Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
09.07.2025

Διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στη Ρώμη

Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στην Ουκρανία ακόμη μια συστοιχία του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφθασε σήμερα το πρωί στη Ρώμη, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Σέρτζιο Ματαρέλα, τον πάπα Λέοντα ΙΔ και τον Αμερικανό απεσταλμένο Κιθ Κέλογκ, πριν συμμετάσχει αύριο, Πέμπτη, και την Παρασκευή σε σύνοδο για την ανοικοδόμηση της χώρας του.

«Ο κ. Ζελένσκι αναμένεται να συναντηθεί με τον πάπα, τον Αμερικανό απεσταλμένο Κιθ Κέλογκ και τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα», δήλωσε η ουκρανική προεδρία.

Ο πάπας Λέων ΙΔ θα υποδεχθεί τον Ζελένσκι στη θερινή του κατοικία στο Καστέλ Γκαντόλφο, κοντά στη Ρώμη. Θα γίνει επίσης δεκτός από τον αρχηγό του ιταλικού κράτους το απόγευμα στο Κιρινάλιο, στην ιταλική πρωτεύουσα.

Ο πάπας έχει ήδη δεχθεί τον Ζελένσκι, για πρώτη φορά, σε ιδιωτική ακρόαση στο Βατικανό στις 18 Μαΐου, την ίδια ημέρα με την πρώτη λειτουργία του ποντίφικα στη βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Ο Ζελένσκι βρίσκεται στη Ρώμη για να συμμετάσχει σε σύνοδο –η τέταρτη αυτού του είδους— με στόχο να βοηθηθεί το Κίεβο να πολεμήσει και να ανοικοδομήσει τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή τη στιγμή που περιορίζεται η αμερικανική στήριξη.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι θα ανοίξει τη σύνοδο μαζί με τον Ζελένσκι. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επίσης θα συμμετάσχει, όπως και περίπου 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος Κιθ Κέλογκ θα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας που στέλνει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η σύνοδος αυτή, στην οποία θα συμμετάσχουν επίσης στελέχη επιχειρήσεων και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, έχει στόχο να κινητοποιήσει επενδύσεις για τη χώρα που βρίσκεται στον τέταρτο χρόνο του πολέμου.

Ο Τραμπ εξετάζει αποστολή ακόμη μιας συστοιχίας Patriot στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει την προμήθεια άλλης μιας συστοιχίας του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, εξαιτίας της κλιμάκωσης των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, ανέφερε χθες Τρίτη η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη δυο πηγές της στην κυβέρνησή του.

Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Πεντάγωνο να του παρουσιάσει επιλογές για την προμήθεια περισσότερων όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης μιας επιπλέον συστοιχίας του συστήματος Patriot (καθεμιά συμπεριλαμβάνει ραντάρ, μονάδα ελέγχου πυρός, 2-4 εκτοξευτήρες και αντιαεροπορικούς πυραύλους).

Αν προχωρήσει η παράδοση, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που ο ρεπουμπλικάνος θα εγκρίνει την παράδοση σημαντικού οπλικού συστήματος στις δυνάμεις του Κιέβου, πέρα από αυτές που είχαν εγκριθεί επί των ημερών του δημοκρατικού προκατόχου του Τζο Μπάιντεν.

Ο κ. Τραμπ επέκρινε εκ νέου χθες τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν κι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη συνέχιση του πολέμου.

Οι πληροφορίες αυτές ανατρέπουν όσα ανακοίνωνε μερικές ημέρες νωρίτερα η Ουάσιγκτον περί προσωρινής αναστολής των παραδόσεων κάποιων όπλων και πυρομαχικών, για τη διασφάλιση της επάρκειας των αποθεμάτων του αμερικανικού στρατού.

Μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει στην Ουκρανία τρεις συστοιχίες Patriot· η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες την προμήθευσαν με άλλες πέντε. Έτσι, πιστεύεται πως οι ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου έχουν στη διάθεσή τους συνολικά οκτώ. Ωστόσο, δεν είναι πάντα όλες οι συστοιχίες επιχειρησιακές ταυτόχρονα, λόγω των αναγκών συντήρησής τους, ενώ η ετήσια παραγωγή των ιδιαίτερα προηγμένων και ακριβών πυραύλων που χρησιμοποιούν δεν είναι τόσο μεγάλη.

Γαλλία: Η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας αποτελεί «κόκκινη γραμμή»

Η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, ένας από τους όρους που θέτει η Ρωσία για να τερματίσει την εισβολή της στη γειτονική της χώρα, αποτελεί «απόλυτη κόκκινη γραμμή» για τους Ευρωπαίους, σημείωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί.

«Η απόλυτη κόκκινη γραμμή μας είναι η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας», δήλωσε σε συνέντευξη στο περιοδικό Valeurs actuelles την παραμονή νέας συνάντησης του «συνασπισμού των προθύμων», που απαρτίζεται από γύρω στις τριάντα χώρες-συμμάχους της Ουκρανίας.

«Πρέπει να έχουμε συνοχή. Δεν μπορεί να αρνούμαστε την είσοδο της Ουκρανίας στο NATO και ταυτοχρόνως να αποδεχόμαστε να μην έχει πλέον στρατό. Οι Ουκρανοί πρέπει να μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλειά τους. Αυτό είναι ένα στοιχείο-κλειδί, καθώς στην αντίθετη περίπτωση, δεν δίνουμε μεγάλη αξία στην ασφάλεια των γειτονικών χωρών», υπογράμμισε ο Λεκορνί.

Σε συντονισμό με τη Γαλλία και τη Βρετανία, ο «συνασπισμός των προθύμων» θα συνέλθει εκ νέου αύριο, Πέμπτη, συγκεντρώνοντας στο τραπέζι επικεφαλής κυβερνήσεων που συναντώνται στη Ρώμη με αφορμή διάσκεψη που είναι αφιερωμένη στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που επισκέπτεται τη Βρετανία, θα μετάσχουν από βρετανική στρατιωτική βάση.

Ο συνασπισμός αυτός επεξεργάζεται εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν είναι δυνατόν» σε αυτό το στάδιο «να επιτευχθούν» οι στόχοι του στην Ουκρανία μέσω της διπλωματικής οδού, συνεχίζοντας ως εκ τούτου την επίθεσή του σε μεγάλη κλίμακα, έπειτα από ατελέσφορη τηλεφωνική επαφή ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο σύμφωνα με τον Λεκορνί, «ο συνασπισμός των προθύμων πρέπει να προσφέρει ένα πλαίσιο για να σκεφτούμε την επόμενη μέρα».

Save