Η Ουκρανία δεν έχει ανταποκριθεί σε πολλές προτάσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για έναρξη άμεσων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και δεν είναι σαφές αν θα συμμετάσχει στην τριήμερη εκεχειρία που κήρυξε ο ίδιος για τον επόμενο μήνα, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, προσθέτοντας ότι η έναρξη των συνομιλιών είναι ο πρωταρχικός στόχος της Μόσχας, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να απαντήσει στην πρόταση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για εκεχειρία 30 ημερών χωρίς να διευθετήσει όλες τις "λεπτομέρειες", μετέδωσαν τα πρακτορεία.
«Ο πρόεδρος Πούτιν ήταν εκείνος που επανειλημμένως δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη χωρίς καμία προϋπόθεση να ξεκινήσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής λάβει απάντηση από το καθεστώς του Κιέβου», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.
Χθες Δευτέρα, ο Πούτιν κήρυξε τριήμερη εκεχειρία στον πόλεμο στην Ουκρανία από τις 8 ως τις 10 Μαΐου, όταν η Ρωσία έχει προγραμματίσει πολυτελείς εορτασμούς για την 80ή επέτειο της νίκης της επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Ουκρανία, από την πλευρά της, διερωτήθηκε γιατί η Μόσχα δεν συμφωνεί στην έκκλησή της για εκεχειρία τουλάχιστον 30 ημερών με άμεση ισχύ.
«Δίνουμε αξία στις ζωές των πολιτών μας και όχι στις παρελάσεις», δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Όπως είπε ο Πεσκόφ, είναι «πολύ δύσκολο να καταλάβει κάποιος» αν η Ουκρανία προτίθεται να συμμετάσχει στην εκεχειρία.
Ουκρανία και Ρωσία εξαπολύουν εκατέρωθεν επιθέσεις με drones
Η Ουκρανία και η Ρωσία εξαπέλυσαν εκατέρωθεν επιθέσεις στη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που έφεραν εκρηκτικά, ύστερα από τρία και πλέον χρόνια από τη ρωσική εισβολή που έχει προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θύματα.
Οι επιθέσεις αυτές σημειώνονται εν μέσω διπλωματικής δραστηριότητας, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιθυμεί να βάλει γρήγορα τέλος στις εχθροπραξίες που ξεκίνησαν από τη Μόσχα, τη στιγμή που το Κίεβο κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι «μπλοκάρει» τις προσπάθειες του ενοίκου του Λευκού Οίκου.
«Μια μόνο εντολή από τον Πούτιν και τα πυρά θα μπορούσαν να σταματήσουν», δήλωσε σήμερα ο προσωπάρχης της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Γέρμακ στο Telegram.
«Η Ρωσία είναι που ξεκίνησε τον πόλεμο. Αυτή είναι που πρέπει να παύσει πυρ και δεν μπορεί να μπλοκάρει τις ειρηνευτικές προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, που η Ουκρανία στηρίζει», πρόσθεσε.
Εν αναμονή μιας πιθανής παύσης των εχθροπραξιών για να δοθεί τέλος στη ρωσική εισβολή, τα πλήγματα συνεχίζονται.
Ουκρανική επίθεση με drone στοίχισε τη ζωή σε δύο πολίτες και τραυμάτισε τρεις άλλους, έναν εκ των οποίων «σοβαρά», στη ρωσική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Βιατσεσλάβ Γκλαντκόφ.
Στην Ουκρανία, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντνιπροπετρόφσκ, ο Σέρχιι Λίσακ, έκανε λόγο μέσω Telegram για «νέα μαζική επίθεση με drones», προσθέτοντας ότι ένα κορίτσι 12 ετών έχασε τη ζωή του ενώ ένα εξάχρονο παιδί καθώς και δύο ενήλικες τραυματίστηκαν.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες παροχής πρώτων βοηθειών, «τα παιδιά παγιδεύτηκαν κάτω από τα χαλάσματα» ενώ ένα drone έπληξε κατοικία στη συνοικία Σαμαρίβσκι.
Στην πρωτεύουσα Κίεβο, 13 άμαχοι σκοτώθηκαν την περασμένη Πέμπτη σε πλήγματα με πυραύλους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιεύθηκε χθες. Μια γυναίκα τραυματίστηκε επίσης από την πτώση θραυσμάτων στη διάρκεια ρωσικής αεροπορικής επίθεσης τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο μέσω Telegram.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε χθες μια απρόσμενη κατάπαυση πυρός στο μέτωπο στην Ουκρανία για τρεις ημέρες από τις 8 έως τις 10 Μαΐου, με την ευκαιρία των εορτασμών για τη νίκη απέναντι στη ναζιστική Γερμανία.
Ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε την κίνηση αυτή ως «απόπειρα χειραγώγησης», με το Κίεβο να επιθυμεί μια «άμεση» και «πλήρη» κατάπαυση πυρός, χωρίς όρους.
Τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να προελάσουν στο Σούμι
Τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να χαράξουν μια νεκρή ζώνη στην περιοχή Σούμι στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας, αλλά μέχρι στιγμής χωρίς ουσιαστική επιτυχία, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιοχής.
Η περιοχή Σούμι συνορεύει με την περιοχή της Ρωσίας Κουρσκ, όπου οι ρωσικές δυνάμεις ανακατέλαβαν πρόσφατα τα εδάφη που είχαν καταλάβει πέρυσι τα ουκρανικά στρατεύματα στη μοναδική μεγάλη διασυνοριακή εισβολή τους κατά την διάρκεια του πολέμου.
Το Κίεβο λέει εδώ και μήνες ότι ανησυχεί ότι τα στρατεύματα της Μόσχας προσπαθούν να προωθηθούν στην περιοχή Σούμι. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν κάποια εδάφη εκεί και ότι έχουν εκδιώξει όλα τα ουκρανικά στρατεύματα από την περιοχή Κουρσκ.
Ο κυβερνήτης της περιοχής Σούμι Όλεχ Χριχόροφ, δήλωσε μέσω ανάρτησης του στην εφαρμογή Telegram ότι τέσσερα παραμεθόρια χωριά στην περιοχή Σούμι, -Ζουράφκα, Βεσελίφκα, Μπασίφκα και Νόβενκε- βρίσκονταν στην «γκρίζα ζώνη» κατά την διάρκεια των ρωσικών επιθέσεων, αλλά δεν είναι υπό ρωσικό έλεγχο.
«Επί του παρόντος ο εχθρός συνεχίζει τις προσπάθειες του να χαράξει μια νεκρή ζώνη στο έδαφος της περιοχής μας, αλλά δεν έχει σημειώσει καμία σημαντική επιτυχία» δήλωσε ο Χριχόροφ. Για τα τέσσερα χωριά είπε ότι «δεν υφίσταται λόγος κατοχής τους αυτή τη στιγμή».
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει νωρίτερα τον Απρίλιο ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν την Ζουράφκα και Μπασίφκα, κάτι που το Κίεβο διέψευσε.
Το DeepState, ένας ιστότοπος με χάρτες που καταρτίστηκαν από παρατηρήσεις στο πεδίο της μάχης, αναφέρει ότι περίπου 52 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιοχής Σούμι βρίσκονται σε μια αμφισβητούμενη γκρίζα ζώνη.