Η Ουκρανία θα εργαστεί με τις ΗΠΑ προς ένα κοινά αποδεκτό κείμενο συμφωνίας για τα ορυκτά που να μπορούν να υπογράψουν οι δύο χώρες, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα.
Ο Σιμπίχα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί ένας πρώτος γύρος διαβουλεύσεων για νέο προσχέδιο της συμφωνίας για τα ορυκτά και πως μια συμφωνία που θα προβλέπει ισχυρή αμερικανική επιχειρηματική παρουσία στην Ουκρανία θα συμβάλλει στην υποδομή ασφάλειας της χώρας του.
«Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί και θα εργαστούμε μαζί με τους Αμερικανούς συναδέλφους μας για να καταλήξουμε σε ένα αμοιβαία αποδεκτό κείμενο για υπογραφή», δήλωσε ο Σιμπίχα.
Η δήλωση έγινε αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε την Κυριακή ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θέλει να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία, προειδοποιώντας ότι ο Ουκρανός ηγέτης θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα εάν το κάνει αυτό.
Η Ουάσινγκτον πρότεινε μια διευρυμένη συμφωνία για τα ορυκτά στο Κίεβο αφού οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να υπογράψουν τη συμφωνία-πλαίσιο στη διάρκεια της επίσκεψης του Ζελένσκι στις ΗΠΑ στα τέλη Φεβρουαρίου.
Οι Ουκρανοί δεν εμπιστεύονται τον Τραμπ
Πάνω από το 50% των Ουκρανών είναι επικριτικό προς τις ειρηνευτικές προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς φοβάται ότι αυτές πιθανόν να οδηγήσουν σε ένα μερικώς ή και εντελώς άδικο τέλος του πολέμου της Ρωσίας στη χώρα τους, όπως ανακοίνωσε σήμερα ουκρανικό ινστιτούτο ερευνών.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS) δήλωσε ότι τα ευρήματά του βασίζονται σε έρευνα με δείγμα 1.326 ανθρώπων σε ελεγχόμενα από την Ουκρανία εδάφη στις 12-22 Μαρτίου.
Ανέφερε ότι το 32% των ερωτηθέντων αναμένει «μάλλον μια άδικη ειρήνη αν και με την εκπλήρωση κάποιων ουκρανικών αιτημάτων», ενώ το 22% αναμένει «μια εντελώς άδικη ειρήνη».
Μόνο το 3% δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Τραμπ μπορεί να φέρει μια δίκαιη ειρήνη, με το 15% να αναμένει «μια μάλλον δίκαιη ειρήνη, αν και με κάποιες παραχωρήσεις στη Ρωσία».
Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι οι Ουκρανοί είναι πλέον λιγότερο αισιόδοξοι για τις προσπάθειες του Τραμπ από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.
Τον Δεκέμβριο, το 20% είχε δηλώσει ότι ανέμενε «μια μάλλον άδικη ειρήνη», με το 11% να αναμένει μια εντελώς άδικη έκβαση, ανέφερε το KIIS σχετικά με τις δημοσκοπήσεις του.
«Ακόμα και πριν από το 2025, υπήρχε κάποια απογοήτευση με τις αμερικανικές κυρώσεις στην Ουκρανία και η κυβέρνηση του Τραμπ παγιώνει με αρκετά αποφασιστικό τρόπο την αποδοκιμασία των ΗΠΑ», δήλωσε σε ανακοίνωση ο Άντον Χρουσέτσκι, εκτελεστικός διευθυντής του KIIS.
Επίσης, το 67% των Ουκρανών πιστεύει ότι οι ΗΠΑ κουράζονται με την Ουκρανία και προσπαθούν να την πιέσουν να δεχθεί παραχωρήσεις, σύμφωνα με το KIIS.
Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε ακόμη ένα χωριό στο Ντονέτσκ
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα την κατάληψη ακόμη ενός χωριού στην περιφέρεια Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπου ο στρατός της διατηρεί το πλεονέκτημα απέναντι στα ουκρανικά στρατεύματα παρά τις συζητήσεις γύρω από μια υποθετική κατάπαυση του πυρός.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι κατέλαβε το Ροζλίφ, που αριθμούσε περίπου 1.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο.
Το χωριό βρίσκεται περίπου δώδεκα χιλιόμετρα από το όριο της περιφέρειας Ντνιπροπετρόφσκ, στην κεντρική Ουκρανία, στην οποία δεν είχουν εισέλθει ποτέ οι δυνάμεις της Μόσχας.
Η Ρωσία ανακοίνωσε το 2022 την προσάρτηση τεσσάρων περιφερειών της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας: του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, επιπλέον της Κριμαίας την οποία προσάρτησε το 2014.
Τον περασμένο Οκτώβριο, ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου είχε συναντήσει κατοίκους του Ροζλίφ που, παρά τους βομβαρδισμούς, αρνούνταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Ο Βάσιλ και η Λίλια Πρους είχαν πει πως είχαν ήδη μετακομίσει τρεις φορές, λόγω της προώθησης των ρωσικών στρατευμάτων ή των βομβαρδισμών.
«Δεν έχουμε πού να πάμε. Είμαστε πρόσφυγες», είχε πει η Λίλια Πρους, 46 ετών.
Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο ανακάτεψε την τράπουλα σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η χώρα του, μεγάλος σύμμαχος της Ουκρανίας, προσέγγισε τη Μόσχα και επέκρινε σφόδρα τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους.
Ο Αμερικανός πρόεδρος καλεί σε άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, παρότι δεν έχει καταφέρει προς το παρόν να πείσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να την αποδεχθεί.
Έπειτα από ξεχωριστές πολυήμερες διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς και τους Ρώσους, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δημοσιοποιήσει την περασμένη εβδομάδα δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις κάνοντας λόγο για μορατόριουμ στους βομβαρδισμούς ενεργειακών εγκαταστάσεων των δύο στρατοπέδων.
Όμως καμία συγκεκριμένη ημερομηνία δεν αναφέρθηκε, ούτε και καμία προϋπόθεση, και η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται από τότε για παραβίαση αυτής της συμφωνίας.
«Η Μόσχα εξετάζει σοβαρά τις προτάσεις των ΗΠΑ για την Ουκρανία»
H Ρωσία εξετάζει σοβαρά τις προτάσεις των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά θέλει να λάβουν υπόψη τους αυτό που η Μόσχα θεωρεί ως τις βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ όπως μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
«Πήραμε τα μοντέλα και τις λύσεις που προτάθηκαν από του Αμερικανούς σοβαρά, αλλά δεν μπορούμε να τα υιοθετήσουμε εξ ολοκλήρου στην παρούσα τους μορφή» δήλωσε ο Ριαμπκόφ.
«Απ’ ότι βλέπουμε, δεν υπάρχει θέση σ’ αυτά σήμερα σχετικά με το κύριο αίτημα μας, δηλαδή την επίλυσης των προβλημάτων που σχετίζονται με τις βαθύτερες αιτίες αυτής της σύγκρουσης» αναφέρει σε συνέντευξη του στο περιοδικό International Affairs.
«Απουσιάζει εντελώς και αυτό πρέπει να ξεπεραστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)