Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
12.05.2025

Eurovision 2025: Αποδοκιμασίες κατά της ισραηλινής αποστολής στην Τελετή Έναρξης

Η συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό συνεχίζει προκαλεί έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις.

Ένταση επικράτησε την Κυριακή (11/5) στην Τελετή Έναρξης του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, κατά τη διάρκεια της παρέλασης των αποστολών στο «Τιρκουάζ Χαλί», που πραγματοποιήθηκε στην Βασιλεία της Ελβετίας.

Συγκεκριμένα, το κοινό και διαδηλωτές αντέδρασαν έντονα όταν εμφανίστηκε η Ισραηλινή εκπρόσωπος Yuval Raphael, η οποία είναι επιζήσασα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023, ενώ σύμφωνα με το κρατικό κανάλι του Ισραήλ (KAN), υποβλήθηκε επίσημη καταγγελία στην ελβετική αστυνομία για απειλητικές ενέργειες και εχθρικά συνθήματα κατά της εκπροσώπου του Ισραήλ.

EPA/PETER SCHNEIDER

Όπως αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές προχώρησαν σε προκλητικές χειρονομίες, ενώ φώναξαν συνθήματα όπως «Το Ισραήλ είναι κράτος δολοφόνος», «Κανένα χειροκρότημα για τη γενοκτονία» και «Ελευθερία στην Παλαιστίνη».

Παράλληλα, στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο από τις αντιδράσεις του κοινού, με αρκετούς να υψώνουν σημαίες της Παλαιστίνης, τις οποίες είχε απαγορεύσει η EBU στη Eurovision 2024.

Η Eurovision διεξάγεται και φέτος στη σκιά του αιματηρού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα αρκετές χώρες, ακτιβιστές και καλλιτέχνες να ζητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τον διαγωνισμό, κατηγορώντας την EBU για υποκρισία, επειδή αρνήθηκε να αποβάλει το Ισραήλ, ενώ το 2022 είχε αποβάλει τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Περισσότεροι από 70 πρώην συμμετέχοντες στη Eurovision, μεταξύ των οποίων και το Νέμο που κέρδισε πέρυσι στον διαγωνισμό, υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή στην EBU, ζητώντας τον αποκλεισμό του Ισραήλ.

EPA/TIL BUERGY

EPA/GEORGIOS KEFALAS

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός της Eurovision 2025 θα φιλοξενηθεί στη Βασιλεία της Ελβετίας, στο στάδιο St. Jakobshalle. Αύριο Τρίτη, 13 Μαΐου, θα γίνει ο Α' Ημιτελικός, ακολουθεί ο Β' Ημιτελικός την Πέμπτη, 15 Μαΐου, ενώ ο Τελικός θα γίνει το Σάββατο, 17 Μαΐου. Η Klavdia, που εκπροσωπεί την Ελλάδα, θα διαγωνιστεί στον Β' Ημιτελικό.

Save