Σκεπτικισμός επικρατεί στο Χόλιγουντ σχετικά με τους τελωνειακούς δασμούς 100% που θέλει να επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ στις ταινίες που παράγονται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, μια ιδέα την οποία επαγγελματίες και ειδικοί θεωρούν πως δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αμερικανικής οπτικοακουστικής βιομηχανίας.
«Δεν έχει κανένα νόημα», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζόναθαν Χάντελ. Αυτός ο εξειδικευμένος δικηγόρος υπενθυμίζει πως πολυάριθμες αμερικανικές παραγωγές, από τις ταινίες «Τζέιμς Μποντ» μέχρι τη σειρά ταινιών «Επικίνδυνες Αποστολές», γυρίζονται στο εξωτερικό για προφανείς κινηματογραφικούς λόγους.
«Αν το σενάριο προβλέπει ότι ο Τομ Κρουζ πρέπει να σκαρφαλώσει στον Πύργο του Άιφελ, τι θα πρέπει να κάνουμε;», αναρωτιέται. «Να γυρίσουμε τη σκηνή στο αντίγραφο του Πύργου του Άιφελ στο Λας Βέγκας; Είναι απλώς παράλογο».
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνησή του θα αρχίσει «αμέσως τη διαδικασία για να επιβληθούν τελωνειακοί δασμοί 100%» στις ταινίες που διανέμονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά παράγονται στο εξωτερικό.
Η ανακοίνωση βύθισε την κινηματογραφική βιομηχανία στην αβεβαιότητα: τα στούντιο βλέπουν τις μετοχές τους να πέφτουν στο χρηματιστήριο, τα συνδικάτα προσπαθούν να καταλάβουν αυτή την απόφαση, κυρίως τον αν ισχύει και για τις σειρές. Και όλοι αναρωτιούνται αν είναι καν εφαρμόσιμη.
Μια ταινία «υπάγεται στην πνευματική ιδιοκτησία», επισημαίνει ο Χάντελ. «Μπορείτε να αγοράσετε ένα εισιτήριο κινηματογράφου, όμως δεν αγοράζετε μια ταινία όπως αγοράζετε ένα ρούχο ή ένα αυτοκίνητο».
Και οι τελωνειακοί δασμοί «θα έκαναν περισσότερο κακό παρά καλό», εκτιμά ο δικηγόρος: «θα είχαν ως συνέπεια να μειωθεί η παραγωγή, να αυξηθεί το κόστος των ταινιών, να μειωθεί ο αριθμός των ταινιών που είναι διαθέσιμες για τις κινηματογραφικές αίθουσες και τις πλατφόρμες streaming, κάτι που θα έβλαπτε τη διανομή».
Το προεδρικό μήνυμα προκάλεσε συνεδριάσεις κρίσης στο Χόλιγουντ, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο Τύπο. «Δεν βλέπω να έχει άλλο στόχο παρά να σπείρει τη σύγχυση και να στρέψει αλλού την προσοχή», σχολιάζει έτσι στον ιστότοπο Deadline ο υπεύθυνος μιας μεγάλης αμερικανικής εταιρείας διανομής ταινιών.
«Ας ελπίσουμε ότι αυτό το μόνο που θα κάνει θα είναι να ενθαρρύνει τις αμερικανικές πολιτείες να θέσουν σε εφαρμογή αμέσως μόλις είναι δυνατό τις απαραίτητες αυξήσεις των φορολογικών ελαφρύνσεων», προσθέτει.
Ο δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας πρότεινε στον Τραμπ να εκπονήσει ένα ομοσπονδιακό σχέδιο 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να στηρίξει τον τομέα, με τη μορφή φοροελαφρύνσεων. «Η Καλιφόρνια είναι εντελώς υπέρ της ιδέας να προσελκύσουμε εδώ περισσότερα γυρίσματα», δήλωσε ο Γκάβιν Νιούσομ, σύμφωνα με τους New York Times.
Διότι, αν και το φάρμακο που προτείνεται από τον Ντόναλντ Τραμπ διχάζει, η διάγνωση για την κακή κατάσταση της αμερικανικής οπτικοακουσιτικής παραγωγής είναι σε μεγάλο βαθμό κοινή.
Μετά τις ιστορικές απεργίες ηθοποιών και σεναριογράφων που παρέλυσαν το 2023 την κινηματογραφική βιομηχανία, το Χόλιγουντ δυσκολεύεται στην επανεκκίνηση.
Στο Λος Άντζελες, ο αριθμός των ημερών που γίνονται γυρίσματα έφθασε το 2024 σε ιστορικό χαμηλό - αν εξαιρέσουμε το πλήρες πάγωμα της παραγωγής που είχε προκαλέσει το 2020 η πανδημία.
Αυτό οφείλεται κυρίως στη μεταφορά πολλών παραγωγών στο εξωτερικό, καθώς τα στούντιο κάνουν όλο και περισσότερο γυρίσματα σε χώρες που τους προσφέρουν φορολογικά πλεονεκτήματα, όπως η Ταϊλάνδη, η Ουγγαρία ή η Νότια Αφρική.
Η Αυστραλία, η οποία προσφεύγει επίσης σε τέτοια κίνητρα, δήλωσε σήμερα δια της υπουργού Εξωτερικών της, της Πένι Γουόνγκ, ότι εξακολουθεί να θέλει να κάνει «υπέροχες ταινίες» μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στον ιστότοπο Deadline, ένας οικονομικός υπεύθυνος του αμερικανικού σινεμά δηλώνει «σύμφωνος με το στόχο» του Τραμπ. Όμως «είναι προφανές ότι αυτό που χρειάζεται είναι φοροαπαλλαγές, όχι τελωνειακοί δασμοί», υπογραμμίζει. «Οι τελωνειακοί δασμοι, το μόνο που θα κάνουν θα είναι να προκαλέσουν ασφυξία σε ό,τι απομένει από την κινηματογραφική βιομηχανία».
Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε χθες, Δευτέρα, ότι «δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση» και ότι «η κυβέρνηση διερευνά όλες τις επιλογές».
Προς το παρόν, τα στούντιο έχουν αποφύγει να αντιδράσουν. Όσο για τα συνδικάτα, επιλέγουν να υιοθετήσουν τη γλώσσα της σύνεσης.
Αυτό των ηθοποιών, το SAG-AFTRA, «υποστηρίζει τις προσπάθειες που έχουν στόχο να αυξηθεί η κινηματογραφική, τηλεοπτική και σε streaming παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες» και «ανυπομονεί να μάθει περισσότερα».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανάγκη μια ισορροπημένη ομοσπονδιακή απάντηση για να επιστρέψουν οι θέσεις εργασίας στον κινηματογράφο και την τηλεόραση», εκτιμά από την πλευρά του το IATSE, το συνδικάτο των τεχνικών επαγγελμάτων του Χόλιγουντ.