Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
09.02.2025

Στις 9 Φεβρουαρίου του 1964 οι Beatles εμφανίζονται για πρώτη φορά στην αμερικανική τηλεόραση, στο Ed Sullivan Show

Kαι σηματοδοτούν έτσι τη λεγόμενη "British Invasion".

To 1964 και ενώ τα θρυλικά Σκαθάρια είχαν ήδη κατακτήσει την γενέτειρά τους Αγγλία, ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για να δοκιμάσουν και εκεί την τύχη τους. Στις 9 Φεβρουαρίου του 1964 οι Beatles εμφανίζονται στην εκπομπή The Ed Sullivan Show στο CBS παίζοντας ζωντανά για 73 εκατομμύρια τηλεθεατές, αριθμός-ρεκόρ για τα τότε τηλεοπτικά δεδομένα, καθώς αντιστοιχούσε στα τρία τέταρτα του αμερικανικού ενήλικου πληθυσμού. H παρουσίαση της μπάντας από τον Ed Sullivan συνοδεύτηκε από γυναικείες κραυγές στο κοινό και κάπως έτσι, η "Beatlemania" αλλά και η "British Invasion" που θα ακολουθούσε, εδραιώθηκε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αποτελώντας μία σημαίνουσα στιγμή για μία ολόκληρη γενιά, αλλά και για τους μουσικόφιλους έκτοτε.

Ήταν η πρώτη φορά που μία βρετανική μπάντα έχαιρε τέτοιας υποδοχής και επιτυχίας στις ΗΠΑ και δεν ήταν σύνηθες μία αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή να φιλοξενεί μία βρετανική μπάντα. Ο παρουσιαστής Ed Sullivan, με την οξεία ματιά του σε νέα ταλέντα και δεδομένου ότι ταξίδευε πολύ στην Αγγλία, είχε ξεχωρίσει τους Beatles. Σύμφωνα με το θρύλο, ο Ed Sullivan είχε δει τις εκδηλώσεις λατρείας προς τους Beatles όταν επέστρεφαν από περιοδεία τους στη Σουηδία το 1963, ενώ οι δρόμοι τους ξανασυναντήθηκαν με παρόμοιο τρόπο όταν την ίδια χρονιά πριν παίξουν στο Royal Variety Show. 

O Sullivan είχε δηλώσει αργότερα στις New York Times ότι: «Συνειδητοποίησα ότι αυτό ήταν ένα είδος μαζικής υστερίας παρόμοιο με αυτό των ημερών του Elvis Presley» και έτσι έκλεισε την εμφάνιση των Σκαθαριών στην εκπομπή του, γράφοντας ιστορία για ολόκληρη τη γενιά των baby boomers και αλλάζοντας έκτοτε την ιστορία της ποπ μουσικής και κουλτούρας.

Save