Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
17.02.2025

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε την συνάντηση Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων στο Ριάντ

Δεν υπάρχει θέση στις μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για τους Ευρωπαίους που θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος, εκτίμησε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μάικ Γουόλτς και ο ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ θα εκπροσωπήσουν τις ΗΠΑ στις συνομιλίες με τη Ρωσία, οι οποίες θα διεξαχθούν αύριο Τρίτη στο Ριάντ, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι «θα συναντηθούν με τη ρωσική αντιπροσωπεία στο Ριάντ την Τρίτη», δήλωσε η Τάμι Μπρους εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, αναμένεται να μεταβούν σήμερα αεροπορικώς στο Ριάντ γι' αυτή τη συνάντηση, είχε επισημάνει νωρίτερα η ρωσική προεδρία.

Λαβρόφ: «Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν θέση στις διαπραγματεύσεις γιατί θέλουν συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε σήμερα ότι η Ευρώπη δεν έχει θέση στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, διότι θέλει «να συνεχιστεί ο πόλεμος».

«Αν (οι Ευρωπαίοι) καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (…) με την πρόθεση να συνεχίσουν τον πόλεμο, τότε γιατί να τους καλέσουμε;», διερωτήθηκε ο Λαβρόφ, μία ημέρα πριν τις ρωσοαμερικανικές συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία, στη διάρκεια των οποίων θα συζητηθεί κυρίως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν να «αφήσουν πίσω τους τις μη κανονικές σχέσεις» μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον.

«Ο Πούτιν και ο Τραμπ συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο να αφήσουν πίσω τους τις εντελώς μη κανονικές σχέσεις. Οι πρόεδροι αποφάσισαν ότι ο διάλογος πρέπει να επαναληφθεί» μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, σημείωσε ο Ρώσος υπουργός.

Παράλληλα ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει η «σκέψη» η Μόσχα να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στην Ουκρανία στις μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Τι είδους εδαφικές παραχωρήσεις θέλετε; Να εγκαταλείψουμε τους ρωσόφωνους ή τις σπάνιες γαίες;», αναρωτήθηκε.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Ρωσία ανακοίνωσε την προσάρτηση των ουκρανικών επαρχιών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Γάλλος ΥΠΕΞ: Συζητήσεις για μελλοντική ανάπτυξη ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης στην Ουκρανία

Η «συνάντηση εργασίας», όπως την χαρακτήρισε χθες, Κυριακή, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, Ευρωπαίων ιθυνόντων για το Ουκρανικό, η οποία θα ξεκινήσει στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα στο Παρίσι, έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα και οι εργασίες της θα μπορέσουν να συνεχιστούν σε διαφορετικό σχήμα με στόχο την συμμετοχή όλων των εταίρων που ενδιαφέρονται για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη. Αυτά αναφέρει το Ελιζέ ενόψει της σημερινής συνάντησης των ιθυνόντων οκτώ ευρωπαϊκών κρατών, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιείται εκτάκτως σήμερα στην γαλλική πρωτεύουσα έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόν.

Ειδικότερα, πέραν του Γάλλου προέδρου, παρόντες θα είναι οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδιας και της Δανίας, καθώς επίσης και οι ιθύνοντες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι σημερινές συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας που μπορεί να δώσει η Ευρώπη στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε χθες ότι γίνονται συζητήσεις αναφορικά με το ζήτημα της μελλοντικής ανάπτυξης μίας ευρωπαΐκής στρατιωτικής δύναμης, που θα αποτελείται κυρίως από Γάλλους, Βρετανούς και Πολωνούς και θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει την κατάπαυση του πυρός και την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία.

Την ενόχλησή τους ωστόσο για την περιορισμένη σύνθεση της σημερινής συνάντησης εξέφρασαν χώρες όπως η Σλοβενία, η Ρουμανία και η Τσεχία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας δήλωσε πως συνέρχονται σήμερα στο Παρίσι «αυτοί που εδώ και τρία χρόνια ρίχνουν λάδι στη φωτιά».

«Άνοιγμα» του Πεκίνου στην Ευρώπη

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε πως σήμερα περισσότερο παρά ποτέ άλλοτε απαιτούνται «υγιείς και σταθερές» σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση , αφού η κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία με τη Ρωσία χωρίς την Ευρώπη απειλεί να διαταράξει τις διατλαντικές σχέσεις.

Η κριτική που άσκησε την Παρασκευή στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς στην Ευρώπη για περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και αδυναμία να ελέγξει τη μετανάστευση, δεν κατάφερε να κατευνάσει τις σχέσεις με την ΕΕ στο ενδιάμεσο.

Αντίθετα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι χρησιμοποίησε την ομιλία του για να πει πως όλοι οι ενδιαφερόμενοι στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας θα πρέπει να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Κίνα με την ευρωπαϊκή πλευρά... θα φέρουν νέα πνοή στις σχέσεις Κίνας-ΕΕ ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη βεβαιότητα και σταθερότητα σε έναν πολυτάραχο κόσμο», δήλωσε ο Γκούο Τζιακούν απαντώντας σε ερώτηση για τη σημασία των σχέσεων της Κίνας με την Ευρώπη καθώς οι διατλαντικές σχέσεις είναι αντιμέτωπες με αβεβαιότητα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο μήνα.

«Η Κίνα θα λειτουργήσει ως παράγοντας σταθεροποίησης και θα ενεργήσει σθεναρά ως μια εποικοδομητική δύναμη σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο», είπε ο Γκούο.

Η ξαφνική κίνηση του Τραμπ να θέλει να εξασφαλίσει μια ειρηνευτική συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ώστε να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία που διαρκεί σχεδόν τρία χρόνια αιφνιδίασε τους Ευρωπαίους συμμάχους και έδωσε στην Κίνα --η οποία έχει επίσης προσφερθεί να διοργανώσει ειρηνευτικές συνομιλίες-- ένα "in" με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ομιλία του Ουάνγκ ήταν μια στροφή 180 μοιρών στις σχέσεις της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη δεύτερη και την τρίτη οικονομία στον κόσμο να έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος του 2024 ανταλλάσσοντας καρφιά περί πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, παράνομων επιδοτήσεων και ντάμπινγκ στην αγορά η μία της άλλης.

Ωστόσο οι στενές σχέσεις της Κίνας με τη Ρωσία είναι πιθανόν να ανασχέσουν τυχόν σημαντική βελτίωση των σχέσεων με την Ευρώπη.

Στη συνάντηση του Ουάνγκ με την Κάγια Κάλας στο Μόναχο, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική είπε πως η εξαγωγή από την Κίνα προϊόντων διπλής χρήσης βοήθησε να πυροδοτηθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, κατηγορία την οποία αρνείται το Πεκίνο.

«Η Ευρώπη δεν έχει πού αλλού να πάει, καθώς η Ευρώπη δεν είναι στο τραπέζι», δήλωσε ο Αλίσια Γκαρσία Χερέρο του Bruegel, ένα κέντρο σκέψης που επηρεάζει τις υποθέσεις της ΕΕ.

«Αυτός ο τόνος από (την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα) φον ντερ Λάιεν έχει μαλακώσει. Νομίζω ότι είναι περισσότερο για την Ουκρανία σε αυτή τη συγκυρία, καθώς εμπορικές υποθέσεις εξακολουθούν να είναι ανοικτές... αλλά η Κίνα δεν αντεπιτίθεται καθώς βρίσκεται ακόμη σε επίθεση γοητείας», πρόσθεσε.

Save