Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
11.02.2025

Σύνοδος Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη: ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν

«Θέλουμε μία AI της εμπιστοσύνης, μία AI που δημιουργεί ενότητα στην διεθνή κοινότητα» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κλείνοντας τις εργασίες της συνόδου κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Παρίσι.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε στην «ανάγκη ύπαρξης κανόνων» και «ενός πλαισίου εμπιστοσύνης» που θα συνοδεύουν την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, σε αντίθεση με την κυβέρνηση Τραμπ που προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο.

«Εχουμε ανάγκη αυτών των κανόνων για να προχωρήσει η AI» και «ανάγκη να συνεχίσουμε να προωθούμε μία διεθνή διακυβέρνηση της AI», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν κλείνοντας τις εργασίες της συνόδου κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Παρίσι.

«Αυτή είναι που θα μας επιτρέψει να εδραιώσουμε την εμπιστοσύνη για την Τεχνητή Νοημοσύνη την στιγμή της επιτάχυνσης και της καινοτομίας και αυτό θα μας επιτρέψει να θέσουμε κανόνες διότι έχουμε ανάγκη τους κανόνες αυτούς ώστε να προχωρήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη», είπε.

«Στο βάθος έχουμε πίστη στην καινοτομία, την επιτάχυνση, την επένδυση, αλλά θέλουμε επίσης μία AI της εμπιστοσύνης, μία AI που δημιουργεί ενότητα στην διεθνή κοινότητα», επέμεινε ο Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας για ένα «πλαίσιο εμπιστοσύνης» που θα εγγυηθεί «τον σεβασμό στην ιδιωτική ζωή», «δημιουργικότητα», κυρίως πνευματικά δικαιώματα, και «θα αποτρέψει την χρησιμοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης για τον έλεγχο της μάζας».

«Αν διαρρήξουμε αυτήν την εμπιστοσύνη, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα διαιρέσει τον κόσμο», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Προηγουμένως, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς είχε προειδοποιήσει από το βήμα της συνόδου κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη ότι η «υπερβολική ρυθμιστική πλαισίωση» της Τεχνητής Νοημοσύνης «μπορεί να σκοτώσει μία βιομηχανία που βρίσκεται σε ταχεία άνθηση».

Ο Βανς προειδοποίησε ηγέτες χωρών και επικεφαλής εταιρειών υψηλής τεχνολογίας ότι η κυβέρνηση Τραμπ «θα διασφαλίσει ότι τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που αναπτύσσονται στην Αμερική θα είναι απαλλαγμένα από ιδεολογικές προκαταλήψεις» και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα περιορίσουν ποτέ το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου για τους πολίτες μας».

«Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενθαρρύνουμε αναπτυξιακές πολιτικές στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης», είπε και πρόσθεσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ηγέτης στην AI και η κυβέρνησή μας εννοεί να παραμείνουν».

«Τώρα, αυτήν την στιγμή, αντιμετωπίζουμε την εκπληκτική προοπτική μίας νέας βιομηχανικής επανάστασης, αντίστοιχης με την επανάσταση της εφεύρεσης της ατμομηχανής», δήλωσε ο Βανς. Αλλά ποτέ δεν θα πραγματοποιηθεί... αν η υπερβολική ρύθμιση αποθαρρύνει τους καινοτόμους να αναλάβουν τα αναγκαία ρίσκα για να προωθήσουν την μπάλα προς το τέρμα».

Ο Aμερικανός αντιπρόεδρος προειδοποίησε τις χώρες για συμπράξεις με «αυταρχικά καθεστώτα», οι οποίες «ποτέ δεν είναι επωφελείς μακροπρόθεσμα», αναφερόμενος στις «βαριά επιδοτούμενες» εξαγωγές της τεχνολογίας 5G από την Κίνα.

«Η σύμπραξη μαζί τους είναι σαν να αλυσοδένεις την χώρα σου με έναν αυταρχικό αφέντη που επιδιώκει να διεισδύσει, να εγκατασταθεί και να αρπάξει τις πληροφοριακές υποδομές σου», προειδοποίησε ο Τζέι Ντι Βανς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συγκαταλέγονται στις 61 χώρες που υπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής στο Παρίσι «για μία Τεχνητή Νοημοσύνη ανοικτή, συμπεριληπτική και ηθική».

Οι υπογράφουσες χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Κίνα και η Ινδία πήραν θέση υπέρ ενός ενισχυμένου συντονισμού στην διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης που απαιτεί «παγκόσμιο διάλογο» και απηύθυναν έκκληση για την αποφυγή «της συγκέντρωσης της αγοράς» ώστε η τεχνολογία αυτή να είναι περισσότερο προσβάσιμη.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δημιουργεί παρατηρητήριο για την κατανάλωση ρεύματος από την AI

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) θα δημιουργήσει τον Απρίλιο παρατηρητήριο για να μετρά τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στην κατανάλωση ενέργειας στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής του οργανισμού Φατίχ Μπιρόλ στη Σύνοδο Κορυφής του Παρισιού για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

«Θα εξετάζουμε όλα τα κέντρα δεδομένων και την ποσότητα ηλεκτρισμού που χρειάζονται», σημείωσε ο Μπιρόλ.

«Όλος ο κόσμος θα μπορεί να αντλήσει διδάγματα από καλύτερες πρακτικές και αυτό θα είναι μια ανοιχτή πηγή (open source) για ολόκληρο τον κόσμο», διευκρίνισε ο Μπιρόλ.

Η ανάπτυξη της γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης συνοδεύεται από αυξανόμενες ανησυχίες για το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, πράγμα που αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα της διήμερης διεθνούς Συνόδου Κορυφής στη γαλλική πρωτεύουσα για τη δράση πάνω στο θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα.

Για παράδειγμα κάθε αίτημα στο ChatGPT το chatbot της εταιρείας OpenAI, που μπορεί να παραγάγει περιεχόμενα κάθε είδους με ένα απλό αίτημα στην καθομιλουμένη, καταναλώνει 2,9 βατώρες (Wh) ηλεκτρικού ρεύματος.

Πρόκειται για τη δεκαπλάσια ενέργεια από αυτή που χρειάζεται μια αναζήτηση στο Google, σύμφωνα με τον ΔΟΕ.

Τα κέντρα δεδομένων, τα οποία αποθηκεύουν δεδομένα και τροφοδοτούν τις τεράστιες υπολογιστικές δυνατότητες που απαιτούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη, συνιστούν τη βάση αυτής της τεχνολογίας.

Το 2023, αυτές οι ψηφιακές υποδομές εκπροσωπούσαν σχεδόν το 1,4% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με μελέτη της Deloitte.

Με την ταχεία ανάπτυξη χρήσεων που συνδέονται με την γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη, το ποσοστό αυτό αναμένεται ότι σχεδόν θα τριπλασιαστεί ως το 2030 και θα φτάσει στο 3% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, θα ανέρχεται δηλαδή σε 1.000 τεραβατώρες (TWh).

Αυτές αντιστοιχούν στην ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος της Γαλλίας μαζί με τη Γερμανία, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία.

Επίσης ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας υπολογίζει αύξηση άνω του 75% των αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα των κέντρων δεδομένων, ωθούμενων από την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα κρυπτονομίσματα, το 2026 σε σχέση με το 2022 (λίγο πάνω από 800 TWh έναντι 460 TWh).

Σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας θα συνεργαστεί με τις επιχειρήσεις που έχουν κέντρα δεδομένων για να παρακολουθεί από πιο κοντά την εξέλιξη της κατανάλωσής ενέργειας, προκειμένου να εξασφαλίζει «αντικειμενικά δεδομένα» και «να καθησυχάζει τους πολίτες μας που βλέπουν σκόρπιους αριθμούς στον Τύπο».

Η γενική διευθύντρια της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (UIT) Ντορίν Μπόγκνταν-Μάρτιν αναφέρθηκε εξάλλου σήμερα σε έναν «συνασπισμό για βιώσιμη Τεχνητή Νοημοσύνη», ιδίως με «εταιρείες που θα ηγούνται» στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ώστε «να εγγυώνται ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη αναπτύσσεται προς το συμφέρον, όχι μόνον του πλανήτη μας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυσσόμενων χωρών».

Save