Δεκαοχτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους και 613 τραυματίστηκαν (17 σοβαρά, 596 ελαφρά) σε 521 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, που σημειώθηκαν τον Μάρτιο, στην περιοχή της Αττικής.
Σύμφωνα με την Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, τα κυριότερα αίτια των τροχαίων αυτών ήταν η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η παραβίαση ρυθμιστικών πινακίδων και η παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς, ενώ η μη χρήση προστατευτικού κράνους από τους οδηγούς και επιβάτες των δικύκλων επέτεινε, σε πολλές περιπτώσεις, τη σοβαρότητα του τραυματισμού τους.
Παράλληλα, στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων που εφαρμόζει η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για την τροχονομική αστυνόμευση και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας βεβαιώθηκαν τον Μάρτιο 35.321 παραβάσεις, από τις οποίες 964 σε βαθμό πλημμελήματος.
Ενδεικτικά βεβαιώθηκαν:
• 978 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, από τις οποίες οι 59 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος,
• 4.635 παραβάσεις ορίου ταχύτητας,
• 353 παραβάσεις για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
• 488 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου,
• 1.750 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
• 2.100 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους και,
• 71 παραβάσεις για επικίνδυνους ελιγμούς.
Μ. Χρυσοχοΐδης: «Καμία ανοχή στην ανεύθυνη και επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά»
Η τροχαία αστυνόμευση αποτελεί εθνικό και έντονα κοινωνικό ζήτημα, όπως και βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης τονίζει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου παρουσιάζει απολογισμό των δράσεων της Τροχαίας.
«Η οδική ασφάλεια και η βιώσιμη κινητικότητα αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες για την κυβέρνηση και σε αυτή την πολιτική συμμετέχουμε πολλά υπουργεία», σημειώνει στην ανάρτησή του ο κ. Χρυσοχοΐδης και τονίζει πως, «τα ατυχήματα, οι τραυματισμοί από την επικίνδυνη οδήγηση ή την οδήγηση που αδιαφορεί για τη ζωή του ίδιου του οδηγού, αλλά και των συνανθρώπων μας είναι κυρίως ζητήματα κουλτούρας, σεβασμού των νόμων και πολιτισμού της καθημερινότητας».