Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σήμερα ότι συντομεύει την επίσκεψή του στη Νότια Αφρική και επιστρέφει στην Ουκρανία μετά τα ρωσικά πλήγματα εναντίον του Κιέβου που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον εννέα ανθρώπους.
«Ακυρώνω μέρος του προγράμματος αυτής της επίσκεψης και θα επιστρέψω αμέσως στην Ουκρανία μετά τη συνάντησή μου με τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο» Σίριλ Ραμαφόζα, επεσήμανε ο Ζελένσκι στο Χ.
Παράλληλα ο Ζελένσκι κατήγγειλε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Ουκρανίας, που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 9 ανθρώπων στο Κίεβο, ζητώντας να «σταματήσουν αμέσως».
«Εδώ και 44 ημέρες η Ουκρανία έχει δεχθεί πλήρη εκεχειρία και αναστολή των πληγμάτων (...) Εδώ και 44 ημέρες η Ρωσία συνεχίζει να σκοτώνει τον λαό μας», κατήγγειλε στο Χ, προσθέτοντας ότι «τα πλήγματα πρέπει να σταματήσουν αμέσως και χωρίς όρους».
Ο Ουκρανός πρόεδρος προσγειώθηκε νωρίτερα σήμερα στη Νότια Αφρική όπου ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον ομόλογό του Ραμαφόζα καθώς και άλλους πολιτικούς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών με θέμα τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στη χώρα του.
«Είναι κρίσιμο να φέρουμε πιο κοντά μια δίκαιη ειρήνη», είχε σχολιάσει μέσω του Χ πριν την άφιξή του στη Νότια Αφρική.
Η Νότια Αφρική, που έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, έχει διατηρήσει ουδέτερη στάση στον πόλεμο που ξέσπασε το 2022.
«Η επίσκεψη προσφέρει στη Νότια Αφρική και την Ουκρανία την ευκαιρία να συζητήσουν τις διμερείς τους σχέσεις (...) επίσης θα εξεταστούν περιοχές συνεργασίας με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών να επιτευχθεί ειρήνη που θα διαρκέσει», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ραμαφόζα.
Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και δήλωσε στο Χ ότι οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν «τις ισχυρές διμερείς σχέσεις» και τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν προς μιας ειρηνική επίλυση του πολέμου.
Η Ζαχάροβα κατηγορεί Ζελένσκι ότι αρνείται να κάνει υποχωρήσεις στις συνομιλίες
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε σήμερα τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι αρνείται να κάνει υποχωρήσεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου και ότι είναι ανοικτός σε μια εκεχειρία μόνο με τους δικούς του όρους.
Η Ζαχάροβα δήλωσε στη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι καθίσταται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι ο Ζελένσκι δεν έχει την ικανότητα να διαπραγματευθεί μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.
Παράλληλα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών εκτίμησε ότι η απόφαση ευρωπαϊκών χωρών να συνεχίσουν να παρέχουν όπλα στο Κίεβο ενθαρρύνει τον Ζελένσκι να συνεχίσει τον πόλεμο, ανεξαρτήτως των απωλειών που υφίσταται ο ουκρανικός στρατός.
Η στάση αυτή δείχνει ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται το ενδεχόμενο μιας ρωσικής νίκης, τόνισε η Ζαχάροβα.
Η αντίδραση της Μόσχας έρχεται έπειτα από τη νέα επίθεση που εξαπέλυσε χθες Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εναντίον του Ζελένσκι, τον οποίο κατηγόρησε για «εμπρηστικές» δηλώσεις αναφορικά με την Κριμαία, την ώρα που, σύμφωνα με τον ίδιο, μια συμφωνία με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου βρίσκεται «πολύ κοντά».
Η συζήτηση είναι «πιο δύσκολη» με τον Ουκρανό πρόεδρο, εκτίμησε ο Τραμπ ο οποίος μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο έχει προσεγγίσει ιδιαίτερα τη Μόσχα.
Η άρνηση του Κιέβου να δεχθεί τους αμερικανικούς όρους για τον τερματισμό του πολέμου «απλώς θα παρατείνει τους σκοτωμούς», προειδοποίησε ο Ρεπουμπλικάνος.
Στο επίκεντρο αυτής της νέας κλιμάκωσης της έντασης βρίσκεται η ουκρανική χερσόνησος της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία.
Το έδαφος αυτό «έχει χαθεί» για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Τραμπ, ο οποίος επικρίνει τον Ζελένσκι για τις δηλώσεις που έκανε την Τρίτη, σύμφωνα με τις οποίες: «Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε (…) Είναι δική μας περιοχή».
Από την πλευρά του ο Πούτιν μοιάζει να πιστεύει ότι ο χρόνος κυλάει προς όφελός του. Παρά τις μεγάλες απώλειες, ο ρωσικός στρατός καταγράφει συνέχεια νέα κέρδη στην ανατολική Ουκρανία.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Πούτιν επιμένει στις μαξιμαλιστικές του απαιτήσεις: ντε φάκτο παράδοση της Ουκρανίας, το Κίεβο να δεσμευθεί ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αναγνωρίσει τις πέντε επαρχίες που έχει προσαρτήσει η Ρωσία.
Τις απαιτήσεις αυτές απορρίπτει η Ουκρανία και οι δυτικοί της σύμμαχοι.