Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
03.07.2025

Δύο νεκροί από ρωσικό πυραυλικό πλήγμα σε λιμενικές υποδομές της Οδησσού

Τραμπ και Ζελένσκι θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία σχετικά με τον περιορισμό στις παραδόσεις όπλων από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίσθηκαν μεταξύ των οποίων δύο ξένοι, από ρωσική αεροπορική πυραυλική επίθεση εναντίον βασικών ουκρανικών εξαγωγικών υποδομών στη νότια πόλη-λιμάνι της Οδησσού, στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Περίπου το 90% του συνόλου των ουκρανικών εξαγωγών αποστέλλονται στις ξένες αγορές μέσω των λιμένων του λιμενικού κόμβου της Οδησσού, συμπεριλαμβανομένων εκατομμυρίων τόνων σιτηρών και μετάλλων.

«Σήμερα, ένας πύραυλος Iskander έπληξε έναν από τους προβλήτες του θαλάσσιου λιμένα της Οδησσού. Εκείνη τη στιγμή, άνθρωποι εργάζονταν στην προβλήτα, ξεφορτώνοντας μέταλλα από ένα ξένο πλοίο με σημαία του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε», δήλωσε ο Ουκρανός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ολέξιι Κουλέμπα με ανάρτηση του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Είπε ότι οι εγκαταστάσεις ελλιμενισμού για τα πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου, οι γερανοί του λιμανιού, τα αυτοκίνητα και οι αποθήκες υπέστησαν ζημιές

Ο Κουλέμπα δήλωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν - ένας μηχανικός αποβάθρας και ένας οδηγός φορτηγού. Έξι ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων δύο Σύροι πολίτες και μέλη του πληρώματος ενός εμπορικού πλοίου.

«Αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό- μάλλον, αποτελεί μέρος της στοχευμένης εκστρατείας της Ρωσίας κατά της οικονομίας και της γεωργίας της Ουκρανίας, καθώς και της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», δήλωσε μέσω ανάρτηση του στην εφαρμογή Telegram ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Άντριι Σιμπίχα.

Η Ρωσία επιτίθεται τακτικά στις ουκρανικές λιμενικές υποδομές και αύξησε τις επιθέσεις της αφότου η Ουκρανία άρχισε να εξάγει αγαθά μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου κατά μήκος της δυτικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας. Η Μόσχα λέει ότι οι επιθέσεις της αποσκοπούν στην παρεμπόδιση των πολεμικών προσπαθειών της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία δημιούργησε έναν θαλάσσιο διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα μετά την κατάρρευση μιας πρωτοβουλίας εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα με την υποστήριξη του ΟΗΕ το 2023, η οποία αφορούσε τη Ρωσία και είχε εξασφαλίσει την ασφαλή διέλευση των πλοίων με σιτηρά.

Από την έναρξη λειτουργίας του ουκρανικού θαλάσσιου διαδρόμου τον Αύγουστο του 2023, 101 εκατομμύρια τόνοι φορτίου τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων 78,5 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών, έχουν εξαχθεί δια θαλάσσης από τα λιμάνια της Οδησσού.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Ζελένσκι

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να έχουν συνομιλίες με θέμα την αιφνίδια αναστολή σε ορισμένες από τις βασικές αποστολές αμερικανικών όπλων στο Κίεβο στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που θα έχουν αύριο οι δύο άνδρες, έγραψε σήμερα η εφημερίδα Financial Times.

Ο Ζελένσκι θα θέσει ακόμη την πιθανότητα πωλήσεων όπλων στο μέλλον, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται πρόσωπα που γνωρίζουν.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι πιθανόν να αλλάξει ο χρόνος της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους.

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν ορισμένες παραδόσεις σημαντικών όπλων στην Ουκρανία εξαιτίας χαμηλού αποθέματος, δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Η απόφαση οδήγησε την Ουκρανία να καλέσει χθες Τετάρτη στο υπουργείο Εξωτερικών τον υπηρεσιακό απεσταλμένο των ΗΠΑ για να του τονίσει τη σημασία της συνέχισης της στρατιωτικής βοήθειας από την Ουάσινγκτον και να προειδοποιήσει ότι η κίνηση αυτή θα αποδυναμώσει τη δυνατότητα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στις κλιμακούμενες αεροπορικές επιθέσεις της Μόσχας και στην προέλαση των ρωσικών δυνάμεων.

Η απόφαση του Πενταγώνου οδήγησε στη διακοπή της αποστολής αμυντικών αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την υπεράσπιση των ουκρανικών πόλεων και των ενεργειακών υποδομών από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, όπως μετέδωσε χθες το Ρόιτερς.

Το Reuters δεν ήταν άμεσα σε θέση να διακριβώσει την αξιοπιστία της πληροφορίας, ενώ ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού από το Ρόιτερς.

Save