Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
28.05.2025

Κρίσιμο τετ-α-τετ Ζελένσκι και Μερτς υπό την απειλή κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία

Στο Βερολίνο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για συνομιλίες με τον καγκελάριο Μερτς, εν μέσω εντάσεων με τη Μόσχα και αδιεξόδου στις διπλωματικές προσπάθειες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντάται σήμερα στο Βερολίνο με τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, έναν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του, την στιγμή που η Ουάσινγκτον ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην συνέχιση της εκτόξευσης πυραύλων κατά της Ουκρανίας από την Ρωσία.

Θέμα της επίσκεψης θα είναι «η υποστήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη εκεχειρίας» με την Ρωσία την στιγμή που οι διπλωματικές προσπάθειες βρίσκονται σε αδιέξοδο, αναφέρεται σε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφαν Κορνέλιους.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους και ο Γερμανός καγκελάριος θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 13.30 τοπική ώρα (14.30 ώρα Ελλάδος). Το απόγευμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ.

Σε μία πρόσφατη έκρηξη απογοήτευσης και ανυπομονησίας, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «παίζει με την φωτιά» την ώρα που η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι ενισχύει τις αεροπορικές επιθέσεις για να οδηγήσει σε αποτυχία της διαπραγματεύσεις.

«Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ότι, χωρίς εμένα, πολλά πραγματικά άσχημα πράγματα θα είχαν ήδη συμβεί στη Ρωσία, και εννοώ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΣΧΗΜΑ. Παίζει με τη φωτιά!», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος είναι πιθανόν να ανακοινώσει αυτήν την εβδομάδα νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με το CNN και την Wall Street Journal, είχε δηλώσει την Κυριακή ότι ο Ρώσος πρόεδρος «έχει τελείως τρελαθεί».

Υπό αμερικανική πίεση για τον τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησε με την εισβολή την Ρωσίας τον Φεβρουάριο 2022, Μόσχα και Κίεβο είχαν πριν από λίγες ημέρες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη που δεν επέτρεψαν την άρση του αδιεξόδου.

Το Βερολίνο κατηγορεί την Μόσχα για την τροπή των πραγμάτων.

Ο Φρίντριχ Μερτς ζήτησε αυτήν την εβδομάδα σθεναρότητα κρίνοντας ότι οι προτάσεις για την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων έγιναν αντιληπτές από την Μόσχα ως ένδειξη «αδυναμίας».

Με την ανάληψη των καθηκόντων του στις 6 Μαΐου, ο Γερμανός καγκελάριος δεσμεύθηκε να υποστηρίξει με αποφασιστικότητα την Ουκρανία από κοινού με το Παρίσι, το Λονδίνο και την Βαρσοβία, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Ολαφ Σολτς που τήρησε επαμφοτερίζουσα στάση.

Ο Φρίντριχ Μερτς επιδιώκει επίσης την αύξηση των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας για την δημιουργία του ισχυρότερου συμβατικού στρατού στην Ευρώπη.

Κατά την διάρκεια των συνομιλιών του στο Βερολίνο σήμερα, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Φρίντριχ Μερτς θα συζητήσουν επίσης τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άσκηση πίεσης προς την Μόσχα μέσω ενός νέου πακέτου κυρώσεων.

Την Δευτέρα ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι οι κυριότεροι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας, ανάμεσά τους και το Βερολίνο, δεν θέτουν πλέον όριο στην ακτίνα δράσης των όπλων που έχουν δοθεί στο Κίεβο, προκαλώντας την διατύπωση προειδοποίησης από το Κρεμλίνο. Ωστόσο δεν διευκρίνισε αν οι δηλώσεις του αναγγέλλουν πραγματική αλλαγή σε σχέση με τις μέχρι σήμερα πρακτικές.

Το Κίεβο συνεχίζει να ζητά, ματαίως, την αποστολή από το Βερολίνο των πυραύλων μακρού βεληνεκούς Taurus, με ακτίνα δράσης 500 χιλιομέτρων, που θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να καταφέρει πλήγματα εις βάθος κατά του ρωσικού εδάφους.

Υπό τον Σολτς, το Βερολίνο έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής την παράδοση αυτών των οπλικών συστημάτων από τον φόβο της επιδείνωσης των εντάσεων με την Μόσχα.

Από την ανάληψη της καγκελαρίας, ο Φρίντριχ Μερτς διατηρεί «στρατηγική ασάφεια» για το θέμα και δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Ομως το Βερολίνο φαίνεται ότι στην πραγματικότητα δεν ανυπομονεί να προμηθεύσει με πυραύλους Taurus την Ουκρανία. Μέχρι στιγμής, η Γερμανία δεν έχει προμηθεύσει το Κίεβο με όπλα βεληνεκούς άνω των 70 χιλιομέτρων.

Αφού ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, με στόχο τα 200 και πλέον πλοία του «σκιώδους στόλου» που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει νέο δέσμη κυρώσεων.

«Για να έρθει ο Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (...) πρέπει να διατηρήσουμε την πίεση. Εμείς, οι Ευρωπαίοι, θα συνεχίσουμε να σφίγγουμε τον βρόχο των κυρώσεων», προειδοποίησε χθες ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Γιόχαν Βάντεφουλ πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι φτάνει στην Καγκελαρία στο Βερολίνο, Γερμανία, στις 28 Μαΐου 2025. EPA/CHRISTOPH SOEDER

Ζελένσκι: Έτοιμος για τριμερή συνάντηση με Πούτιν και Τραμπ

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 50.000 στρατιώτες κοντά στην περιφέρεια Σούμι της Ουκρανίας, που συνορεύει με τη Ρωσία, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ωστόσο ότι το Κίεβο έχει λάβει μέτρα για να αποτρέψει τη Μόσχα από το να πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση εκεί.

Επιπλέον, πρότεινε μια τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για την προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών, ενώ παράλληλα κάλεσε την Ουάσινγκτον να επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

«Είμαστε έτοιμοι για ένα σχήμα Τραμπ-Πούτιν-εγώ», δήλωσε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος. «Εάν ο Πούτιν δεν αισθάνεται άνετα με μια διμερή συνάντηση ή αν όλοι θέλουν μια τριμερή συνάντηση, δεν με πειράζει. Είμαι έτοιμος για οποιαδήποτε μορφή», διευκρίνισε.

«Αναμένουμε κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες», ειδικά κατά του ρωσικού «ενεργειακού τομέα και του τραπεζικού συστήματος», καθώς η Μόσχα δεν έχει ακόμη αποδεχτεί την πρόταση για κατάπαυση του πυρός, συνέχισε ο Ζελένσκι.

Το Σούμι βρίσκεται απέναντι από τα σύνορα με την περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, όπου η Ουκρανία είχε προηγουμένως καταλάβει και κρατούσε έδαφός της, πριν εκδιωχθεί σχεδόν πλήρως τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τη Μόσχα, παρότι το Κίεβο δηλώνει ότι εξακολουθεί να κατέχει ορισμένες περιοχές εκεί.

«Οι μεγαλύτερες και ισχυρότερες δυνάμεις τους βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο μέτωπο του Κουρσκ. Για να εκδιώξουν τα στρατεύματά μας από την περιφέρεια του Κουρσκ και να προετοιμάσουν επιθετικές ενέργειες εναντίον του Σούμι», δήλωσε ο Ζελένσκι χθες Τρίτη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου υπό εμπάργκο μέχρι σήμερα το πρωί.

Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι θέλει μια «ουδέτερη ζώνη» κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας με την Ουκρανία. Ο Ζελένσκι είπε ότι πιστεύει πως η Ρωσία επιθυμεί μια ουδέτερη ζώνη περίπου 10 χιλιομέτρων.

Η Ρωσία κατέλαβε πρόσφατα τουλάχιστον τέσσερα παραμεθόρια χωριά στην περιοχή και προελαύνει με αργούς ρυθμούς τις τελευταίες εβδομάδες σε τμήματα της πρώτης γραμμής στην ανατολική Ουκρανία κοντά στην πόλη Κοστιαντίνιβκα.

Ωστόσο, ο Ζελένσκι είπε ότι οι Ρώσοι έχουν απωθηθεί σε αυτήν την περιοχή κατά 4 χιλιόμετρα σε διάστημα δύο ημερών.

Οι στρατιωτικές ενισχύσεις από τη Μόσχα θα σταλούν στην περιοχή καθώς η Ρωσία φαίνεται ότι προετοιμάζει σχέδιο επίθεσης στην Ουκρανία για το καλοκαίρι, ενώ το Κίεβο αναμένει να καταθέσει η Μόσχα μνημόνιο με τους όρους που θέτει για να προχωρήσει σε συνομιλίες για εκεχειρία.

Το Κίεβο δεν έχει λάβει ακόμη από τη Μόσχα αυτό το μνημόνιο, δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Θα διαβάσουμε τις προτάσεις τους και σίγουρα θα απαντήσουμε σε αυτές» μόλις παραληφθούν, είπε ο ίδιος χθες Τρίτη. Νωρίτερα, η ρωσική διπλωματία διεμήνυσε ότι θα διαβιβάσει αυτό το έγγραφο στο Κίεβο μόλις οριστικοποιηθεί η ανταλλαγή κρατουμένων μεγάλης κλίμακας που συμφωνήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η Ουκρανία και η Ρωσία αντάλλαξαν από 1.000 αιχμαλώτους η καθεμία έπειτα από συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών στην Κωνσταντινούπολη πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, η οποία δεν κατέληξε σε κατάπαυση του πυρός που επεδίωξαν η Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θεωρεί την Τουρκία, το Βατικανό και την Ελβετία ως τους πιο ρεαλιστικούς τόπους για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Πρόσθεσε εξάλλου ότι ενδιαφέρον για να φιλοξενήσει τη διοργάνωση συνομιλιών έχει επίσης εκφράσει η Μάλτα καθώς και μη κατονομαζόμενα αφρικανικά έθνη.

Ωστόσο, το Reuters μετέδωσε προηγουμένως ότι η Μόσχα δεν βλέπει το Βατικανό ως σοβαρό τόπο συνομιλιών.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα παραστεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής της G7, αφού προσκλήθηκε από τον Καναδό πρωθυπουργό Μαρκ Κάρνεϊ, η χώρα του οποίου έχει επί του παρόντος την εναλλασσόμενη προεδρία του μπλοκ και πρόσθεσε ότι πιθανότατα θα συμμετάσχει στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Μιλώντας για την εγχώρια παραγωγή όπλων της Ουκρανίας, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι θέλει 30 δισεκατομμύρια δολάρια ώστε να χρηματοδοτήσει πλήρως τη διαθέσιμη δυναμικότητα του ταχέως αναπτυσσόμενου τομέα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Save