Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
10.09.2023

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 1936 διεξάγεται στο στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου το πρώτο παγκόσμιο ατομικό πρωτάθλημα μοτοσικλέτας Speedway

Είναι ένα θεαματικό άθλημα μοτοσυκλέτας που ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το 1902, εξελίχθηκε στην Αυστραλία και έφθασε στην Ευρώπη λίγο πριν το 1930.

Η πρώιμη ιστορία των αγώνων ταχύτητας είναι αντικείμενο πολλών συζητήσεων και αντιπαραθέσεων. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι πρώτοι αγώνες πραγματοποιήθηκαν σε μικρούς χωματόδρομους στην Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένας Αμερικανός αναβάτης που ονομάστηκε Don Johns ήταν γνωστός ότι έστριψε  πλαγιολισθαίνοντας πριν από το 1914.

 Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 το στυλ του Johns έφτασε στις ΗΠΑ  όπου το άθλημα αρχικά ονομάστηκε «Short Track Racing» από αναβάτες όπως ο Albert "Shrimp" Burns, ο Maldwyn Jones και ο Eddie Brinck.

Στην εποχή του 1928/29 στην Έκθεση Speedway της Μελβούρνης, ο Αυστραλός Colin Stewart κέρδισε το διάσημο Silver Gauntlet, που απαιτούσε από τον αναβάτη να κερδίσει τον αγώνα 10 φορές σε μια σεζόν. Τον κέρδισε 12 φορές. 

Ο προάγγελος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, το πρωτάθλημα Star Riders, εγκαινιάστηκε στη Μεγάλη Βρετανία το 1929 αλλά χωρίστηκε σε δύο τμήματα, καθώς θεωρήθηκε ότι οι Βρετανοί αναβάτες δεν ήταν ακόμα ίσοι με τους Αυστραλούς και τους Αμερικανούς. Ο Frank Arthur κέρδισε το υπερπόντιο τμήμα και ο Roger Frogley, ο Βρετανός. Την επόμενη χρονιά τα δύο τμήματα συγχωνεύθηκαν και ο Vic Huxley αποδείχθηκε νικητής. Ο Huxley ήταν επίσης επιλαχόντος τρεις φορές και κέρδισε το πρώτο πρωτάθλημα Βρετανικών αγώνων αγώνων το 1931.

Οι αγώνες Speedway πραγματοποιούνται συνήθως σε ειδικά σχεδιασμένα κομμάτια, παρόλο που στην Αυστραλία οι μηχανές  έχουν ίσες ταχύτητες με τα αυτοκίνητα όπως Sprintcars, Speedcars (Midgets) και Saloons.

Πηγή: sansimera.gr

Save