Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
27.09.2020

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1958 γεννήθηκε ο Irvine Welsh

Ο δημιουργός του Trainspotting έχει χαρακτηριστεί ως ο «δαφνοστεφής ποιητής της χημικής γενιάς».

Ο Irvine Welsh γεννήθηκε στη Leith, την περιοχή του λιμανιού στην πόλη του Εδιμβούργου. Στα 20 του μετακόμισε στο Λονδίνο και βρέθηκε στα στέκια της πανκ σκηνής στη βρετανική πρωτεύουσα. Βρέθηκε να παίζει κιθάρα και να τραγουδάει σε δύο συγκροτήματα, τους The Pubic Lice και τους Stairway 13. Η παραβατική του συμπεριφορά είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθεί κάμποσες φορές αλλά σταδιακά η ζωή του αλλάζει, σπουδάζει πληροφορική και επιστρέφει στο Εδιμβούργο στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Το πρώτο βιβλίο του βιβλίο ήταν το Trainspotting που κυκλοφόρησε το 1993. Η ιστορία μιας παρέας φίλων που παίρνουν ναρκωτικά, βγαίνουν στα κλαμπ και προσπαθούν να ξεφύγουν από την ανία και την σκληρότητα της καθημερινότητας με μικροαπάτες μεταφέρεται το 1996 στον κινηματογράφο από τον Danny Boyle, γίνεται παγκόσμια εισπρακτική επιτυχία και ταυτόχρονα κερδίζει την εκτίμηση των κριτικών ενώ θεωρείται η πιο αντιπροσωπευτική απεικόνιση της χημικής γενιάς στη μεγάλη οθόνη.

Ο Irvine Welsh συνεχίζει την επιτυχημένη συγγραφική του πορεία με μυθιστορήματα, το Marabou Stock Nightmares (1995), το Διαφθορά (1998) , το Κόλλα (2001), το Porno (2002) που συναντά ξανά την παρέα του Trainspotting 10 χρόνια μετά από τη στιγμή που την είχε αφήσει, το Τα μυστικά της κρεβατοκάμαρας των μεγάλων σεφ (2006), το Έγκλημα (2008), το Skagboys (2012), που είναι το prequel του Trainspotting,  το The Sex lives of Siamese Twins (2014) και το A decent ride (2015) ενώ έχει εκδώσει και τέσσερις συλλογές διηγημάτων. Εκτός από το Trainspotting στον κινηματογράφο έχουν μεταφερθεί η Διαφθορά και η συλλογή διηγημάτων του Ecstasy.

Ο Welsh στην πορεία ασχολήθηκε με τη house σκηνή, αρθογραφεί σε εφημερίδες, παίρνει συχνά θέση στα πολιτικά τεκταινόμενα, έχει τεθεί υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας και στο πρόσφατο ελληνικό δημοψήφισμα του Ιουλίου είχε γράψει το ακόλουθο tweet: They aren't voting 'no'. They are voting 'fuck off you thieving blackmailing rich bastards.' They won't be the last. Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Παναγιώτη Μένεγο ο Irvine Welsh.

MOST SHARED
JUST PUBLISHED