Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
30.03.2023

Στις 30 Μαρτίου του 1853 γεννιέται ο Vincent Van Gogh

O Oλλανδός μετα-ιμπρεσιονιστής ζωγράφος και ένας από τους σημαντικότερους όλων των εποχών.

O Vincent Van Gogh γεννήθηκε στο ολλανδικό χωριό Ζούντερτ και ήταν γιος του πάστορα Θεόδωρου Βαν Γκογκ και ήταν ο μεγαλύτερος από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας. Ήδη από νεαρή ηλικία παρουσίαζε συμπτώματα μελαγχολίας και ψυχολογικών προβλημάτων. Στα 16 του και ύστερα από αποτυχημένη ενασχόληση με άλλα επαγγέλματα, ξεκίνησε να εργάζεται στο εμπόριο τέχνης στην εταιρεία Goupilator & Company. Αφού απολύεται το 1876 και έχοντας ήδη αρχίσει να εκδηλώνει ενδιαφέρον για τη θρησκεία, ξεκινάει σπουδές θεολογίας στο Άμστερνταμ. 

Το 1880 στα 27 του χρόνια ξεκινάει μαθήματα ζωγραφικής, αλλά γρήγορα έρχεται σε ρήξη με το δάσκαλό του. Τα επόμενα χρόνια δημιουργεί έργα επηρεασμένα από τον Ζαν Φρανσουά Μιγιέ, αλλά και από την ολλανδική επαρχεία την οποία επισκέπτεται. Το χειμώνα του 1885 παρακολουθεί μαθήματα στην Ακαδημία της Αμβέρσας για μικρό χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο έρχεται σε επαφή με την ιαπωνική τέχνη, στοιχεία της οποίας χρησιμοποίησε και στο έργο του. 

Το 1886 επισκέπτεται στο Παρίσι τον αδερφό του, ο οποίος είναι επιτυχημένος έμπορος τέχνης και κατά την παραμονή του έρχεται σε επαφή με τους ιμπρεσιονιστές Εντγκάρ Ντεγκά, Καμίλ Πισαρό, Πωλ Γκωγκέν και Τουλούζ Λωτρέκ. Από το κίνημα του ιμπρεσιονισμού επηρεάστηκε έντονα όσο αφορά το χρώμα, αλλά, παράλληλα, δημιούργησε ένα πιο προσωπικό ύφος με τη χρήση συμπληρωματικών χρωμάτων και κατατάσσεται στους μετα-ιμπρεσιονιστές ζωγράφους.

Το 1888 ο Van Gogh μετακομίζει στη Νότια Γαλλία και εκεί γνωρίζεται με τον Γκογκέν ο οποίος τον επισκέπτεται. Μετά από κάποιο καιρό οι δυο τους έρχονται σε διαφωνία και η τεταμένη ψυχική κατάσταση του Van Gogh τον οδηγεί στο να κόψει το αυτί του. Ένα χρόνο αργότερα εισάγεται στο ψυχιατρίου του μοναστηριού του Αγίου Παύλου, πάσχοντας από κατάθλιψη, ενώ κατά την παραμονή του, συνεχίζει να ζωγραφίζει. Στις 27 Ιουλίου του 1890, με την κατάθλιψη να έχει προχωρήσει, αυτοπυροβολείται στο στήθος και δίνει έτσι τέλος στη ζωή του.

Σε διάρκεια δέκα χρόνων δημιούργησε περισσότερους από 800 πίνακες και 1000 μικρότερα σχέδια. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Van Gogh δεν αναγνωρίστηκε, πουλώντας ελάχιστα έργα, αλλά μετά θάνατον, η φήμη του εκτοξεύτηκε, αποτελώντας πλέον έναν από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών.

1280px-Van_Gogh_-_Starry_Night_-_Google_Art_Project
Save