Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
23.04.2025

Διαπραγματεύσεις για ειρήνη στην Ουκρανία: Ο Ρούμπιο ακύρωσε το ταξίδι του στο Λονδίνο

Ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία διεξάγεται σε επίπεδο συμβούλων, αφού ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ανέβαλε το ταξίδι του στο Λονδίνο.

Οι υπουργικού επιπέδου συνομιλίες του Λονδίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία αναβλήθηκαν, αλλά θα διεξαχθούν σε χαμηλότερο επίπεδο, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών για ειρηνευτικές συνομιλίες αναβάλλεται», ανακοίνωσε το Φόρεϊν Οφις. «Οι συνομιλίες σε επίπεδο συμβούλων συνεχίζονται, αλλά είναι κλειστές στα μέσα ενημέρωσης».

Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, την Ουκρανία, την Βρετανία, την Γαλλία και την Γερμανία θα συνέλθουν λοιπόν σήμερα στο Λονδίνο για έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών που αποτελεί συνέχεια του πρώτου γύρου που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Αλλά η υποβάθμιση του επιπέδου των διαπραγματεύσεων δεν αφήνει κανένα περιθώριο για θετική έκβαση σύντομα, παρά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για αμερικανική αποχώρηση από την ειρηνευτική διαδικασία αν δεν υπάρξει σύντομα πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας, την οποία είχε χρονικά τοποθετήσει «εντός της εβδομάδας».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ανέβαλε το ταξίδι του στο Λονδίνο, όπου επρόκειτο να μεταβούν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας και δήλωσε ότι θα το επαναπρογραμματίσει τους επόμενους μήνες μετά τις «τεχνικού επιπέδου» σημερινές συνομιλίες στο Λονδίνο.

Στόχος του δεύτερου γύρου των συνομιλιών στο Λονδίνο ήταν η διαμόρφωση κοινής ουκρανικής, ευρωπαϊκής, αμερικανικής θέσης στην ειρηνευτική διαδικασία ή, διαφορετικά, η προσέγγιση της θέσης της Ουάσινγκτον στην ευρωπαϊκή-ουκρανική θέση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Όμως, ορισμένες από τις προτάσεις της Ουάσινγκτον ήταν απαράδεκτες για τις ευρωπαϊκές χώρες και το Κίεβο, σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές.

Αν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το πλαίσιο που παρουσίασε στις συνομιλίες του Παρισιού συνάντησε θετική ανταπόκριση, ευρωπαϊκές πηγές εξήγησαν ότι η αναγνώριση της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας από την Ρωσία, που περιλαμβάνεται στις προτάσεις της Ουάσινγκτον, δεν γίνεται αποδεκτή από την ουκρανική και την ευρωπαϊκή πλευρά.

Η Ευρώπη είναι επίσης κατηγορηματικά αντίθετη στην προοπτική άρσης των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας πριν ακόμη την ολοκλήρωση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, κατεύθυνση προς την οποία ασκεί πιέσεις η Μόσχα.

Όμως, ορισμένες από τις αμερικανικές προτάσεις πιθανόν να δυσαρεστούν την Μόσχα.

Η αμερικανική πλευρά πρότεινε την περασμένη εβδομάδα την δημιουργία ουδέτερης ζώνης γύρω από τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που έχει καταληφθεί από την Ρωσία, σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι είναι έτοιμος να συνεργασθεί με τις ΗΠΑ για να την επαναλειτουργία του σταθμού.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ουάσινγκτον δεν προωθεί την ρωσική απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και δεν αντιτίθεται στην ιδέα της ανάπτυξης ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης στο πλαίσιο της παροχής εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία.

Στο Λονδίνο, ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας Αντριι Γερμάκ δήλωσε ότι οι σημερινές συνομιλίες έχουν ως στόχο την επίτευξη «πλήρους και άνευ όρων κατάπαυσης του πυρός» ως πρώτο βήμα προς την ειρήνη.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, ο Στιβ Γουίτκοφ, δεν θα συμμετάσχει στον γύρο του Λονδίνου, αλλά, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, θα ταξιδέψει στην Μόσχα για να συναντήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Axios: Οι ΗΠΑ ζητούν από την Ουκρανία να αναγνωρίσει τον έλεγχο της Ρωσίας στα εδάφη που έχει κυριεύσει

Η Ουάσιγκτον αναμένει από το Κίεβο εντός της ημέρας απάντηση για ειρηνευτικό πλαίσιο που της πρότεινε και προβλέπει de facto αναγνώριση του ελέγχου της Ρωσίας σε σχεδόν όλες τις περιοχές που έχει καταλάβει από το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 και de jure αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, καθώς και τη δέσμευση πως η Ουκρανία δεν θα γίνει κράτος μέλος του NATO, ανέφερε χθες Τρίτη ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος πηγές του ενήμερες σχετικά.

Κατά το ρεπορτάζ, η πρόταση, που υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει επίσης πως οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε άρση των κυρώσεων που επέβαλαν στη Ρωσία από το 2014, ενώ τμήμα της περιφέρειας του Χαρκόβου που έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό θα επιστραφεί στον έλεγχο της Ουκρανίας.

Ακόμη, το ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια θα θεωρείται ουκρανικό έδαφος, αλλά θα το διαχειρίζεται εταιρεία των ΗΠΑ, που θα προμηθεύει με ρεύμα την Ουκρανία αλλά και τη Ρωσία.

Πηγή προσκείμενη στην ουκρανική κυβέρνηση χαρακτήρισε την πρόταση προκατειλημμένη υπέρ της Ρωσίας μιλώντας στον Axios.

FT: Ο Πούτιν προτείνει εκεχειρία με αντάλλαγμα τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε στις ΗΠΑ να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία και να παγώσει η γραμμή του μετώπου εκεί όπου βρίσκεται σήμερα, ανέφερε χθες Τρίτη η εφημερίδα Financial Times.

Κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας, που επικαλείται «πρόσωπα ενήμερα σχετικά», ο κ. Πούτιν έκανε την πρόταση αυτή κατά τη διάρκεια συνάντησής του στην Αγία Πετρούπολη στις αρχές Απριλίου με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συνομιλιών για το ενδεχόμενο να κηρυχτεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Εάν σταματούσαν οι εχθροπραξίες και πάγωνε η γραμμή επαφής αυτό θα σήμαινε για τη Ρωσία πως θα εγκατέλειπε τη διεκδίκηση του συνόλου των εδαφών στις περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Έχει ήδη κυριεύσει μεγάλο μέρος τους κι έχει ανακοινώσει την προσάρτησή τους, κάτι που δεν αναγνωρίζουν ούτε το Κίεβο ούτε η Δύση.

Σύμφωνα με τις πηγές των FT, ο Ρώσος πρόεδρος είναι διατεθειμένος να κάνει αυτή την παραχώρηση αν οι ΗΠΑ δεχθούν τις σημαντικότερες διεκδικήσεις του, ιδίως την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε το 2014, και τον αποκλεισμό κάθε ενδεχομένου η Ουκρανία να γίνει κράτος μέλος του NATO.

Το Κίεβο και ευρωπαίοι σύμμαχοί του από την άλλη απαιτούν την πλήρη αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας πριν από το 2014, θέση που ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ χαρακτήρισε τον Φεβρουάριο «μη ρεαλιστική».

Κίνα: «Αβάσιμες κατηγορίες» του Κιέβου τα περί στρατιωτικής βοήθειας στη Μόσχα

Το Πεκίνο έκανε λόγο σήμερα για «αβάσιμες κατηγορίες», αφού η Ουκρανία κατήγγειλε ότι Κινέζοι στρατιώτες πολεμούν στο πλευρό του ρωσικού στρατού και κινεζικές εταιρείες βοηθούν τη Μόσχα να κατασκευάσει πολεμικό υλικό.

«Η Κίνα αντιτίθεται έντονα στις αβάσιμες κατηγορίες και στους πολιτικούς χειρισμούς», υπογράμμισε ο Γκούο Ζιακούν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, μία ημέρα αφού ο Κινέζος πρεσβευτής στο Κίεβο εκλήθη στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι τουλάχιστον 155 Κινέζοι πολεμούν στο πλευρό του ρωσικού στρατού –εκ των οποίων δύο αιχμαλωτίστηκαν από Ουκρανούς– και πρόσθεσε ότι διαθέτει «πληροφορίες» για την παροχή όπλων στη Ρωσία από την Κίνα.

Αυτό το τελευταίο το έχει διαψεύσει επανειλημμένα το Πεκίνο.

Χθες εκλήθη στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ο Κινέζος πρεσβευτής Μα Σενγκούν, με το Κίεβο να τον ενημερώνει για «την έντονη ανησυχία» του αναφορικά με τις καταγγελίες περί άμεσης συμμετοχής του Πεκίνου στις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η Ουκρανία ανέφερε ότι διαθέτει «αποδείξεις», τις οποίες διαβίβασε, μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών της, στην Κίνα.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Κιέβου, «ο υφυπουργός Εξωτερικών Γεβχέν Περεμπίνις υπογράμμισε ότι η συμμετοχή Κινέζων πολιτών στις εχθροπραξίες εναντίον της Ουκρανίας στο πλευρό της επιτιθέμενης χώρας, καθώς και η εμπλοκή κινεζικών επιχειρήσεων στην παραγωγή στρατιωτικού υλικού στη Ρωσία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και αντίκεινται στο πνεύμα συνεργασίας μεταξύ της Ουκρανίας και της Κίνας».

Ο Περεμπίνις «ζήτησε από την κινεζική πλευρά να λάβει μέτρα για να πάψει να στηρίζει τη Ρωσία στην επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας».

Ο Ζελένσκι «διαβεβαίωσε ότι η χώρα του προσδίδει μεγάλη σημασία στη στρατηγική συνεργασία της με την Κίνα και ελπίζει ότι αυτή στο μέλλον θα απέχει από κάθε μέτρο που θα μπορούσε να βλάψει τις διμερείς σχέσεις».

Το Πεκίνο αρνείται σθεναρά τις κατηγορίες.

«Η κινεζική πλευρά δεν παρείχε ποτέ θανατηφόρα όπλα σε καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές και ελέγχει αυστηρά τα προϊόντα διπλής χρήσης», είχε διαβεβαιώσει στις 18 Απριλίου ο Λιν Ζιαν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το κινεζικό υπουργείο είχε προηγουμένως καταγγείλει «τους χειρισμούς και την υπερβολική προβολή από τα μέσα» της υπόθεσης των δύο Κινέζων πολιτών που αιχμαλωτίστηκαν στην Ουκρανία.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Save