Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
18.07.2025

Απελευθερώνεται ο Λιβανέζος Ζορζ Αμπντάλα μετά από 40 χρόνια σε γαλλική φυλακή

Η δικαιοσύνη της Γαλλίας διέταξε την απελευθέρωση του Λιβανέζου Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλά έπειτα από 40 χρόνια στη φυλακή.

Η γαλλική δικαιοσύνη διέταξε την Πέμπτη (17/7) να απελευθερωθεί ο φιλοπαλαιστίνιος Λιβανέζος Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλά, ο οποίος είχε καταδικασθεί το 1987 για τη δολοφονία δύο διπλωματών, ενός Ισραηλινού και ενός Aμερικανού, στο Παρίσι και θεωρείται, έπειτα από 40 χρόνια στη φυλακή, ένας από τους παλαιότερους φυλακισμένους της Γαλλίας.

Η απελευθέρωσή του θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουλίου.

Το εφετείο ανακοίνωσε την απόφασή του σε μια μη δημόσια ακροαματική διαδικασία στο δικαστικό μέγαρο του Παρισιού, από την οποία απουσίαζε ο 74χρονος Ζορζ Αμπνταλά, ο οποίος κρατείται στη φυλακή του Λανμεζάν (Άνω Πυρηναία).

«Είναι ταυτόχρονα μια δικαστική νίκη και ένα πολιτικό σκάνδαλο το γεγονός ότι δεν βγήκε νωρίτερα, λόγω της συμπεριφοράς των Ηνωμένων Πολιτειών και διαδοχικών Γάλλων προέδρων», δήλωσε κατά την έξοδό του από τη δικαστική αίθουσα ο συνηγόρος του Ζαν-Λουί Σαλανσέ.

Ο αδελφός του, ο Ρομπέρ, δήλωσε «ευτυχισμένος» με την απόφαση αυτή, «κυρίως έπειτα από πολυάριθμες αποτυχημένες προσπάθειες». «Για μια φορά, οι γαλλικές αρχές ανεξαρτητοποιήθηκαν από τις πιέσεις που ασκούσαν το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Έγκλειστος στη Γαλλία από το 1984, ο πρώην αρχηγός ενός γκρουπούσκουλου φιλοπαλαιστίνιων μαρξιστών χριστιανών Λιβανέζων μπορούσε να αποφυλακισθεί με αναστολή εδώ και 25 χρόνια, όμως οι ΗΠΑ, πολιτικώς ενάγουσες, αντιτίθεντο σφόδρα σε κάθε αίτημα απελευθέρωσης που κατέθετε ο Ζορζ Αμπνταλά.

Οι λεπτομέρειες της αποφυλάκισής του στις 25 Ιουλίου δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.

Αυτή η υπό όρους αποφυλάκιση έχει ως προϋπόθεση ότι ο Αμπνταλά θα εγκαταλείψει τη γαλλική επικράτεια και δεν θα επιστρέψει ξανά.

Σύμφωνα με πολλές πηγές που ρωτήθηκαν σχετικά πριν από την ακροαματική διαδικασία, προβλέπεται να μεταφερθεί από τις δυνάμεις της τάξης στο αεροδρόμιο της Ταρμπ (νότια Γαλλία) με προορισμό το Ρουασί, στην περιοχή του Παρισιού, όπου θα επιβιβαστεί σε πτήση για τη Βηρυτό. Ο Λίβανος, που ζητούσε την αποφυλάκισή του εδώ και χρόνια από τις γαλλικές αρχές, είχε απευθυνθεί γραπτώς στο εφετείο για να επιβεβαιώσει ότι θα αναλάμβανε την οργάνωση της επιστροφής του.

Η απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αίτησης αναίρεσης από τη γενική εισαγγελία, αλλά η αίτηση αυτή δεν θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου δεν θα εμποδίσει τον Ζορζ Αμπνταλά να επιστρέψει στον Λίβανο.

Η ομάδα υποστήριξής του χαρακτήρισε «νίκη» την ανακοίνωση της αποφυλάκισής του, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι αυτή η δικαστική απόφαση «δεν θα παρεμποδιστεί».

«Είναι κατ'αρχάς μια νίκη του ίδιου του Ζορζ Αμπνταλά, ο οποίος, παρά τα 40 χρόνια κράτησης, έμεινε πάντα πιστός στις πολιτικές του αρχές και στην ταυτότητά του ως αντιιμπεριαλιστή κομμουνιστή ακτιβιστή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τομ Μαρτέν, μέλος της ομάδας αυτής.

Ξεχασμένος σήμερα, με την εξαίρεση μια χούφτας υποστηρικτών που διαδήλωναν κάθε χρόνο μπροστά από τη φυλακή ή αριστερών κοινοβουλευτικών, ο Ζορζ Αμπνταλά ήταν στα χρόνια του '80 ο υπ'αριθμόν ένα δημόσιος εχθρός και ένας από τους πιο διάσημους κρατούμενους στη Γαλλία - όχι για την υπόθεσή του, αλλά επειδή επί μακρόν επικρατούσε εσφαλμένα η αντίληψη ότι σε αυτόν οφειλόταν το κύμα επιθέσεων του 1985-86 που είχε προκαλέσει 13 θανάτους και δημιουργήσει ψύχωση στους δρόμους του Παρισιού.

Οι πραγματικοί υπεύθυνοι γι' αυτό το κύμα των επιθέσεων, κάποιοι φιλοϊρανοί, ταυτοποιήθηκαν δύο μήνες μετά την καταδίκη σε ισόβια του Ζορζ Αμπνταλά.

Ο τελευταίος δεν παραδέχθηκε ποτέ εμπλοκή στις δολοφονίες διπλωματών στο Παρίσι, τις χαρακτήριζε όμως πάντα «πράξεις αντίστασης» κατά της «ισραηλινής και αμερικανικής καταπίεσης» στο πλαίσιο του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου και της εισβολής του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο το 1978. Δεν αποκήρυξε ποτέ τις πεποιθήσεις του.

Η οργάνωσή του, οι Λιβανικές Ένοπλες Επαναστατικές Φράξιες (FARL), διαλύθηκε πριν από πολύ καιρό και «δεν διέπραξε βίαιη ενέργεια μετά το 1984» είχε τονίσει ωστόσο το δικαστήριο κατά την απόφασή του τον Φεβρουάριο, εκτιμώντας πως ο Ζορζ Αμπνταλά «εκπροσωπεί σήμερα ένα ξεπερασμένο σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Save