παράλληλα, στον πρώτο όροφο του χώρου συνεχίζεται η έκθεση «Μαίρη Χατζηνικολή: Ζωγραφική-Κεραμική-Φωτογραφία», αφιερωμένη στο συνολικό έργο της πρωτοπόρας κεραμίστριας. Η έκθεση διαρκεί ως τις 7 Μαΐου.
Jo Di – Μεταξύ Πραγματικότητας και Διαδικτύου
Έκθεση Ψηφιακής Τέχνης
26 Απριλίου – 8 Μαΐου | Λόφος Art Project (Βελβενδού 39, Κυψέλη)
Εγκαίνια: 26/4, ώρα 19.00, με την παρουσία του καλλιτέχνη
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη – Κυριακή, 18:00-21:00