Οι πολυαναμενόμενες άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωσταντινούπολη διήρκεσαν κάτι περισσότερο από μιάμιση ώρα, με το ενδεχόμενο να συνεχιστούν να παραμένει ασαφές μέχρι στιγμής.
Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές ανακοίνωσαν μετά τη λήξη των συνομιλιών ότι συζήτησαν την πιθανότητα μιας κατάπαυσης του πυρός, τη διοργάνωση συνάντησης μεταξύ των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι και συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, 1.000 από κάθε πλευρά.
«Τις επόμενες ημέρες, θα πραγματοποιηθεί μια μαζική ανταλλαγή κρατουμένων 1.000 για 1.000», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι. Ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, επιβεβαίωσε τη συμφωνία αυτή.
Αν η ανταλλαγή προχωρήσει, θα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι τώρα, τρία χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Η ρωσική αντιπροσωπεία δήλωσε «ικανοποιημένη» με το αποτέλεσμα των συνομιλιών, λέγοντας πως είναι «έτοιμη να συνεχίσει τις επαφές». Κάθε πλευρά έθεσε το δικό της όραμα για μια μελλοντική εκεχειρία, τόνισε, λέγοντας πως η ουκρανική πλευρά ζήτησε συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών κρατών. «Η ουκρανική πλευρά ζήτησε άμεσες συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των κρατών. Έχουμε λάβει υπόψη αυτό το αίτημα», ανέφερε ο Μεντίνσκι.
«Συμφωνήσαμε ότι κάθε πλευρά θα παρουσιάσει το όραμά της για μια πιθανή μελλοντική εκεχειρία και θα το διευκρινίσει λεπτομερώς. Αφού παρουσιαστεί ένα τέτοιο όραμα, πιστεύουμε ότι θα ήταν σκόπιμο, όπως επίσης συμφωνήθηκε, να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις μας».
Μετά τη λήξη των συνομιλιών ουκρανικές πηγές κατηγόρησαν τη ρωσική πλευρά για «απαράδεκτες» απαιτήσεις της Μόσχας.
Νωρίτερα, ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ των μερών, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη «προγραμματιστεί» μέχρι στιγμής.
Απαράδεκτη η συμπεριφορά της Ρωσίας, δηλώνουν οι ηγέτες Γαλλίας και Βρετανίας
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» τη στάση της Ρωσίας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης, μετά τις συνομιλίες που είχαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα Τίρανα.
Ο Μακρόν είπε ότι είναι «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η Ρωσία και πάλι δεν απάντησε στην έκκληση των Αμερικανών και των Ευρωπαίων για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. «Για δεύτερη φορά η Ρωσία, ο πρόεδρος Πούτιν, δεν απαντά στα αιτήματα που διατύπωσαν οι Αμερικανοί, με τη στήριξη της Ουκρανίας και των Ευρωπαίων», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Μακρόν, του Στάρμερ, του Ζελένσκι, του Γερμανού καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς και του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Στάρμερ είπε ότι ήδη οι ηγέτες «ευθυγραμμίζουν» την απάντησή τους. «Η ρωσική στάση είναι σαφώς απαράδεκτη και αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά», πρόσθεσε, στην κοινή ανακοίνωσή του με τους άλλους ηγέτες. «Και ως αποτέλεσμα της συνάντησης με τον πρόεδρο Ζελένσκι και της συζήτησης με τον πρόεδρο Τραμπ, τώρα ευθυγραμμίζουμε και συντονίζουμε τις απαντήσεις μας και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε», πρόσθεσε.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.