Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
18.04.2025
Φωτογραφίες: Anna Miou

Παρέμβαση της «Νέμεσις» στην πλατεία Συντάγματος

«Η σφαγή δεν είναι αγάπη».

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέμεσις με αφορμή τις ημέρες αυτές, πραγματοποίησε μια συμβολική ακτιβιστική δράση στο Σύνταγμα.

Ακτιβιστές στάθηκαν ημίγυμνοι, βαμμένοι ολόλευκα, με μια κόκκινη γραμμή στον λαιμό και πλακάτ στα χέρια.

«Δεν επρόκειτο για “παράσταση”.Ηταν μια διαμαρτυρία. Μια σιωπηλή κραυγή απέναντι στη σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων ζώων στο όνομα μιας παράδοσης.

Δίνοντας σώμα και φωνή στα χιλιάδες αθώα θύματα αυτής της μη χριστιανικής εξάλλου παράδοσης, στάθηκαν σιωπηλά μπροστά στα βλέμματα των περαστικών, κρατώντας πλακάτ με το μήνυμα: "Η σφαγή δεν είναι αγάπη"

Θελήσαμε έτσι να  υπενθυμίσουμε, ότι το Πάσχα, όπως και κάθε γιορτή, δεν χρειάζεται να βασίζεται στον πόνο και το αίμα. Η σφαγή ζώων δεν είναι ένδειξη αγάπης αλλά ένα τελετουργικό βίας και θανάτου, που οφείλουμε να επανεξετάσουμε θέτοντας το ερώτημα.

Μπορεί η αγάπη να στηρίζεται στον θάνατο;

Αρνιά και κατσίκια – μωρά ζώα – σφάζονται μαζικά, με θρησκευτική κάλυψη και κοινωνική αποδοχή.

Όχι, δεν είναι πολιτισμός αυτό. Δεν είναι "παράδοση". Είναι κανονικοποίηση της βίας.

Αν κάποιοι σοκαρίστηκαν από την εικόνα των ακτιβιστών στο Σύνταγμα, ας σκεφτούν πρώτα την εικόνα ενός σφαγμένου ζώου στο πασχαλινό τραπέζι. Η σφαγή είναι βία που έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ, που παύει πια να μας σοκάρει.

Δεν είναι καν έθιμο. Είναι επιλογή. Και μπορούμε να επιλέξουμε διαφορετικά.

Η σιωπή σκοτώνει κι εμείς επιλέξαμε να μιλήσουμε» αναφέρει σε ανακοίνωσή της Νέμεσις - Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι.

Save