Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
20.05.2025

Ο Ζελένσκι ζήτησε διεθνείς κυρώσεις κατά της Μόσχας

Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κατάληψη ουκρανικού εδάφους.

Μιλώντας μία ημέρα αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε για τον πόλεμο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η σύγκρουση πρέπει να τελειώσει μέσω διαπραγματεύσεων αλλά και ότι πρέπει να υπάρξουν σαφείς και ρεαλιστικές προτάσεις στο τραπέζι.

Ο Ζελένσκι, που είπε ότι μίλησε με τον Φινλανδό πρόεδρο Αλεξάντερ Στουμπ για την ειρηνευτική διαδικασία, ζήτησε επίσης μεγαλύτερη πίεση με διεθνείς κυρώσεις στη Ρωσία.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία επιχειρεί να κερδίσει χρόνο για να συνεχίσει τον πόλεμό της και την κατοχή», δήλωσε ο Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Εργαζόμαστε μαζί με εταίρους για να ασκήσουμε πίεση στους Ρώσους να συμπεριφερθούν διαφορετικά. Ο κυρώσεις έχουν σημασία, και είμαι ευγνώμων σε όποιον τους καθιστά πιο απτούς για τους αυτουργούς του πολέμου».

Ο Τραμπ δήλωσε ότι Ρωσία και Ουκρανία θα ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για εκεχειρία, αλλά το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η διαδικασία αυτή θα πάρει χρόνο και ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι δεν είναι έτοιμος να ακολουθήσει την Ευρώπη και να επιβάλει νέες κυρώσεις για να πιέσει τη Μόσχα. Ο Τραμπ ανέφερε ότι ενημέρωσε για το σχέδιο αυτό τον Ζελένσκι καθώς και τους ηγέτες της ΕΕ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Φινλανδίας σε ομαδική τηλεφωνική κλήση μετά την επικοινωνία του με τον Πούτιν.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram.

«Πρέπει να υπάρξουν σαφείς και ρεαλιστικές προτάσεις στο τραπέζι. Η Ουκρανία είναι έτοιμη για οποιεσδήποτε αποτελεσματικές φόρμουλες διαπραγμάτευσης. Και εάν η Ρωσία συνεχίσει να προβάλλει μη ρεαλιστικούς όρους και να υπονομεύει τυχόν αποτελέσματα, τότε πρέπει να υπάρξουν αυστηρές συνέπειες».

Η ΕΕ ετοιμάζει ήδη το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σήμερα ότι, μολονότι οι «27» μόλις υιοθέτησαν τη 17η δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ετοιμάζεται ήδη το 18ο πακέτο που θα περιλαμβάνει περαιτέρω σκληρά μέτρα.

«Ήρθε η ώρα να εντείνουμε την πίεση στη Ρωσία για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός» στην Ουκρανία, ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Κίνα υποστηρίζει απευθείας διάλογο ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο

Η Κίνα εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή της σε έναν απευθείας διάλογο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, μετά την ανακοίνωση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι οι δύο χώρες θα αρχίσουν «αμέσως» διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός.

Ο Τραμπ έκανε τη δήλωση αυτή μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες, Δευτέρα, με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η Κίνα υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην επαναφορά της ειρήνης», αντέδρασε σήμερα σε ενημέρωση των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.

«Υποστηρίζουμε τον απευθείας διάλογο και τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, όπως και μια πολιτική λύση στην κρίση», υπογράμμισε.

Μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πούτιν, ο Τραμπ δήλωσε χθες ότι η Ρωσία και η Ουκρανία «θα αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «χρήσιμη» την τηλεφωνική τους συνομιλία. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσθεσε κυρίως ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ουκρανία για τη σύνταξη ενός «μνημονίου» που θα αφορά «πιθανή συνθήκη ειρήνης».

«Ελπίζουμε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές θα συνεχίσουν να επιδιώκουν μια δίκαιη, διαρκή και δεσμευτική ειρηνευτική συμφωνία, που θα είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές, μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης», υπογράμμισε η Μάο Νινγκ, η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.

Η Κίνα ζητεί συχνά ειρηνευτικές συνομιλίες και σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών, περιλαμβανομένης, όπως εννοείται από αυτό, της Ουκρανίας.

Ωστόσο δεν καταδίκασε ποτέ τη Ρωσία και ενίσχυσε τις οικονομικές, διπλωματικές και στρατιωτικές της σχέσεις με τη Μόσχα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Κίνα κατηγορείται ιδίως ότι βοηθά τη γειτονική της Ρωσία να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις, επιτρέποντάς της να αποκτήσει τις απαραίτητα τεχνολογικά εξαρτήματα για την παραγωγή της εξοπλισμών για τον πόλεμο.

Save