Οι ΗΠΑ θα στείλουν επιπλέον όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, υποσχέθηκε χθες Δευτέρα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μερικές ημέρες μετά την απρόσμενη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου πως αναστέλλονται οι παραδόσεις ορισμένων ειδών στον ουκρανικό στρατό για να εξασφαλιστεί η επάρκεια των αμερικανικών αποθεμάτων κι ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες για να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία μοιάζουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο.
«Θα πρέπει να τους στείλουμε περισσότερα όπλα, κυρίως αμυντικά όπλα», είπε ο ρεπουμπλικάνος. «Πρέπει να το κάνουμε. Πρέπει να είναι σε θέση να αμυνθούν», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους κατά την έναρξη συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Επανέλαβε πως η Ουκρανία πλήττεται «με πολύ σκληρό τρόπο» από τη Ρωσία και δήλωσε εκ νέου «δυσαρεστημένος» με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η αναγγελία ότι θα ανασταλούν κάποιες παραδόσεις οδήγησε σε προειδοποιήσεις και επικρίσεις, από το Κίεβο αλλά και Αμερικανούς πολιτικούς, ιδίως δημοκρατικούς, αλλά και ρεπουμπλικάνους.
Σε λακωνική ανακοίνωση Τύπου την οποία δημοσιοποίησε μετά την υπόσχεση του προέδρου Τραμπ, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε πως θα στείλει «επιπλέον αμυντικά όπλα» στον ουκρανικό στρατό, κατ’ εντολή του, όσο συνεχίζονται «οι προσπάθειες να εξασφαλιστεί διαρκής ειρήνη».
Ωστόσο δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια για το είδος του στρατιωτικού υλικού που θα διατεθεί στις δυνάμεις του Κιέβου.
Έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Aμερικανό πρόεδρο Τραμπ την Παρασκευή, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως συμφώνησαν να αυξήσουν τις δυνατότητες των ουκρανικών ενόπλων να υπερασπίζονται τους αιθέρες. Συζήτησαν σχέδια συμπαραγωγής, αγορών και επενδύσεων, πρόσθεσε.
Η Ουκρανία ζητεί πιεστικά από τις ΗΠΑ ιδίως αντιαεροπορικούς πυραύλους για τα συστήματα Patriot.
Η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει κάνει γνωστό πως διεξάγει συνομιλίες για την αγορά συστοιχιών και πυρομαχικών Patriot για λογαριασμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στο μεσοδιάστημα.
Ο κ. Τραμπ αποπειράθηκε αν μη τι άλλο εντυπωσιακή προσέγγιση από τον Ιανουάριο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, στον οποίο άσκησε έντονη πίεση για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, χωρίς όμως να έχει επιτύχει καμιά απτή πρόοδο ως σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του δημοκρατικού προκατόχου του Τζο Μπάιντεν, η Ουάσιγκτον υπολογίζεται πως παρείχε στρατιωτική βοήθεια αξίας 65 δισεκ. δολαρίων στο Κίεβο.
FT: Ο Ζελένσκι «θυσιάζει» την πρεσβευτή της Ουκρανίας στις ΗΠΑ για να ευχαριστήσει τον Τραμπ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησε να αντικαταστήσει την πρεσβευτή της Ουκρανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Οξάνα Μαρκάροβα, στη διάρκεια πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.
Οι δύο πλευρές διεξάγουν τώρα συνομιλίες για τον ενδεχόμενο διάδοχό της, ο οποίος θα πρέπει να εγκριθεί και από τις δύο χώρες, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται δύο πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα.
Η Μαρκάροβα, η οποία υπηρετεί ως πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον από το 2021, έχει επικριθεί από μερικούς ρεπουμπλικανούς ότι έχει πολύ στενές σχέσεις με το Δημοκρατικό Κόμμα.
Η αντικατάστασή της μπορεί να είναι μια απόπειρα του Ζελένσκι να κατευνάσει τον Τραμπ σε μια περίοδο ευαίσθητη για την Ουκρανία. Την περασμένη εβδομάδα η Ουάσινγκτον δεν προχώρησε σε παραδόσεις όπλων οι οποίες είχαν ωστόσο εγκριθεί, ενώ η Ρωσία συνεχίζει τα πλήγματα με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τρία χρόνια μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι φέρεται ότι σχεδιάζει να ανακοινώσει την αντικατάσταση της Μαρκάροβα την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κυβερνητικού ανασχηματισμού, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές μέσα στην κυβέρνηση. Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει αναδιοργανώσει το υπουργικό συμβούλιό του αρκετές φορές από την αρχή του πολέμου.
Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος είπε στην εφημερίδα ότι ο Ζελέσνκι προτίθεται να διορίσει κάποιον που να είναι «καλός στη σύναψη συμφωνιών» και «κατανοητός από το Λευκό Οίκο και ταυτόχρονα από το Κογκρέσο».
Στους υποψηφίους για τη θέση περιλαμβάνονται ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ και ο υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, σύμφωνα με τους Financial Times.
Ο Μπαλάς Γιαράμπικ, πρώην διπλωμάτης της ΕΕ στο Κίεβο, είπε στην εφημερίδα ότι οι αλλαγές προσωπικού φαίνεται ότι έχουν κυρίως στόχο μάλλον τη διαχείριση των αυξανόμενων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών πιέσεων προβάλλοντας μια αίσθηση ανανέωσης και διατήρησης του ελέγχου, παρά φανερώνουν κάποια αλλαγή στρατηγικής.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)