Ειρηνική συγκέντρωση υπέρ της Παλαιστίνης πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στη Σύρο με αφορμή την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου Crown Iris που μετέφερε Ισραηλινούς επιβάτες.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μεγάλη μερίδα κατοίκων του νησιού συγκεντρώθηκε στις 11.00 το πρωί στην πλατεία Μιαούλη πραγματοποιώντας στη συνέχεια πορεία προς την περιοχή Νησάκι, όπου είχε προγραμματιστεί να δέσει το κρουαζιερόπλοιο, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του παλαιστινιακού λαού.
Σημειώνεται ότι με απόφαση των λιμενικών αρχών και για λόγους ασφάλειας είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία και η στάθμευση στην περιοχή Νησάκι, δημιουργώντας επιπλέον επιβάρυνση στο ήδη σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα του νησιού και προκαλώντας αντιδράσεις σχετικά με τον αποκλεισμό των κατοίκων του νησιού από τον δημόσιο χώρο.
Την αντίθεσή του σχετικά με τον ελλιμενισμό του εν λόγω κρουαζιερόπλοιου είχε εκφράσει μέσω ανακοίνωσης και το ΔΣ του Συλλόγου εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, ζητώντας, μεταξύ άλλων, να μην παραχωρούνται χώροι και υποδομές της χώρας μας για την εξυπηρέτηση συμφερόντων και αναγκών συνυφασμένων με το κράτος του Ισραήλ.
«Αντισημιτισμό» βλέπει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Ο αντισημιτισμός και οποιαδήποτε μορφή φασισμού και ρατσισμού δεν θα γίνει ανεκτός στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται η χώρα μας -και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να το στείλουμε και στις αρχές και σε όλους, οι οποίοι κάνουν σε γενικές γραμμές πολύ καλά τη δουλειά τους- δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ρατσιστικές συμπεριφορές και πρέπει να λαμβάνεται κάθε αναγκαίο μέτρο, ούτως ώστε σε αντίστοιχες τέτοιες περιπτώσεις να προστατεύονται οι πολίτες, ανεξαρτήτως από πού προέρχονται, ποια είναι η καταγωγή τους, ποιο είναι το θρήσκευμα τους ή οτιδήποτε άλλο», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας για το μπλόκο των κατοίκων της Σύρου στους Ισραηλινούς τουρίστες οι οποίοι δεν κατάφεραν να αποβιβαστούν στο νησί, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1.
«Θεωρώ ότι είναι εξοργιστικό αυτό το οποίο συνέβη στη Σύρο. Δεν υπάρχουν λόγια για να το περιγράψουν. Είναι ένα περιστατικό το οποίο οφείλω να πω, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, ότι είναι μεμονωμένο και θα πρέπει οι αρχές να κάνουν τα αδύνατα δυνατά σε οποιαδήποτε επόμενη περίπτωση να μην ξανασυμβεί», ισχυρίστηκε ο κ. Μαρινάκης.
«Είναι αδιανόητο να το συζητάμε, όμως δυστυχώς υπάρχουν κάποιες νοσηρές μειοψηφίες, οι οποίες μπερδεύουν κάτι. Είναι άλλο πράγμα η αυτονόητα επιτρεπόμενη διαδήλωση- διαμαρτυρία, είναι άλλο πράγμα να μιλάς και να διαμαρτύρεσαι και να φωνάζεις για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, που πρώτη η ελληνική κυβέρνηση ανθρώπινα και αυτονόητα έχει εκφραστεί. Δεν υπάρχει άνθρωπος λογικό που να μην συγκινείται, που είναι αυτονόητο να θες να σταματήσει αυτό το οποίο συμβαίνει με τους αμάχους, έτσι; Και είναι άλλο πράγμα να μετατρέπεται μία διαμαρτυρία δημοκρατική σε μία εκδήλωση που για μένα έχει φασιστικά χαρακτηριστικά. Γιατί όταν στην πραγματικότητα στρέφεσαι κατά ανθρώπων λόγω της καταγωγής τους, λόγω της εθνικότητάς τους, λόγω του θρησκεύματός τους και μάλιστα με τον τρόπο που το κάνεις, δημιουργείς ένα καθεστώς φόβου- γιατί το γεγονός ότι πήρε την απόφαση ο πλοίαρχος, να μην πω να μην αποβιβάσει τους επιβάτες στη Σύρο ήταν αποτέλεσμα του φόβου που δημιουργήθηκε- οφείλουν, λοιπόν, οι εκεί αρχές, σε οποιαδήποτε επόμενη περίπτωση, όπως το προβλέπει ο νόμος, υπάρχει ο αντιρατσιστικός νόμος, υπάρχουν οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης, υπάρχουν όλα αυτά τα οποία ο νόμος τα προβλέπει. Οφείλουν λοιπόν οι αρχές, είτε είναι η αστυνομία αναλόγως την περίπτωση, είτε είναι το Λιμενικό, είτε σε συνεργασία να εφαρμόζουν το νόμο.
Υπάρχει διάταξη ξεκάθαρη στον αντιρατσιστικό νόμο, η οποία περιγράφει κάποιες πράξεις όταν στρέφονται κάποιοι κατά πολιτών, λόγω των διαφόρων χαρακτηριστικών ή ταυτοτικών ζητημάτων τα οποία τα προστατεύει ο νόμος.
Εγώ δεν λέω ότι τελέστηκε παράνομη πράξη. Αυτό θα πρέπει να το βρίσκει κάθε φορά η αστυνομία με τη Δικαιοσύνη. Σίγουρα όμως, από τη στιγμή που δημιουργήθηκε μια τέτοια συνθήκη, όφειλαν οι αρχές με έναν τρόπο να επιβάλλουν την τάξη και να είναι ασφαλής από κάθε άποψη η αποβίβαση των επιβατών».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε στο σημείο αυτό ότι πρέπει να στείλουμε και ένα μήνυμα σε όλες τις χώρες και στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο. «Την επόμενη φορά που θα πρέπει να ζυγιστεί η ασφάλεια των επιβατών, των πολιτών, του οποιουδήποτε με οτιδήποτε άλλο, η ασφάλεια είναι πάνω απ' όλα. Ξαναλέω, προστατεύουμε κάθε διαμαρτυρία, κάθε διαδήλωση στο πλαίσιο του νόμου. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Δεν απαγορεύεται προφανώς ούτε να διαδηλώσεις και είναι και το ξαναλέω, και ανθρώπινο και αυτονόητο. Οι αρχές πρέπει να επιβάλλουν το νόμο. Αν πρέπει να μετακινηθούν οι πολίτες, να πάνε σε ένα σημείο στο οποίο να κάνουν μια χαρά την διαδήλωση τους. Αν πρέπει κάποιοι οι οποίοι εμπίπτει η συμπεριφορά τους σε κάποια διάταξη του αντιρατσιστικού νόμου, να συλληφθούν, να συλληφθούν. Η αστυνομία έχει την απόλυτη στήριξη της κοινωνίας, της συντριπτικής πλειονότητας της κοινωνίας. Κάνει φοβερή δουλειά -να μην παρεξηγηθώ- σε πάρα πολλές και δύσκολες περιπτώσεις και υπό πολύ αντίξοες συνθήκες, πάρα πολλές φορές. Υπάρχει νόμος, υπάρχει πλαίσιο, πρέπει να εφαρμόζεται».
Σχετικά με το κατά πόσον προκλήθηκε ζήτημα στις σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Δεν υπάρχει κάποιο θέμα. Είναι λογικό κάτι τέτοιο να δημιουργεί μία ανησυχία γιατί μιλάμε για πολίτες ενός κράτους. Προσοχή στην πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ μιας διαδήλωσης και μιας κίνησης η οποία στρέφεται κατά του οποιουδήποτε ανθρώπου, ανεξαρτήτως το ποια είναι η καταγωγή του, το ποιο είναι το θρήσκευμά του. Το ένα, το πρώτο είναι μία δημοκρατική κίνηση. Το δεύτερο είναι μία κίνηση απόλυτου φασισμού. Είναι η άλλη όψη του φασισμού. Το να στρέφεσαι κατά του οποιουδήποτε ανθρώπου επειδή έχει μία καταγωγή, μία προτίμηση, ένα θρήσκευμα ή οτιδήποτε».
Καταδίκη των «θλιβερών γεγονότων» από τον αντιδήμαρχο Τουρισμού, Γ. Βουτσίνο
Τα γεγονότα που συνέβησαν κατά την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου Crown Iris στο λιμάνι της Σύρου «δεν τιμούν τη Σύρο, το νησί του πολιτισμού και δεν απηχούν το πνεύμα φιλοξενίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων του», αναφέρει, σε δήλωσή του, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Γιάννης Βουτσίνος.
«Η Σύρος ήταν και παραμένει μακριά από γεωπολιτικές διαφορές. Οι επισκέπτες της, ανεξάρτητα από χρώμα, θρησκεία και καταγωγή είναι εξίσου ευπρόσδεκτοι», τονίζει ο κ. Βουτσίνος και προσθέτει: «Λυπάμαι που οι λίγοι κάτοικοι που διαδήλωσαν έδωσαν μια διαφορετική εικόνα, με αποτέλεσμα να αναγκάσουν τους επιβάτες να μην αποβιβαστούν και το πλοίο να αναχωρήσει νωρίτερα από τον προγραμματισμένο απόπλου του. Εκ μέρους του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και διερμηνεύοντας τα αισθήματα κατοίκων και επαγγελματιών, καταδικάζω τα θλιβερά γεγονότα που δεν συνάδουν με όσα η Σύρος ως ήρεμος και γαλήνιος προορισμός πρεσβεύει».