Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
17.01.2025

Στις 17 Ιανουαρίου του 1940 βγαίνει στις αίθουσες το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος»

Μία από τις πιο αγαπητές, εμπορικές και βραβευμένες ταινίες όλων των εποχών.

Το Όσα Παίρνει ο Άνεμος (πρωτότυπος τίτλος Gone With the Wind) είναι μία από τις πλέον δημοφιλείς σε κριτικούς και κοινό ταινίες όλων των εποχών. Βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Μάργκαρετ Μίτσελ (κυκλοφορία του 1936) και περιγράφει την θυελλώδη ερωτική ιστορία ενός ώριμου και κυνικού  άνδρα, του Ρεντ Μπάτλερ και μιας κακομαθημένης δυναμικής νεαρής  γυναίκας. της Σκάρλετ Ο’ Χάρα, στον  Αμερικανικό Νότο με φόντο τον Αμερικανικό Εμφύλιο.

Η επική αυτή ταινία με σκηνοθέτη τον Βίκτορα Φλέμινγκ είχε πρωταγωνιστές τους Βίβιαν Λι, Κλαρκ Γκέιμπλ, Λέσλι Χάουαρντ και Ολίβια Ντε Χάβιλαντ και αποτελεί (λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό) τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών.

Η ιστορία της διάρκειας 3 ωρών και 58 λεπτών ταινίας λαμβάνει χώρα από την άνοιξη του 1861 μέχρι την περίοδο της Ανασυγκρότησης στην πολιτεία της Τζιόρτζια ξεκινώντας από μια φυτεία βαμβακιού, την Τάρα,  στην οποία μεγαλώνει ως κυρία η Σκάρλετ. Παρά το γεγονός ότι η Χάτι ΜακΝτάνιελ, η οποία υποδυόταν την υπηρέτριά της, έγινε η πρώτη Αφροαμερικανίδα που απέσπασε Όσκαρ,το Όσα Παίρνει ο Άνεμος κατηγορήθηκε πρόσφατα ως ρατσιστική γιατί ‘’παρουσιάζει τον προπολεμικό Νότο ως έναν όμορφο κόσμο χωρίς να αναγνωρίζει τη βαρβαρότητα της δουλοκτησίας στην οποία αυτός ο κόσμος βασιζόταν" κι αποσύρθηκε προσωρινά από τον κατάλογο του ΗΒΟ για να επιστρέψει με ένα σχετικό επεξηγηματικό πρόλογο.

Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν με σκηνοθέτη τον Τζορτζ Κιούκορ και με βάση το ατελές ακόμη σενάριο του Λέσλι Χάουαρντ, το οποίο είχε πετσοκόψει και ξαναγράψει ο Σέλζνικ. Ο Κιούκορ σύντομα απολύθηκε και αντικαταστάθηκε από τον Βίκτορα Φλέμινγκ, με τον οποίο η Λι καυγάδιζε συνεχώς. Η Λι και η Ολίβια Ντε Χάβιλαντ συναντιόνταν κρυφά με τον Κιούκορ για να τους δώσει συμβουλές πάνω στους ρόλους τους. Κάποια στιγμή ο Φλέμινγκ αποσύρθηκε λόγω υπερκόπωσης και αντικαταστάθηκε για δυο βδομάδες από τον Σαμ Γουντ. Ο διευθυντής φωτογραφίας Λι Γκαρμς αντικαταστάθηκε επίσης από τον Έρνεστ Χάλερ, μετά από ένα μήνα εργασίας. Τα γυρίσματα της ταινίας διήρκεσαν συνολικά έξι μήνες και η πρεμιέρα που έγινε στην Ατλάντα συνοδεύτηκε από διθυράμβους.

British actress Vivien Leigh (1913 - 1967) as Scarlett O'Hara kisses American actor Clark Gable (1901 - 1960) as Rhett Butler in this promotional poster for the movie 'Gone With the Wind,' 1939. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

Το Όσα Παίρνει ο Άνεμος βραβεύτηκε με 8 Όσκαρ, ένα ρεκόρ που διατήρησε για είκοσι χρόνια. Το 1998 κατατάχθηκε τέταρτη στη λίστα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου με τις 100 καλύτερες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών, αν και το 2007 μετακινήθηκε στην έκτη θέση.

Αρκετές σκηνές του Όσα Παίρνει ο Άνεμος θεωρούνται σκηνές ανθολογίας ενώ στην σύγχρονη ιστορία πέρασαν γραμμές (ατάκες) από την ταινία όπως το ‘’Frankly, my dear, I don't give a damn’’ του Ρεντ στη Σκάρλετ και το  "After all, tomorrow is another day!" της Σκάρλετ κοιτώντας μόνη της τη φυτεία της από ψηλά, μια φράση που ακόμα και σήμερα εμπνέει αισιοδοξία και επιμονή σε εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Πηγές: Wikipedia, Βικιπαίδεια, Ναυτεμπορική και IMDB

Save