Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
17.09.2024

Στις 17 Σεπτεμβρίου του 1630 ιδρύεται η Βοστόνη

Τα τελευταία χρόνια, η Βοστόνη έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, ιδιαίτερα στους τομείς των ηλεκτρονικών και προσωπικών υπολογιστών.

Η Βοστόνη είναι χτισμένη στις ακτές του Ατλαντικού, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, περίπου 280 χλμ. ΒΑ της Νέας Υόρκης, σε διάφορες μικρές χερσονήσους, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρες και υποβρύχιες σήραγγες που προεκτείνονται μέχρι τον καλά προστατευόμενο κόλπο της Μασαχουσέτης, στον οποίο συγκλίνουν οι ποταμόκολποι των Νέπονσετ, Τσαρλς και Μίστικ. Τα νεορομανικά, νεοκλασικά και μπαρόκ κτίρια προσδίδουν στην πόλη ιδιαίτερο ύφος.

Ιδρύθηκε το 1630 από τους Άγγλους και φιλοξένησε μια αριστοκρατία ιερωμένων και εμπόρων που την ανέδειξαν σε κέντρο πλούτου και πολιτισμού. Το 1770 δημιουργήθηκαν στην πόλη διάφορα επαναστατικά ρεύματα εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας και το 1773, με αφορμή το περίφημο ζήτημα του φόρου του τσαγιού (Boston Tea Party), που επιβλήθηκε στις αποικίες από τη μητρόπολη, ξέσπασε ο αγώνας της ανεξαρτησίας (βλ. λ. Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Ιστορία). Τον επόμενο χρόνο στη Βοστόνη συνήλθε η πρώτη επαναστατική κυβέρνηση. Το 1775 κατελήφθη από τους Άγγλους και το 1776 απελευθερώθηκε από το στρατό του Ουάσινγκτον.

recto

Μετά την ανεξαρτησία, η πόλη γνώρισε σημαντική οικονομική ανάπτυξη και συγχρόνως μια τάση πιο συντηρητική όσον αφορά την πολιτική της κατεύθυνση, που κορυφώθηκε υπό την προεδρία του Τζέφερσον. Στο α’ μισό του 19ου αι. άρχισε να δέχεται μεταναστευτικά κύματα Ιταλών, Σκανδιναβών, Άγγλων, Ρώσων και Βαλκανίων που συνέβαλαν στο να μετριαστεί ο συντηρητισμός και ο πουριτανισμός των κατοίκων της. Εκείνη την περίοδο δημιουργήθηκαν και οι τυπικές λαϊκές συνοικίες, τα slums, γύρω από τις παλαιές, χτισμένες σε αυστηρό αγγλικό ύφος με τις μικρές πλατείες και τους στενούς δρόμους. Το 1893 δημιουργήθηκαν οι χώροι πρασίνου, ενώ τα προάστια απορροφήθηκαν από το κέντρο και δημιουργήθηκε μια μητρόπολη. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο κατασκευάστηκαν καινούργια οδικά δίκτυα, προεκτάθηκαν τα παλιά και δόθηκε ώθηση στη δημιουργία μεγάλων βιομηχανικών μονάδων.

mip_aerial_boston-0021

Πλέον η Βοστόνη αποτελεί ακμαίο βιομηχανικό κέντρο με εργοστάσια τροφίμων, υφαντουργίας, μηχανών, χημικών προϊόντων, ειδών ένδυσης και υπόδησης και ένα από τα σπουδαιότερα αμερικανικά λιμάνια στον Ατλαντικό, με ετήσια κίνηση δεκάδων εκατομμυρίων τόνων εμπορευμάτων. Η πόλη διαθέτει το διεθνές αεροδρόμιο Λόγκαν.

Τα τελευταία χρόνια, η Βοστόνη έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, ιδιαίτερα στους τομείς των ηλεκτρονικών και προσωπικών υπολογιστών. Πνευματικό κέντρο επίσης, αποτελεί έδρα του περίφημου πανεπιστημίου Χάρβαρντ (1636) και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) –αμφότερα στα περίχωρα της πόλης– καθώς και άλλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ενώ παράλληλα λειτουργούν πολλές βιβλιοθήκες, ιδρύματα, μουσεία, θέατρα και συμφωνική ορχήστρα. Θεωρούμενη ως η κατεξοχήν πανεπιστημιακή πόλη του αμερικανικού Βορρά, αποτελεί πόλο έλξης καλλιτεχνών και κέντρο κινήσεων της σύγχρονης τέχνης και της εναλλακτικής μουσικής.

Πηγή: sansimera.gr

Save