Οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για τη «δεύτερη φάση» της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ξεκίνησαν, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.
Η πρώτη φάση της συμφωνίας τέθηκε σε εφαρμογή στις 19 Ιανουαρίου, έπειτα από δεκαπέντε μήνες πολέμου και περιλάμβανε τη διακοπή των εχθροπραξιών, την απελευθέρωση ορισμένων Ισραηλινών και άλλων ομήρων από τη Χαμάς και την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων από την πλευρά του Ισραήλ.
Η δεύτερη από τις τρεις φάσεις θα επικεντρωθεί σε μια συμφωνία για την απελευθέρωση και των υπόλοιπων ομήρων και την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.
«Οι επαφές και η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη φάση ξεκίνησαν», είπε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Άμπντελ-Λατίφ Αλ Κάνουα, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Νωρίτερα σήμερα το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να στείλει μια υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία στην Ντόχα του Κατάρ για να συζητήσει τη συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας.
Τόσο η Χαμάς όσο και η κυβέρνηση του Νετανιάχου –στην οποία μετέχουν και σκληροπυρηνικοί πολιτικοί που αντιτίθενται στη συμφωνία εκεχειρίας– λένε ότι επιθυμούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη δεύτερη φάση, ωστόσο και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την εφαρμογή της. Οι Ισραηλινοί ηγέτες λένε ότι η Χαμάς δεν μπορεί να παραμείνει στη Γάζα, όμως η οργάνωση έχει αδράξει όλες τις ευκαιρίες που μπορούσε για να δείξει ότι ακόμη ελέγχει τον θύλακα, μολονότι έχει χάσει πολλά ηγετικά στελέχη της και χιλιάδες μαχητές.
Ο Κάνουα είπε ότι το Ισραήλ κωλυσιεργεί στην εφαρμογή του ανθρωπιστικού πρωτοκόλλου της πρώτης φάσης, παρεμποδίζοντας την επισκευή των νοσοκομείων, των δρόμων, των πηγών νερού και των υποδομών που καταστράφηκαν στον πόλεμο.
Το Ισραήλ δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για τις δηλώσεις του Κάνουα, ωστόσο η υφυπουργός Εξωτερικών Σάρεν Χάσκελ είπε στην εκπομπή “Morning Joe” του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC ότι η Χαμάς έχει παραβιάσει πολλές φορές τους κανόνες που έχουν τεθεί. Παρ’όλ’ αυτά, πρόσθεσε: «Είμαστε αισιόδοξοι. Θέλουμε να φέρουμε πίσω όλα τα μέλη των οικογενειών και χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι η ασφάλεια του Ισραήλ είναι εγγυημένη».
Στην Τουρκία 15 Παλαιστίνιοι που αφέθηκαν ελεύθεροι από το Ισραήλ
Δεκαπέντε Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ βάσει της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός της 19ης Ιανουαρίου με τη Χαμάς έφθασαν σήμερα στην Τουρκία μέσω Αιγύπτου, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της Χαμάς για τους κρατουμένους.
Από τους δεκάδες πρώην κρατουμένους, αυτoί οι 15 είναι οι πρώτοι που γίνονται δεκτοί από μια τρίτη χώρα βάσει των όρων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, που απαγορεύουν στους κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί από το Ισραήλ για βίαιες επιθέσεις να επιστρέψουν στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Για τους Παλαιστίνιους, οι Παλαιστίνιοι που φυλακίστηκαν επειδή πολέμησαν εναντίον του Ισραήλ είναι ήρωες της αντίστασης.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε πως οι 15 πρώην κρατούμενοι έφθασαν μέσω Αιγύπτου, μετά τη θετική απάντηση της Άγκυρας σε ένα αίτημα βάσει των όρων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
«Πιστεύουμε πως θα ήταν επωφελές για ορισμένες περιφερειακές χώρες να αναλάβουν ρόλο σε αυτό το θέμα... Η Αίγυπτος και το Κατάρ θα παίξουν ρόλο αναφορικά με αυτό», είπε ο Φιντάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μπαντρ Αμπντελάτρι.
Η πρώτη φάση της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας οδήγησε στην απελευθέρωση από τη Χαμάς 18 ομήρων και από το Ισραήλ, 583 Παλαιστίνιων, από τους οποίους τουλάχιστον 79 στάλθηκαν στην Αίγυπτο.
Όπως και εκείνοι που πάνε στην Τουρκία, ορισμένοι μπορεί να πάνε στην Αλγερία ή το Κατάρ, λένε πηγές της Χαμάς.
Ο Φιντάν απέρριψε τις επικρίσεις «σιωνιστικών κύκλων», όπως τους αποκάλεσε, για την απόφαση της Τουρκίας να δεχθεί Παλαιστίνιους πρώην κρατουμένους, λέγοντας πως η Άγκυρα δρα για να βοηθήσει να τελειώσει «η ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν τα θέματα της Γάζας και του Ιράν.
Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξεκίνησε με την επίθεση μαχητών υπό την ηγεσία της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου 2023, στο Ισραήλ που σκότωσε 1.200 ανθρώπους, ενώ τουλάχιστον άλλοι 250 συνελήφθησαν όμηροι. Η ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 47.000 Παλαιστινίων και μετέτρεψε το παλαιστινιακό θύλακα σε ερείπια.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)