Στο πλαίσιο της έκθεσης-video installation «Athens Sanctuary» του Richard C. Ledes στο Λόφος art project, ο δημιουργός διοργανώνει προβολές ταινιών του και προσκαλεί σε συζητήσεις το κοινό.
Η βιντεο-εγκατάσταση, σε μορφή τετράπτυχου, σε σκηνοθεσία του Αμερικανού σκηνοθέτη ελληνικής καταγωγής, υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη διεπιστημονική καλλιτέχνιδα Alisha Trimble επίσης ελληνικής καταγωγής, που εμπνεύστηκε τη χορογραφία, τα κοστούμια και χορεύει με έξι ακόμη χορευτές υπό τους ήχους της techno μουσικής που έγραψε ο συνθέτης Anthony P (aka Adonis Palaskas). Το έργο αντλεί έμπνευση από τις τραγωδίες «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή και «Ευμενίδες» του Αισχύλου και ξεκίνησε ως μια αναστοχαστική προσέγγιση στην εμπειρία του Ledes κατά τη διάρκεια γυρισμάτων στη Λέσβο με πρόσφυγες και ανθρώπους που τους βοηθούσαν. Μέσα από τη σύμπτυξη των δύο τραγωδιών, το «Athens Sanctuary» αναδεικνύει θεματικές που ανατρέπουν την πλάνη ότι η πλήρης απομόνωση και ο αποκλεισμός – είτε ως ατομική επιλογή είτε ως συλλογική στρατηγική– μπορούν να λειτουργήσουν. Αντίθετα, υποστηρίζει την αναγκαιότητα αναγνώρισης της ετερότητας ως αναφαίρετου συστατικού της ατομικής και συλλογικής μας ταυτότητας. Η επικαιρότητα αυτού του έργου καθίσταται προφανής σε μια εποχή όπου ο πόλεμος και η γενοκτονία, εκτός από τις δεκάδες χιλιάδες θυμάτων (στην πλειονότητά τους μάλιστα παιδιά), γεννούν και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι αντιμετωπίζονται με βαρβαρότητα και αποκλεισμό στα σύνορα των σύγχρονων φρουρίων.

«Athens Sanctuary» - video installation
Ο βραβευμένος σκηνοθέτης, συγγραφέας και media artist Richard C. Ledes, ζει ανάμεσα στη Νέα Υόρκη, την Αθήνα και το Παρίσι. Στις ταινίες του περιλαμβάνεται το, βασισμένο σε αληθινή ιστορία, «Adieu Lacan» (2021), που καταγράφει μέρη από την ψυχαναλυτική θεραπεία μιας γυναίκας με τον αντισυμβατικό Γάλλο αναλυτή Ζακ Λακάν. Η ταινία έκανε sold out πανελλαδική πρεμιέρα το 2024, στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Μέχρι τη λήξη της έκθεσης στις 28 Ιουλίου, ο δημιουργός συναντά παράλληλα το κοινό του προβάλλοντας δύο από τις ταινίες του και συζητώντας μαζί του. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Τετάρτη 16 Ιουλίου, 21.00
«The Dark Side», ντοκιμαντέρ/ρομαντική κωμωδία (2015, 51’)
Όταν κόβεται το ρεύμα κατά τη διάρκεια του τυφώνα Σάντι, ένας άντρας τηλεφωνεί κατά λάθος στην πρώην κοπέλα του. Θεωρώντας το ως σημάδι, ξεκινάει για να τη βρει. Η ταινία είναι ντοκιμαντέρ με στοιχεία ρομαντικής κωμωδίας. Περιέχει σπάνια πλάνα από τη χειρότερη πυρκαγιά στην ιστορία της Νέας Υόρκης από τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο. Τα πλάνα γυρίστηκαν από έναν πυροσβέστη που εμφανίζεται στην ταινία και αφηγείται την εμπειρία του από τη φωτιά στο σπίτι του.
Δευτέρα, 21 Ιουλίου, 20.00
Ομιλία: «Εγώ αποφασίζω ποιος είναι Παλαιστίνιος»
Ο καλλιτέχνης σε αυτήν την ιδιαίτερα επίκαιρη συζήτηση, μιλά για τις οπτικές γωνίες γύρω από τη γενοκτονία που διεξάγεται από το Κράτος του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων, όπως αντλούνται από την ταινία μυθοπλασίας του, «V13», που ασχολείται με τη διαμόρφωση της ναζιστικής κοσμοθεωρίας στη Βιέννη πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Συγκρίνει τις διαφορές μεταξύ του Νεοελληνισμού του 19ου αιώνα με τη σημασία της θέσης του Άλλου στην ελληνική τραγωδία, συγκρίνοντάς το ακολούθως με τη διαφορά μεταξύ του Σιωνισμού και της σημασίας του Ιουδαϊσμού για τον Σίγκμουντ Φρόιντ.

Τετάρτη 23 Ιουλίου, 21.00
«No Human Is Illegal», ντοκιμαντέρ (2017, 60’)
Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στο νησί της Μυτιλήνης, τον Απρίλιο του 2016, σε συνεργασία με την Ελληνίδα παραγωγό Λαμπρινή Θωμά. Ο καλλιτέχνης με ένα μικρό συνεργείο, κινηματογράφησε την προσωπική του συνάντηση με τον κόσμο των παράτυπων μεταναστών που κρατούνταν στο ελληνικό νησί, συνδέοντας παράλληλα την άσχημη κατάστασή τους με τη φυγή των Ποντίων παππούδων του από την Τουρκία στη Νέα Υόρκη, το 1923.
Ο Richard C. Ledes σπούδασε Αρχαία Ελληνικά, Αγγλική Φιλολογία και Θέατρο στο Amherst College της Μασαχουσέτης και πήρε διδακτορικό τίτλο στη Συγκριτική Λογοτεχνία από το New York University (NYU). Το έργο του διερευνά την έννοια του “μέσου” σε ποικίλες σημασίες που περιλαμβάνει και τη γλώσσα, ως αυτό που παρεμβάλλεται ανάμεσα στους ανθρώπους και την άμεση εμπειρία. Μέσα από το έργο του, ο δημιουργός επιδιώκει να εκτρέψει τον συνηθισμένο τρόπο σκέψης μας και να δημιουργήσει ένα άνοιγμα προς το άρρητο και εκείνο που δεν μπορεί να αναπαρασταθεί.

Όπως λέει ο ίδιος για το video installation «Athens Sanctuary»: «Μετά από ένα ταξίδι μου στην Ελλάδα, χάρη στον Έλληνα παππού μου που πλήρωσε τα έξοδα για να συμμετέχω σε μια καλοκαιρινή κατασκήνωση που διοργάνωνε η Αρχιεπισκοπή της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Βόρειας Αμερικής, την ερωτεύτηκα - μαζί με τις συγκρούσεις και τις αντιφάσεις της. Καθώς αυτή ήταν η μόνη μου σύνδεση με την Ελλάδα, άρχισα να μαθαίνω Αρχαία Ελληνικά όταν ήμουν δώδεκα χρονών και συνέχισα να το κάνω μέχρι να ολοκληρώσω το διδακτορικό μου στη Συγκριτική Φιλολογία. Η δική μου εμπειρία με την ελληνική γλώσσα είναι κυρίως μέσα από την ελληνική τραγωδία. Για πολλούς ανθρώπους, τα Αρχαία Ελληνικά ταυτίζονται με τη συμβολή τους στη διαμόρφωση της ιδεολογίας της λευκής φυλετικής ανωτερότητας των Αρίων Ευρωπαίων τον 18ο και 19ο αιώνα. Για μένα, αντίθετα, ταυτίζονται με αυτό που ο Γάλλος φιλόσοφος Ζακ Ντεριντά ονόμασε «η εισβολή του Άλλου». Αυτό βρίσκεται στον πυρήνα της ελληνικής τραγωδίας. Οι «Ευμενίδες» του Αισχύλου και ο «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή επικεντρώνονται σε έναν χαρακτήρα που είναι μη-πολίτης. Στη σημερινή εποχή, με την επιστροφή του εθνοτικού εθνικισμού και των συναφών ρατσιστικών εγκλημάτων, το Athens Sanctuary μας υπενθυμίζει την Αρχαία Ελλάδα ως μια δύναμη αντίστασης στο φασισμό και την ανάγκη να αναγνωρίζουμε και να τιμούμε την ετερότητα — τόσο μέσα μας όσο και μέσα στις κοινωνίες μας».
Η παράσταση «Athens Sanctuary» κινηματογραφήθηκε από τον Richard C. Ledes και ένα συνεργείο με επικεφαλής τον διευθυντή φωτογραφίας Αλέξανδρο Κακούρη. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε λατομείο μαρμάρου στις πλαγιές του Πεντελικού όρους –στο ίδιο βουνό από το οποίο εξορύχθηκε το μάρμαρο για την ανέγερση της Ακρόπολης τον 5ο αιώνα π.Χ., μετά τους Ελληνοπερσικούς πολέμους. Ο ντοκιμαντερίστας φωτογράφος Γιώργος Βδοκάκης κατέγραψε τις δύο ημέρες των γυρισμάτων. Τα χορευτικά αποσπάσματα που προέκυψαν, επεξεργάστηκαν στη συνέχεια από τον μοντέρ Αλέξανδρο Καντώρο και τον Richard C. Ledes, ώστε να σχηματίσουν τέσσερις κάθετα τοποθετημένες οθόνες. Η συγκεκριμένη διάταξη επιτρέπει στο μοντάζ να αξιοποιήσει δημιουργικά την κίνηση των χορευτών, αναδεικνύοντας τη ροή ανάμεσα στα επιμέρους καρέ.
Ανάμεσα στις ταινίες του περιλαμβάνονται οι: «A Hole in One» (2004) με τη Michelle Williams και τον Meat Loaf, «The Caller» (2008 – βραβείο Made in New York στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Tribeca), «Fred Won’t Move Out» (2012 - επιλέχθηκε από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου BFI ως μία από τις δέκα καλύτερες ταινίες του Elliott Gould), «Foreclosure» (2014) με τον Michael Imperioli, καθώς και το, βασισμένο σε αληθινή ιστορία, «Adieu Lacan» (2021), με τον David Patrick Kelly και την Ismenia Mendes.

«Fred Won’t Move Out»
Τελευταία του έργα η ρομαντική κωμωδία «Ikonophile Z» (2024) με πρωταγωνιστές τους Betsy Aidem, Mitzi Akaha και T. Ryder Smith και η ταινία «V13» (2024), η δεύτερη που εξερευνά την πρακτική της ψυχανάλυσης, με τον Alan Cumming στον ρόλο του Σίγκμουντ Φρόιντ, η οποία προβάλλεται αυτόν τον καιρό με μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη και την Αμερική.
Προβολές, συζήτηση και έκθεση έργων του Richard C. Ledes
Λόφος Art Project (Βελβενδού 39, Κυψέλη)
Τετάρτη 16 Ιουλίου | ώρα 21.00: «The Dark Side», ντοκιμαντέρ/ρομαντική κωμωδία (2015, 51’)
Τετάρτη 23 Ιουλίου | ώρα 21.00: «No Human Is Illegal», ντοκιμαντέρ (2017, 60’)
Οι ταινίες έχουν ελληνικούς υπότιτλους και θα ακολουθούν Q&As στα αγγλικά με τον σκηνοθέτη | Είσοδος: ελεύθερη.
Δευτέρα 21 Ιουλίου | ώρα 20.00: Ομιλία «Εγώ αποφασίζω ποιος είναι Παλαιστίνιος»
ATHENS SANCTUARY - Video Installation
Διάρκεια: Έως τις 28 Ιουλίου | Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή | ώρες 18:00-21:00 | Είσοδος: ελεύθερη
Πληροφορίες: www.lofosartproject.com | Facebook | Instagram
ATHENS SANCTUARY | Συντελεστές
Καλλιτέχνες-Δημιουργοί: Richard C. Ledes (Ρίτσαρντ Σ. Λεντζ) & Alisha Trimble (Αλίσα Τρίμπλ, γνωστή και ως Αλίκη Παυλή) | Παραγωγή, Σκηνοθεσία και Πρωτότυπη Ιδέα: Richard C. Ledes | Χορογραφία, Κοστούμια βιώσιμης μόδας και πρώτη χορεύτρια: Alisha Trimble | Συμπαραγωγή: Λαμπρινή Θωμά
Διευθυντής Φωτογραφίας: Αλέξανδρος Κακούρης | Μουσική: Anthony P. (Αντώνης Παλάσκας) | Μοντάζ: Αλέξανδρος Καντώρος | Φωτογράφος παραγωγής: Γιώργος Βδοκάκης | Διάρκεια: 18’
Χορευτές: Μίρκα Χαλκιά, Ruta Gilyte (Ρούτα Γκιλίτε), Αναστάσης Καραχανίδης, Άγγελος Παπαδόπουλος, Σοφία Πούχτου, Niko Rupllem (Νίκο Ρούπλεμ)