Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, υιοθέτησαν σήμερα το 16ο πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με τη συμπλήρωση τριών χρόνων «πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας και επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας».
«Εδώ και τρία χρόνια, η Ρωσία βομβαρδίζει ανηλεώς την Ουκρανία, προσπαθώντας να κλέψει γη που δεν της ανήκει», τονίζει με δήλωσή της η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Κάγια Κάλας. Σημειώνει παράλληλα ότι αυτός ο νέος γύρος κυρώσεων δεν στοχεύει μόνο τον ρωσικό σκιώδη στόλο, αλλά και αυτούς που υποστηρίζουν τη λειτουργία μη ασφαλών πετρελαιοφόρων, ελεγκτών βιντεοπαιχνιδιών που χρησιμοποιούνται για να πιλοτάρουν drones, τράπεζες που χρησιμοποιούνται για να παρακάμπτουν τις κυρώσεις της ΕΕ, καθώς και τη ρωσική προπαγάνδα. Η Κ. Κάλας, προσθέτει επίσης ότι «με τις συνομιλίες σε εξέλιξη για τον τερματισμό της επιθετικότητας της Ρωσίας, πρέπει να βάλουμε την Ουκρανία στην ισχυρότερη δυνατή θέση».
Το νέο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μέτρα κατά του λεγόμενου «σκιώδη στόλου» της Ρωσίας, προσθέτοντας 74 επιπλέον πλοία στον κατάλογο των πλοίων που υπόκεινται σε απαγόρευση πρόσβασης σε λιμάνι και απαγόρευση παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με τις θαλάσσιες μεταφορές και ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των πλοίων με κυρώσεις σε 153. Αυτό το μέτρο στοχεύει δεξαμενόπλοια εκτός ΕΕ που αποτελούν μέρος του σκιώδους στόλου του Πούτιν που παρακάμπτουν τον μηχανισμό ανώτατης τιμής πετρελαίου, υποστηρίζουν τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας ή πλοία που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού για τη Ρωσία ή κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών.
Επιπλέον, στον κατάλογο με τις κυρώσεις κατά φυσικών ή νομικών προσώπων, προστίθενται
48 άτομα και 35 οντότητες υπεύθυνες για ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
Επίσης, για πρώτη φορά, η ΕΕ επιβάλλει απαγόρευση συναλλαγών σε πιστωτικά ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εγκατεστημένα εκτός Ρωσίας που χρησιμοποιούν το «Σύστημα Μεταφοράς Χρηματοοικονομικών Μηνυμάτων» (SPFS) της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Το SPFS είναι μια εξειδικευμένη υπηρεσία χρηματοοικονομικών μηνυμάτων που αναπτύχθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας για να εξουδετερώσει την επίδραση των περιοριστικών μέτρων. Παράλληλα, επεκτείνεται η απαγόρευση παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών χρηματοοικονομικών μηνυμάτων σε 13 περιφερειακές τράπεζες που θεωρούνται σημαντικές για τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά και τραπεζικά συστήματα.
Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, το Συμβούλιο της ΕΕ πρόσθεσε 53 νέες οντότητες στον κατάλογο εκείνων που υποστηρίζουν άμεσα το στρατιωτικό και βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Θα υπόκεινται σε αυστηρότερους περιορισμούς εξαγωγών όσον αφορά αγαθά και τεχνολογίες διπλής χρήσης, καθώς και αγαθά και τεχνολογία που ενδέχεται να συμβάλουν στην τεχνολογική βελτίωση του τομέα άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας. Το ένα τρίτο αυτών των οντοτήτων είναι Ρωσικές ενώ οι άλλες βρίσκονται σε τρίτες χώρες (Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ, Ινδία, Καζακστάν, Σιγκαπούρη, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ουζμπεκιστάν) και έχουν εμπλακεί στην παράκαμψη των εμπορικών περιορισμών ή έχουν εμπλακεί στην προμήθεια ευαίσθητων αντικειμένων που απαιτούνται, για παράδειγμα, για UAV και πυραύλους που χρησιμοποιούνται για ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Επιπλέον, η σημερινή απόφαση επεκτείνει τη λίστα των υπό περιορισμό αντικειμένων που συμβάλλουν στην τεχνολογική βελτίωση του τομέα άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας, προσθέτοντας στοιχεία για την ανάπτυξη και παραγωγή στρατιωτικών συστημάτων της Ρωσίας, όπως: χημικές πρόδρομες ουσίες «Chloropicrin» και άλλες, λογισμικό που σχετίζεται με μηχανές αριθμητικού ελέγχου υπολογιστών (CNC) και μηχανές χρωμίου.
Επίσης, η ΕΕ εισήγαγε περαιτέρω περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών που συμβάλλουν στην ενίσχυση των ρωσικών βιομηχανικών δυνατοτήτων (χημικά, ορισμένα πλαστικά και καουτσούκ) και στη διαμετακόμισή τους μέσω της Ρωσίας, καθώς και περαιτέρω περιορισμούς στις εισαγωγές πρωτογενούς αλουμινίου, που αποφέρει σημαντικά έσοδα για τη Ρωσία.
Απαγόρευση εκπομπής ρωσικών μέσων ενημέρωσης
Το Συμβούλιο αποφάσισε να αναστείλει τις άδειες μετάδοσης της ΕΕ σε οκτώ ρωσικά μέσα ενημέρωσης υπό τον μόνιμο έλεγχο της ρωσικής ηγεσίας και να τους απαγορεύσει να μεταδίδουν το περιεχόμενό τους. Αυτά τα ρωσικά ΜΜΕ είναι τα εξής: EADaily / Eurasia Daily, Fondsk, Lenta, NewsFront, RuBaltic, SouthFront, Strategic Culture Foundation και Krasnaya Zvezda / Tvzvezda. «Αυτά τα μέσα ενημέρωσης υπήρξαν ουσιαστικά και καθοριστικά για την προώθηση και την υποστήριξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και για την αποσταθεροποίηση των γειτονικών της χωρών και της ΕΕ και των κρατών μελών της», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου.
Σύνοδος κορυφής στο Κίεβο: Ο Ζελένσκι «χαιρετίζει τρία χρόνια ουκρανικής αντίστασης»
Πολλοί ξένοι ηγέτες συνέρχονται στη σύνοδο κορυφής στο Κίεβο για να εκφράσουν την προσήλωσή τους στην Ουκρανία τρία χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής και μετά την ανατροπή στην στάση των Ηνωμένων Πολιτειών υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.
Σε μήνυμα στα κοινωνικά δίκτυα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε «τρία χρόνια αντίστασης και απόλυτου ηρωισμού των Ουκρανών» από την έναρξη του πολέμου πριν από ακριβώς τρία χρόνια.
Για να τιμήσουν την επέτειο και να επαναδιατυπώσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, πολλοί ξένοι ηγέτες έφθασαν σήμερα στο Κίεβο, ανάμεσά τους η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρυντό, οι ηγέτες των βαλτικών, των σκανδιναβικών χωρών και της Ισπανίας.
Αντιμέτωποι με την ρωσική απειλή και την αμερικανική μεταστροφή, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να κινητοποιηθούν.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα παρουσιάσει στον Ντόναλντ Τραμπ «προτάσεις δράσης» για την ανάσχεση της ρωσικής απειλής στην Ευρώπη και την διασφάλιση μιας βιώσιμης λύσης η οποία δεν θα μετατραπεί σε τετελεσμένο για το Κίεβο.
Ειδική ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί στις 6 Μαρτίου, ενώ νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοινώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.
«Στον αγώνα αυτό για επιβίωση, δεν διακυβεύεται μόνο η τύχη της Ουκρανίας. Διακυβεύεται η τύχη της Ευρώπης», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Συνολικά, 13 ηγέτες επί τόπου και 24 μέσω τηλεδιάσκεψης, θα συμμετάσχουν στην σημερινή σύνοδο στο Κίεβο, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης και πιθανός νέος καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι η δημιουργία αυτόνομης ευρωπαϊκής αμυντικής ικανότητας ως εναλλακτική στο ΝΑΤΟ υπό την παρούσα μορφή του.
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο μεταξύ έχει καταφέρει να συνταχθεί με την θέση του Κρεμλίνου, σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία «είναι υπεύθυνη» για τον πόλεμο», να ανοίξει απευθείας συνομιλίες με την Μόσχα βγάζοντας από την απομόνωση την Ρωσία, ζητά δε από την Ουκρανία να του ξεπληρώσει την αμερικανική βοήθεια που έχει λάβει για να αμυνθεί κατά της Ρωσίας παραχωρώντας του προνομιακή πρόσβαση στους ουκρανικούς ορυκτούς πόρους.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πάντως έχει απορρίψει ένα κείμενο συμφωνίας που «δέκα γενιές Ουκρανών θα πρέπει να πληρώσουν».
Ο Τραμπ ετοιμάζει συνάντηση κορυφής με τον Πούτιν και έχει χαρακτηρίσει ανεδαφική την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Και ενώ Ο Λευκός Οίκος του Τραμπ προγραμματίζει νέες διμερείς αμερικανορωσικές συναντήσεις, η Ουάσινγκτον έχει παρουσιάσει σχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που προτρέπει σε «ταχύ τερματισμό» του πολέμου στην Ουκρανία, χωρίς αναφορά στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ Μάρκο Ρούμπιο ζήτησε από τις χώρες μέλη του ΟΗΕ να εγκρίνουν την «απλή» και «ιστορική» νέα απόφαση.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συνέρχεται σήμερα για την τρίτη επέτειο της ρωσική εισβολής στην Ουκρανία. Με την ευκαιρία αυτή, η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι έχουν ετοιμάσει σχέδιο απόφασης που τονίζει την ανάγκη «διπλασιασμού» των διπλωματικών προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου «φέτος» και σημειώνει τις πρωτοβουλίες πολλών χωρών μελών που έχουν παρουσιάσει «τις προτάσεις τους για μία πλήρη και βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία».
Στο κείμενο επαναλαμβάνονται τα προηγούμενα αιτήματα της Γενικής Συνέλευσης για την άμεση και άνευ όρων αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία και τον τερματισμό των επιθέσεων της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Οι προηγούμενες ψηφοφορίες είχαν συγκεντρώσει ευρεία πλειοψηφία, περί τις 140 ψήφους επί 193 μελών.
Το αμερικανικό κείμενο που αποτελείται από 65 (!) λέξεις αναμένεται να προκαλέσει την οργή των Ευρωπαίων, οι οποίοι βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με το τετελεσμένο ενός αμερικανορωσικού διαλόγου για την Ουκρανία.
Η αμερικανική στροφή έπειτα από τρία χρόνια αδιάλειπτης αμερικανικής στρατιωτικής συνδρομής έχει αιφνιδιάσει τους Ουκρανούς που φοβούνται ότι η χώρα τους θα αναγκασθεί να δεχθεί να κάνει εδαφικές υποχωρήσεις με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός.
Αν ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεχθεί να παραχωρήσει στην Ρωσία της περιοχές που η Μόσχα έχει καταλάβει μέχρι σήμερα, «τα παιδιά που πολεμούν τώρα για την γη μας δεν θα ακούσουν τον Ζελένσκι και θα συνεχίσουν», προειδοποιεί ο Ολεξάντρ, διοικητής μονάδας επίθεσης της 93ης ταξιαρχίας.
Πολλοί άνδρες έχουν ήδη χάσει «το σπίτι τους, τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους και δεν έχουν τίποτε να χάσουν».
Διαδηλώσεις υποστήριξης της Ουκρανίας πραγματοποιήθηκαν χθες στο Παρίσι, την Πράγα και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεντρώσεις οργανώνονται σήμερα στο Λονδίνο και το Σίδνεϊ.
ΟΗΕ: «Θα πρέπει να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τερματιστεί ο πόλεμος»
Οι χώρες πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, υπογράμμισε σήμερα, ανήμερα της τρίτης επετείου από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στη χώρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη.
"Θα πρέπει να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να φέρουμε ένα τέλος σε αυτήν τη σύγκρουση, και να επιτύχουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στη βάση του Χάρτη του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης", δήλωσε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Η δήλωσή του γίνεται ενόψει αντιπαράθεσης για την Ουκρανία που αναμένεται να γίνει αργότερα σήμερα στη Νέα Υόρκη, με τις ΗΠΑ να ζητούν από τη Γενική Συνέλευση να υποστηρίξει σχέδιό τους ψηφίσματος, το οποίο, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, επικεντρώνεται στον τερματισμό του πολέμου, και το οποίο αντιπαρέθεσε σε αντίπαλο σχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε από την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους της.
Σε αυτό επαναλαμβάνεται το αίτημα του ΟΗΕ η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και να παύσει τις εχθροπραξίες.
Η Ουάσινγκτον άφησε σήμερα κενή την έδρα της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βάσει της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποδεσμευτούν οι ΗΠΑ από αυτό, το οποίο είναι ο μόνος διακυβερνητικός οργανισμός που αποσκοπεί στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα «καταπνίγονται» στον κόσμο, κατήγγειλε ο ΓΓ του ΟΗΕ
Στην ίδια ομιλία από το βήμα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, ο Γκουτέρες κατήγγειλε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο «καταπνίγονται το ένα μετά το άλλο».
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το οξυγόνο της ανθρωπότητας. Αλλά αυτά καταπνίγονται, το ένα μετά το άλλο», τόνισε.
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεχόμενα βίαιες επιθέσεις, βρίσκονται στα τελευταία τους οχυρά. Η κατάσταση αυτή παρουσιάζει άμεση απειλή για όλους τους μηχανισμούς και τα συστήματα που δημιουργήθηκαν με μεγάλο αγώνα τα τελευταία 80 χρόνια για να προστατευθούν και να υπάρξει πρόοδος στα ανθρώπινα δικαιώματα», υπογράμμισε.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπνίγονται «από τους απολυταρχικούς, οι οποίοι συντρίβουν την αντιπολίτευση επειδή φοβούνται τι θα μπορούσε να κάνει ένας λαός που θα είχε όλα τα μέσα να δράσει», υπογράμμισε ο ΓΓ του ΟΗΕ, χωρίς ωστόσο να αναφέρει παραδείγματα.
Κατήγγειλε επίσης τον ρόλο της «πατριαρχίας, η οποία εμποδίζει τα κορίτσια να πάνε σχολείο και τις γυναίκες να έχουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους» ή ακόμη καταδίκασε τους «πολεμοχαρείς, που περιγελούν το διεθνές δίκαιο, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τον Χάρτη του ΟΗΕ».
Ο Γκουτέρες σημείωσε επίσης ότι βλέπει μια απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην «κλιματική κρίση» ή σε «ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ηθική χρεοκοπία, το οποίο στέκεται υπερβολικά συχνά εμπόδιο σε μεγαλύτερη ισότητα και βιώσιμη ανάπτυξη».
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ κατήγγειλε ακόμη για άλλη μια φορά «ανεξέλεγκτες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, που φέρνουν μεγάλες ελπίδες, αλλά κρύβουν επίσης τη δυνατότητα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ένα μόνον κλικ».
Επιπλέον υπογράμμισε «την αυξανόμενη μισαλλοδοξία» απέναντι σε ολόκληρες ομάδες, αυτόχθονες λαούς, μετανάστες και πρόσφυγες, την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+, ή τους ανθρώπους με αναπηρίες.
Εν γένει τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπνίγονται «από τον λόγο αυτών που κηρύττοντας τη διαίρεση και την οργή, θεωρούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όχι αγαθό για την ανθρωπότητα, αλλά εμπόδιο στην εξουσία, στο κέρδος και στον έλεγχο που επιθυμούν», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.