Μεγαλειώδη συλλαλητήρια «συγκλόνισαν» σήμερα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας για το έγκλημα των Τεμπών, όπου εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες απαίτησαν δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών για τα 57 θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις ιστορικών διαστάσεων πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, όπως και στο εξωτερικό.
Με κεντρικό συνθήματα «Δεν έχω οξυγόνο» ξεκίνησε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το δυστύχημα στα Τέμπη που στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Οι διαδηλωτές και οι απεργοί διεκδίκησαν δικαιοσύνη και να αποδοθούν ευθύνες για το πολύνεκρο δυστύχημα.

Διαδηλωτές συμμετέχουν στο συλλαλητήριο μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, κατά τη διάρκεια 24ης πανελλαδικής απεργίας, στην πλατεία ΟΣΕ στην Λάρισα. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μαζικά Λαρισαίοι, φορείς της πόλης, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, ενώ με απόφαση του Συλλόγου επιχειρηματιών της εστίασης, αλλα και του Εμπορικού συλλόγου τα καταστήματα παραμένουν κλειστά για ένα 24ωρο.
Επίσης οι υπηρεσίες του δήμου Λαρισαίων δεν λειτούργησαν έως τις 11 π.μ., το ίδιο και οι Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου.
Αμέσως μετά τη συγκέντρωση ξεκίνησε πορεία προς την πλατεία του ΟΣΕ.

Διαδηλωτές συμμετέχουν στο συλλαλητήριο μνήμης για τα Τέμπη, κατά τη διάρκεια 24ης πανελλαδικής απεργίας, στην πλατεία ΟΣΕ στην Λάρισα. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Πάτρα: Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία
Μαζική και δυναμική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας, στη μνήμη των 57 νεκρών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
Στην πολυπληθή συγκέντρωση, όπου πέρα από την πλατεία επεκτεινόταν σε όλους τους γειτονικούς δρόμους, κυριαρχούσε το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης.
Στη μεγάλη συγκέντρωση συμμετείχαν φορείς της πόλης, εργατικά σωματεία και συνδικάτα, φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, έμποροι, επαγγελματίες, συλλογικότητες, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, κομμάτων, συλλόγων και απλοί πολίτες.
Πολλοί από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν πανό και αφίσες, ζητώντας «να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη», καθώς και άσπρα και μαύρα μπαλόνια με τα ονόματα των νεκρών, ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης φώναζαν συνθήματα.

Γενική άποψη της πλατείας Αγίου Γεωργίου στην Πάτρα με διαδηλωτές που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΤΑ ΛΟΤΣΑΡΗ
Μιλώντας στην συγκέντρωση ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Δεν θα αφήσουμε να συγκαλυφθούν οι ένοχοι, για το γεγονός ότι θρηνήσαμε πριν δύο χρόνια νεκρούς τους ανθρώπους μας, τα παιδιά μας, επειδή τον 21ο αιώνα βρέθηκαν δύο τρένα στην ίδια γραμμή, σε αντίθετες κατευθύνσεις.
Στη μνήμη τους και τιμώντας τους, υποσχόμαστε να πάμε τον αγώνα μέχρι τέλους, χωρίς να υποχωρήσουμε σε όσους θυσιάζουν διαχρονικά ακόμα και τις ζωές του λαού για τα κέρδη των λίγων. Δεν θα κιοτέψουμε. Όσοι νομίζουν ότι η σημερινή μας συγκέντρωση έχει επετειακό χαρακτήρα, ότι θα "εκτονωθούμε" και θα καταφέρουν να χειραγωγήσουν την οργή μας, είναι βαθιά γελασμένοι».
Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία του δικηγορικού συλλόγου, μέλη του συγκεντρώθηκαν έξω από την κεντρική είσοδο του δικαστικού μεγάρου, πριν ξεκινήσει η συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου, κρατώντας ένα μεγάλο πανό και λευκά μπαλόνια με τα ονόματα των νεκρών της σιδηροδρομικής τραγωδίας.
Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία πέρασε έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και από το δικαστικό μέγαρο.

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, συμμετέχει στην πορεία μνήμης για τα 57 θύματα των Τεμπών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΤΑ ΛΟΤΣΑΡΗ
Μεγάλη συγκέντρωση για την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, πραγματοποιήθηκε και στην κεντρική πλατεία του Πύργου. Στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας συμμετείχαν εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σωματεία, συνδικάτα, αγρότες, εκπαιδευτικοί, μαθητές, επαγγελματίες και έμποροι κ.ά.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης το πλήθος του κόσμου ζητούσε με συνθήματα και πανό δικαιοσύνη για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών και απόδοση ευθυνών.
Στο Αγρίνιο, μαζικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δημοκρατία, όπου κυριαρχούσε η συμμετοχή των νέων που ζητούσαν την απόδοση δικαιοσύνης.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης υπήρξε μεγάλη συγκίνηση, όταν αναγνώστηκαν τα ονόματα των 57 νεκρών.
Επίσης, από τον πεζόδρομο της Παπαστράτου έως την πλατεία Δημοκρατίας κατέρχονταν συμβολικά γραμμές τρένου, φτιαγμένες με ταινίες, οι οποίες κατέληγαν στο κέντρο της πλατείας, όπου εκεί είχαν τοποθετηθεί περιστέρια φτιαγμένα από χαρτί.
Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με ομιλίες από εκπροσώπους του εργατικού κέντρου, των εκπαιδευτικών, των αγροτών, των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, των εμπόρων κ.ά.
Μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, όπως σε Αμαλιάδα, Αίγιο, Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Καλάβρυτα κ.ά.
Καρδίτσα: Χιλιάδες πολίτες ζήτησαν δικαίωση
Μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Καρδίτσα. Χιλιάδες Καρδιτσιώτες συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, με πανό και πλακάτ, και φωνάζοντας συνθήματα ζήτησαν την απόδοση δικαίωση για τους 57 νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών, να μην υπάρξει συγκάλυψη. Στη συγκέντρωση κυριαρχούσε η συμμετοχή των νέων.
Ακολούθησε πορεία στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης από χιλιάδες πολίτες.
Τρίκαλα: «Ενώνουμε τις φωνές μας με τους συγγενείς των θυμάτων»
Χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στα Τρίκαλα, απαιτώντας, με πανό και πλακάτ, δικαίωση των νεκρών του δυστυχήματος των Τεμπών. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των μαθητών και φοιτητών της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων τόνισαν, στις σύντομες ομιλίες τους, πως ενώνουμε τη φωνή μας με τους συγγενείς των θυμάτων και κάνουμε πράξη την υπόσχεση που δώσαμε από την πρώτη στιγμή, ότι θα γίνουμε η φωνή των νεκρών. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων κ. Δημήτρης Αρμάγος, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «ο οργανωμένος λαός βγήκε στο προσκήνιο, έδειξε τη δύναμή του δηλώνοντας ότι απέναντι στα κέρδη τους επιλέγουμε τις ζωές μας!». Μετά τις ομιλίες χιλιάδες πολίτες κατευθύνθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό Τρικάλων.
Ηράκλειο: Συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας
Δύο χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη, πλήθος τοπικών και συνδικαλιστικών φορέων, εκπροσώπων σωματείων, ενώσεων και συλλόγων, αλλά και απλών πολιτών, συμμετείχαν στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου. Πολίτες όλων των ηλικιών, μεταξύ των οποίων μαθητές και φοιτητές, έδωσαν το παρών στη συγκέντρωση, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν θα δεχθούν «οποιαδήποτε μορφή συγκάλυψης» και πως η τραγωδία των Τεμπών «δεν πρέπει να ξεχαστεί». Στη συγκέντρωση του Ηρακλείου, παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος συνοδευόμενος από βουλευτές και τοπικά στελέχη του κόμματος, δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε δήλωση, ξεκαθαρίζοντας ότι θέλησε να βρεθεί στο πλευρό των πολιτών, ως απλός πολίτης και γονιός.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης συμμετέχει στο συλλαλητήριο μνήμης για τα Τέμπη, κατά τη διάρκεια 24ης πανελλαδικής απεργίας, στο Ηράκλειο Κρήτης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ/DIMITRIS IOANNOU
Οι συγκεντρωμένοι πέριξ της πλατείας Ελευθερίας, στους γύρω δρόμους και τον πεζόδρομο της Δικαιοσύνης, ζήτησαν δικαιοσύνη, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους αυτές αναλογούν. Με νωπές τις μνήμες από το σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023, στο οποίο τη ζωή τους έχασαν 57 άνθρωποι, πολίτες και εκπρόσωποι φορέων, επισήμαναν ότι θα βρίσκονται στις πλατείες και στις διαμαρτυρίες για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να αναδειχθεί όλη η αλήθεια και να τιμωρηθούν όλοι οι ενοχοι. Ανάμεσα στα πανό που κρατούν στα χέρια τους, αναγράφονται συνθήματα, όπως «δεν έχω οξυγόνο», αλλά και «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», ενώ ανάμεσα στα συνθήματα που ακούγονται είναι «το σύστημά τους είναι με αίμα ποτισμένο, ποτέ δε θα ξεχάσουμε το εγκλημα στο τρένο».
Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκαν σύντομοι χαιρετισμοί από εκπροσώπους σωματείων του δημοσίου αλλά και ιδιωτικού τομέα, μαθητών αλλά και φοιτητών, ενώ πραγματοποιήθηκαν και μουσικά δρώμενα.
Αμέσως μετά, οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στο κέντρο του Ηρακλείου το μεγαλύτερο μέρος των καταστημάτων παρέμεινε κλειστό.

Πανοραμική άποψη με διαδηλωτές που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο Κρήτης. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ
Μαζική η συμμετοχή των κάτοικων του Βόλου
Μαζική ήταν η συμμετοχή των κάτοικων του Βόλου στο συλλαλητήριο στο κτήριο Παπαστράτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ζητώντας δικαιοσύνη για το πιο τραγικό και συγκλονιστικό σιδηροδρομικό δυστύχημα της χώρας, αυτό των Τεμπών, που στέρησε τη ζωή 57 ανθρώπων, κυρίως νέων και φοιτητών.
Ο κόσμος είχε γεμίσει την παραλιακή περιοχή αλλά και τους παρακείμενους δρόμους, ενώ τα καταστήματα ήταν κλειστά.

Διαδηλωτές συμμετέχουν στο συλλαλητήριο για τα Τέμπη, στον Βόλο. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΠΟΛΙΤΗΣ
Λαμία: Μαζικές συγκεντρώσεις για τα Τέμπη
Δεν έχει ιστορικό προηγούμενο η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λαμία καθώς εκτός από την κεντρική πλατεία Πάρκου της Λαμίας, οι διαδηλωτές είχαν καλύψει και την ευρύτερη περιοχή αλλά και τους γύρω δρόμους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, οι διαδηλωτές ήταν πάνω από 8.000, ενώ σύμφωνα με τους οργανωτές, ξεπερνούσαν τις 10.000. Νέοι, οικογένειες με τα παιδιά τους, από νωρίς το πρωί κατευθύνονταν στο κέντρο της Λαμίας για να διαδηλώσουν για τα δύο χρόνια που συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία στα Τέμπη όπου 57 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την κεντρική πλατεία της Λαμίας συγκροτήθηκε διαδήλωση μέσα από τους κεντρικούς δρόμους για να καταλήξει στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Διαδηλωτές συμμετέχουν στο συλλαλητήριο μνήμης για τα Τέμπη, στην κεντρική πλατεία της Λαμίας. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΡΗΣ ΜΑΡΤΑΚΟΣ
Σε κατάληψη προχώρησαν οι μαθητές των Λυκείων της Λαμίας από νωρίς το πρωί και σε ομάδες κατευθύνθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης. Οι καταλήψεις των σχολείων τόσο μέσα στη Λαμία όσο και περιφερειακά δημιούργησαν ένα domino με συνέπεια κανένα σχεδόν σχολείο να μη λειτουργεί σε συνδυασμό των καταλήψεων αλλά και από της απεργίας των εκπαιδευτικών.
Νέκρωσε και η αγορά της Λαμίας από νωρίς χθες το πρωί καθώς το σύνολο των καταστημάτων του εμπορικού κέντρου παρέμεινει κλειστό έχοντας αναρτήσει τη σχετική αφίσα στις προθήκες τους, υπακούοντας στο κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης.
Λίγο μετά τις 10 το πρωί ακινητοποιήθηκαν τα ταξί στο χώρο της Έκθεσης στη Λαμία στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας τους. Οι οδηγοί των ταξί πραγματοποίησαν πορεία στο κεντρικούς δρόμους και ακινητοποίησαν τα οχήματά τους στο κέντρο της πόλης.

Διαδηλωτές συμμετέχουν στο συλλαλητήριο μνήμης για τα Τέμπη, στην κεντρική πλατεία της Λαμίας. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΡΗΣ ΜΑΡΤΑΚΟΣ
Εκτός από τη Λαμία, συγκεντρώσεις οργανώθηκαν σε Αταλάντη, Μαλεσίνα, Λιβανάτες, Αμφίκλεια, Ελάτεια, Κάτω Τιθορέα, Καμένα Βούρλα, Μώλο, Μακρακώμη, Σπερχειάδα, Δομοκό και Στυλίδα.
Χωρίς ιστορικό προηγούμενο και η συγκέντρωση της Λιβαδειάς
Χωρίς ιστορικό προηγούμενο η συγκέντρωση πολιτών και στο κέντρο της Λιβαδειάς. Άνθρωποι όλων των ηλικιών συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για τη μαύρη επέτειο της τραγωδίας των Τεμπών. Δυναμικό παρών δίνουν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους.
Στη Θήβα, η κεντρική πλατεία είχε πλημμυρίσει από κόσμο που διαμαρτύρεται για το έγκλημα των Τεμπών. Η συγκέντρωση ήταν η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στη Θήβα τις τελευταίες δεκαετίες.
Στη Χαλκίδα, πλήθος κόσμου βρέθηκε στην κεντρική πλατεία αλλά και η πλατεία πίσω από τα δικαστήρια της Χαλκίδας βουλιάζει ήδη από κόσμο. Παρά την βροχή, ο κόσμος δεν έφυγε. Άνοιξε τις ομπρέλες του, αποφασισμένος να παραμείνει μέχρι το τέλος. Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και τα Σωματεία με καθημερινές αποφάσεις, Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις δίνουν τη μάχη ώστε να φτάσει το απεργιακό μήνυμα παντού, να μη δουλέψει κανένας στις 28 Φεβρουαρίου. Μαζικές συσκέψεις Σωματείων και Φορέων σε Χαλκίδα, Μαντούδι και Αλιβέρι, Λουτρά Αιδηψού, Ιστιαία, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τη Χαλκίδα έφυγαν νωρίτερα λεωφορεία για να μεταβούν στις μεγάλες συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας.
Στην Κύμη, παρά τον βροχερό καιρό, πλήθος κόσμου με ομπρέλες στα χέρια του, συμμετέχει στη συγκέντρωση για τους 57 συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη, ενώ και στο Αλιβέρι πλήθος κόσμου παρά τη βροχή έχει κατακλύσει το κέντρο του Αλιβερίου αυτή την ώρα κρατώντας πανό με συνθήματα για τα Τέμπη.
Ρέθυμνο: Οι κάτοικοι φώναξαν «όχι στη συγκάλυψη»
«Δεν έχω οξυγόνο», «Αφήστε τη δικαιοσύνη ανεξάρτητη», «Τα Τέμπη θα είναι αφορμή το δίκιο να εισακουστεί» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στο συλλαλητήριο, που έλαβε χώρα στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη στο Ρέθυμνο.
Στο συλλαλητήριο υπήρξε πολύ μεγάλη συμμετοχή πολιτών, φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων. Επίσης, συμμετέχουν ο Δικηγορικός Σύλλογος του νομού Ρεθύμνου, το Εργατικό Κέντρο, σωματεία, επαγγελματικές ενώσεις, το Επιμελητήριο, κ.ά.
Καταστήματα, επιχειρήσεις και υπηρεσίες παρέμειναν κλειστά ως ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των οικογενειών των 57 θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών για απόδοση δικαιοσύνης.
Στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση πολιτών με στόχο να ενδυναμωθεί το λαϊκό αίτημα για μη συγκάλυψη και μη πολιτικές παρεμβάσεις στην απονομή δικαιοσύνης.
Σημειώνεται, ότι το συλλαλητήριο είναι το μεγαλύτερο σε συμμετοχή τα τελευταία χρόνια.
Χανιά: «Πλήρη απόδοση της δικαιοσύνης» ζητούν χιλιάδες πολίτες
Με κύριο αίτημα την πλήρη απόδοση δικαιοσύνης, χωρίς καμία παρέμβαση πολιτική, σεβασμό στη μνήμη των 57 θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών και αδιαπραγμάτευτη διαφάνεια, χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά.
Απλοί πολίτες, οικογένειες, φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι συμμετέχουν στη συγκέντρωση μνήμης και τιμής για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών. Συμπαραστέκονται ανθρώπινα, όπως ανέφεραν αρκετοί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στους γονείς και συγγενείς των θυμάτων και στον αγώνα τους για απόδοση δικαιοσύνης. Φορείς, επαγγελματικές ενώσεις, καταστηματάρχες, τοπικά συνδικάτα, αγρότες, εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής, εκπαιδευτικής κοινότητας και της επιχειρηματικής ζωης του τόπου, ζητούν να γίνουν όλα όσα θα διασφαλίζουν στο μέλλον ότι δεν θα υπάρξει άλλη τραγωδία που θα βυθίσει στο πένθος μία ολόκληρη χώρα.

Πανοραμική άποψη με διαδηλωτές που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά Κρήτης. ΑΠΕ- ΜΠΕ/STR
Ζάκυνθος: Μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο
Εκατοντάδες κάτοικοι της Ζακύνθου συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης της, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις στη μνήμη των 57 νεκρών της τραγωδίας των Τεμπών.
Πολίτες κάθε ηλικίας έδωσαν το παρών στη συγκέντρωση, στέλνοντας μήνυμα ότι η τραγωδία των Τεμπών δεν πρέπει να ξεχαστεί.
Καταστήματα, επιχειρήσεις και υπηρεσίες παραμένουν κλειστά ως ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των οικογενειών των 57 θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών για απόδοση δικαιοσύνης.
Τέλος, ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης του νησιού.
Λέσβος: Χιλιάδες πολίτες συνέρρευσαν στην πλατεία Σαπφούς και στην Προκυμαία
Μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της σύγχρονης ιστορίας της έζησε σήμερα η πόλη της Μυτιλήνης. Από νωρίς το πρωί πολλές χιλιάδες πολίτες συνέρρευσαν στην πλατεία Σαπφούς και στην Προκυμαία, ζητώντας δικαίωση για τους 57 νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών.
Τον ρυθμό στη συγκέντρωση έδωσαν μαθητές και φοιτητές, οι οποίοι με τα πανό των σχολείων τους και των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνέρρευσαν στην πλατεία από διάφορα σημεία της πόλης.
Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και άλλων κοινωνικών φορέων του νησιού, ενώ ακολούθησε πορεία στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Επίσης, μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Καλλονή, έδρα του Δήμου Δυτικής Λέσβου, αλλά και στη Μύρινα της Λήμνου.
Χίος: Χιλιάδες ξεχύθηκαν στους δρόμους του νησιού
Χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας ξεχύθηκαν σήμερα στους δρόμους και την κεντρική πλατεία της Χίου ζητώντας δικαίωση των 57 νεκρών του δυστυχήματος των Τεμπών.
Μεγάλη και χαρακτηριστική ήταν η παρουσία μαθητών που συμμετείχαν οργανωμένα με τα σχολεία τους.
«Περιμένουμε δικαίωση και μέλλον για τα παιδιά μας για μια κοινωνία που όλοι θα μπορούμε να αναπνέουμε» σημείωσε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ, Παναγιώτης Νικήτας.
«Στα 40 χρόνια μου στο συνδικαλισμό είναι η μεγαλύτερη πορεία που έχω δει» είπε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χίου, Κώστας Λίνας.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαβάστηκαν τα ονόματα των 57 θυμάτων, ενώ με προτροπή του π. Γεώργιου Κωνσταντίνου από το Σύνδεσμο Κληρικών Χίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 57 νεκρών.
Μετά την ολοκλήρωση ομιλιών εκπροσώπων τοπικών φορέων ακολούθησε πορεία των συγκεντρωμένων στους δρόμους της πόλης.
...και στο εξωτερικό
Συλλαλητήρια στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών διοργανώθηκαν και σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού. Στις Βρυξέλλες, το συλλαλητήριο ξεκίνησε στις 6 μ.μ. ώρα Ελλάδος (5 μ.μ. τοπική) στην Place Luxembourg μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ στη Ρώμη, το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Στο Λονδίνο η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδος (6 μ.μ. τοπική) ενώ αντίστοιχα συλλαλητήρια διοργανώνονται και σε άλλες μεγάλες πρωτεύουσες του εξωτερικού.
Οι φοιτητές στο Βελιγράδι τίμησαν τα 57 θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη
Φοιτητές και πολίτες της Σερβίας συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από την πρεσβεία της Ελλάδας στο Βελιγράδι για να τιμήσουν τα 57 θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη και να συμπαρασταθούν στον ελληνικό λαό.
Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Στις 11:00 η ώρα έφτασαν έξω από την ελληνική πρεσβεία οι Έλληνες φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν στο Βελιγράδι.
«Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν ήταν απλά ένα τραγικό γεγονός ήταν μία αφύπνιση, 57 ζωές χάθηκαν άδικα και μαζί τους χάθηκε η αθωότητα μίας ολόκληρης γενιάς. Δεν σιωπούμε, δεν συγχωρούμε, δεν ξεχνάμε και δεν συνηθίζουμε. Η δικαιοσύνη δεν είναι πολυτέλεια, οφείλουμε να αγωνιστούμε για τα άτομα που χάθηκαν άδικα αλλά και γι αυτούς που έμειναν πίσω με τα αναπάντητα γιατί» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η φοιτήτρια Ελευθερία Τσακιρίδου.
Οι Σέρβοι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία από την Φιλοσοφική σχολή μέχρι την ελληνική πρεσβεία.
Στην κεφαλή της πορείας των Σέρβων φοιτητών δέσποζε ένα μεγάλο πανό όπου αναγράφονταν: «Ο αγώνας σας είναι και αγώνας δικός μας!» Οι φοιτητές κρατούσαν ελληνικές και σερβικές σημαίες όπως και πλακάτ με συνθήματα κατά της διαφθοράς και υπέρ της απόδοσης δικαιοσύνης.
Ο Αλεξάνταρ, φοιτητής του σχολής Μηχανολόγων του Πολυτεχνείου, δήλωσε ότι «οι Σέρβοι φοιτητές τιμούν σήμερα τα 57 θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη μαζί με τα 15 θύματα στο Νόβι Σαντ. Είναι ανάγκη να επιδεικνύουμε την αλληλεγγύη μας οι δύο λαοί, ιδίως τώρα που περνάμε δύσκολες στιγμές».
Στην εκδήλωση μνήμης παρέστησαν και απλοί πολίτες οι οποίοι μ αυτόν τον τρόπο εκδήλωσαν την αλληλεγγύη τους με τον ελληνικό λαό.
Στις 11:52 τηρήθηκε σιγή 16 λεπτών στην μνήμη των 57 θυμάτων στα Τέμπη και των 15 νεκρών από την πτώση του γείσου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ την 1η Νοεμβρίου του 2024.
Η εκδήλωση μνήμης και τιμής στα θύματα των Τεμπών ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνου μπροστά από την πρεσβεία της Ελλάδας από εκπρόσωπο των φοιτητών της Σερβίας.
Ομογενείς στην Ν. Υόρκη διαδήλωσαν για τα Τέμπη
Με το σύνθημα «όλων των νεκρών είμαστε φωνή, το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί» Έλληνες ομογενείς διαδήλωσαν για την τραγωδία στα Τέμπη έξω από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και στην πλατεία Αθηνών στην Αστόρια.
Κρατώντας στα χέρια πανό που έγραφαν τις φράσεις «Δεν έχω οξυγόνο» και «Δεν ξεχνώ», οι Έλληνες της αμερικανικής μεγαλούπολης εκδήλωσαν τη συμπαράσταση τους στις οικογένειες των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας μεταφέροντας το δικό τους μήνυμα για δικαιοσύνη.
«Είμαστε εδώ όχι για μόνο για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας, αλλά για να διεκδικήσουμε στο όνομα των ανθρώπων μας ένα καλύτερο αύριο για εμάς τους ίδιους, για το οξυγόνο που έχουμε στερηθεί ως κοινωνία. Για την ειρήνη που αξίζουν οι κεκοιμημένοι μας, εμείς και τα παιδιά μας» ανέφεραν οι συντονιστές της διαδήλωσης.
Οι Έλληνες ομογενείς αποτίοντας φόρος τιμής στους 57 νεκρούς των Τεμπών ανέφεραν ένα ένα τα ονόματα τους και την ηλικία που έχασαν τη ζωή τους φωνάζοντας «παρών» και «παρούσα».
«Λόγω ξενιτιάς έχουμε τη μητέρα Ελλάδα στην καρδιά μας και παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην χώρα. Μαζευτήκαμε εδώ για να διαδηλώσουμε για να έρθει η δικαιοσύνη στο συγκεκριμένο θέμα. Απαιτούμε αμερόληπτη δικαιοσύνη και άρση βουλευτικής ασυλίας και τέλος στην συγκάλυψη από όπου και να δρομολογείται» ανέφεραν επίσης οι συντονιστές της διαδήλωσης.
Στις 7 το απόγευμα (ώρα Ν. Υόρκης) έχει προγραμματιστεί πανομογενειακή συγκέντρωση στο Κεφαλλονίτικο Σπίτι, όπου έχει προσκληθεί, μεταξύ άλλων, να μιλήσει και ο γονέας θύματος Δημήτρης Πλακιάς, μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να ενημερώσει τους Έλληνες της Νέας Υόρκης για τα επόμενα βήματα του αγώνα των συγγενών και γονέων των θυμάτων.