Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
16.11.2020

Το ΣτΕ απέρριψε τα αιτήματα για ανάκληση της απαγόρευσης των συναθροίσεων

Είχαν κατατεθεί από το ΜέΡΑ25 και την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων από 4 άτομα και πάνω εξακολουθεί να ισχύει μέχρι τις 21.00 την Τετάρτη 18/11.

Για «λόγους δημοσίου συμφέροντος», η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη Σάρπ απέρριψε το αίτημα του ΜέΡΑ25 και του γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς και της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που ζητούσαν να ανακληθεί η απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για «απαγόρευση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή περισσότερα άτομα ως τις 21:00 της 18ης Νοεμβρίου 2020».

Σήμερα το πρωί είχαν προσφύγει επίσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δύο πολίτες και κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης, αίτηση αναστολής και είχαν υποβάλλει αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής προκειμένου να ανασταλεί άμεσα η προσβαλλόμενη υπ' αριθμό 1029/8/18 απόφαση.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος που αφορά το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, όπως επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Επίσης, υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ενώ επικαλούνται και Ευρωπαϊκή νομολογία.

Το ΜεΡΑ25 σε ανακοίνωσή του μετά την απόφαση αναφέρει: 

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας αφού η Πρόεδρος του δυσκολεύτηκε αρκετά όλη την μέρα με την απόφαση που θα έβγαζε επί της προσωρινής διαταγής -μιας και συνήθως αυτές οι αποφάσεις βγαίνουν πολύ σύντομα μετά την συζήτηση της υπόθεσης-, εν τέλει αποφάσισε πως επί της αρχής – στο επίπεδο δηλαδή της προσωρινής διαταγής- είναι νόμιμη η αυταρχική απόφαση της Κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα η Πρόεδρος του ΣτΕ φρόντισε να χρεώσει την σχετική υπόθεση της προσφυγής μας σε έναν συντηρητικό – μνημονιακό εισηγητή ώστε και η οριστική έκβαση της να είναι της αρεσκείας της Κυβέρνησης.

Ευελπιστούμε πραγματικά ότι θα υπάρξει έστω και μία μειοψηφία που θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα προασπίσει την Δημοκρατία, το Σύνταγμα, τον Κοινοβουλευτισμό και τα πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών».

(η φωτογραφία από την περσινή πορεία στην επέτειο του Πολυτεχνείου)

MOST SHARED
JUST PUBLISHED