Το Κρεμλίνο τόνισε σήμερα ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν λαμβάνει σοβαρά υπόψη την προσπάθεια επίτευξης ειρήνης στις συνομιλίες που ο Ρώσος πρόεδρος έχει προτείνει να γίνουν στην Τουρκία, χωρίς ωστόσο η ρωσική προεδρία να αναφέρει κάτι περισσότερο για τις συνομιλίες αυτές.
Ο Πούτιν πρότεινε την Κυριακή απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία με στόχο τον τερματισμό του πολέμου και, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε δημόσια στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να τις αποδεχτεί, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα το κάνει, αλλά ότι θα πρέπει να παραστεί ο Πούτιν προσωπικά.
«Είμαστε προσηλωμένοι στη σοβαρή αναζήτηση τρόπων για μια μακροπρόθεσμη ειρηνική διευθέτηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις αποτυχημένες συνομιλίες του 2022 μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι πολλοί ηγέτες έχουν καλωσορίσει την προσέγγιση του Πούτιν.
«Αυτή η προσέγγιση, που στοχεύει ακριβώς στην εξεύρεση μιας πραγματικής διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση, στην εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της σύγκρουσης και στην εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης, έχει βρει κατανόηση και υποστήριξη από τους ηγέτες πολλών χωρών».
Επικαλέστηκε θετικές αντιδράσεις από τον πρόεδρο Τραμπ, τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και από χώρες των BRICS και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Πριν οι δημοσιογράφοι προλάβουν να θέσουν περαιτέρω ερωτήσεις σχετικά με τις προτεινόμενες συνομιλίες, ο Πεσκόφ είπε: «Τελειώσαμε. Είπα ό,τι μπορούσα για την υπόθεση αυτή».
Αναφορικά με το «τελεσίγραφο» που απηύθυναν το Σαββατοκύριακο η Ουκρανία και οι κυριότεροι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της, στη Ρωσία, για μια 30ήμερη εκεχειρία πριν από τις άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την έκβαση της σύγκρουσης, ο Πεσκόφ χαρακτήρισε «απαράδεκτο» αυτό το «τελεσίγραφο»
«Η γλώσσα των τελεσιγράφων είναι απαράδεκτη για τη Ρωσία, δεν είναι πρέπουσα. Δεν μπορούμε να μιλάμε στη Ρωσία έτσι», δήλωσε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η Τουρκία προσκαλεί Ουκρανία και Ρωσία σε συνάντηση «το συντομότερο δυνατό»
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να συναντηθούν «το συντομότερο δυνατό» και να «κηρύξουν κατάπαυση του πυρός».
«Καλούμε τα μέρη να συναντηθούν το συντομότερο δυνατό και να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός. Ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε δημοσιογράφους.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ενδέχεται να βρεθεί ένας «συμβιβασμός» μέσα «στις επόμενες ημέρες», παρά τις διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των δύο εμπόλεμων πλευρών.
«Πιστεύω ότι τα μέρη θα καταλήξουν σε συμβιβασμό τις επόμενες ημέρες. Όπως γνωρίζετε, οι Ουκρανοί θέλουν πρώτα κατάπαυση του πυρός και μετά συνομιλίες, και οι Ρώσοι θέλουν πρώτα συνομιλίες και μετά κατάπαυση του πυρός, επομένως η κατάσταση βρίσκεται σε αδιέξοδο», τόνισε, λέγοντας: «Αυτό το ζήτημα πρέπει να λυθεί».
Ευρωπαίοι και Αμερικανοί κάλεσαν τη Ρωσία να συμφωνήσει σε μια άνευ όρων 30ήμερη εκεχειρία μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την πλευρά του, απάντησε θετικά στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος προσφέρθηκε να τον συναντήσει «την Πέμπτη 15 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε τη διεξαγωγή απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου την 15η Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι θα «περιμένει» τον Ρώσο ομόλογό εκείνη την ημέρα στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες, αφού λίγο νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον προέτρεψε να συμφωνήσει αμέσως στην πρόταση της Μόσχας για απευθείας διαπραγματεύσεις.
Παρά την πιθανότητα μιας τέτοιας συνάντησης, η Ρωσία συνέχισε τις επιθέσεις με drones στην Ουκρανία. Το Κίεβο κατηγόρησε την Μόσχα «αγνοεί εντελώς» την κατάπαυση πυρός 30 ημερών που πρότειναν η Ουκρανία και ευρωπαϊκές δυνάμεις και που επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα.
ΕΕ: «Απαραίτητη η κατάπαυση του πυρός»
Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένει η ίδια ως προς το ουκρανικό ζήτημα: «Η κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητη για να πραγματοποιηθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες».
Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ανίτα Χίμπνερ, κατά τη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο, σημειώνοντας ωστόσο ότι «η Ουκρανία είναι αυτή που θα αποφασίσει» τί θα πράξει. Η ίδια εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν έχουμε εμπιστοσύνη στη Ρωσία» και πρόσθεσε ότι «αν η Ρωσία συνεχίσει να βομβαρδίζει την Ουκρανία, αν δεν έχουμε εκεχειρία, δεν μπορούν υπό αυτές τις συνθήκες να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες».
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Πάουλα Πίνιο σημείωσε ότι για ακόμα μια φορά βλέπουμε ότι «ο Ζελένσκι είναι αυτός που δέχεται να κάνει το επιπλέον βήμα προς την κατεύθυνση των ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά δεν βλέπουμε αυτό να είναι αμοιβαίο. Αναμένεται η απάντηση του Κρεμλίνου».
Ερωτηθείσα τί είδους κυρώσεις βρίσκονται στο τραπέζι από πλευράς ΕΕ, πέραν του ήδη υπό συζήτηση 17ου πακέτου κατά της Μόσχας που στοχεύει το «σκιώδη στόλο», η εκπρόσωπος Π. Πίνιο απάντησε ότι σύμφωνα με την Πρόεδρο Φον ντερ Λάιεν, μία επιλογή είναι να ληφθούν μέτρα κατά της κοινοπραξίας του NorthStream2. Με αυτό τον τρόπο θα σταλεί ένα μήνυμα ότι δεν αξίζει να επενδύσει κανείς στον NorthStream2, ο οποίος ούτως ή άλλως αυτή τη στιγμή δεν είναι σε λειτουργία, σημείωσε η ίδια εκπρόσωπος.
Ο Γάλλος ΥΠΕΞ καλεί τον Πούτιν να συναντήσει τον Ζελένσκι
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να συναντήσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη, μία ημέρα αφού ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε την έναρξη εκεί απευθείας διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Κίεβο και την Μόσχα.
«Γίναμε μάρτυρες αυτό το σαββατοκύριακο στο Κίεβο μίας επίδειξης ευρωπαϊκής ισχύος και ενότητας με την ομόφωνη έκκληση για χωρίς όρους 30ήμερη εκεχειρία με την υποστήριξη των ΗΠΑ», υπενθύμισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας μιλώντας στους δημοσιογράφους.
«Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, άδραξε την ευκαιρία και πρότεινε να ταξιδέψει ο ίδιος στην Κωνσταντινούπολη. Σε αυτό καλούμε πλέον τον Βλαντίμιρ Πούτιν να συμφωνήσει επίσης», πρόσθεσε την ώρα που διεξάγεται στο Λονδίνο σύνοδος υπουργών Εξωτερικών πολλών ευρωπαϊκών χωρών με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας τόνισε ωστόσο ότι η κατάπαυση του πυρός είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση για την Ουκρανία.
«Είναι προφανές ότι δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση για μία δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη παρά μαζί με μία κατάπαυση του πυρός διότι δεν είναι δυνατόν να γίνει ήρεμη διαπραγμάτευση κάτω από τις βόμβες και τις επιθέσεις των drones», είπε.
Η Ρωσία αγνόησε το τελεσίγραφο των συμμάχων του Κιέβου εξαπολύοντας περισσότερα από εκατό drones την χθεσινή νύχτα κατά της Ουκρανίας, που περιμένει απάντηση του Κρεμλίνου στην πρόταση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη.