Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
06.02.2025

Διεθνής κατακραυγή ενάντια στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων – Επιμένει στο πλάνο του για τη Γάζα ο Τραμπ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ζητά πλήρη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, τονίζοντας ότι «είναι απαραίτητο να αποφευχθεί οποιαδήποτε μορφή εθνοκάθαρσης».

«Το Ισραήλ θα παραδώσει την Λωρίδα της Γάζας στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν τελειώσουν οι συγκρούσεις. Οι Παλαιστίνιοι ... θα έχουν ήδη επανεγκατασταθεί σε πολύ ασφαλέστερες και πιο όμορφες κοινότητες, με καινούργια και μοντέρνα σπίτια, στην περιοχή», επιμένει ο Ντόναλντ Τραμπ ξετυλίγοντας τις σκέψεις του για τον παλαιστινιακό θύλακα που ενθουσίασαν τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

«Δεν θα χρειασθούν στρατιώτες των ΗΠΑ», διευκρινίζει σε πρωινές του αναρτήσεις στο Truth Social ανασκευάζοντας λίγο την αρχική του ιδέα που προκάλεσε αντιδράσεις και διότι επιπλέον περιλάμβανε φυσική αμερικανική παρουσία στον θύλακα όσο θα εκπονείται το «σχέδιο-Γάζα».

«Δεν θα χρειάζεται κανένας Αμερικανός στρατιώτης: Η σταθερότητα θα κυριαρχεί στην περιοχή!!!», έγραψε με ενθουσιασμό στο Truth Social.

Σε έναν ατεκμηρίωτο ισχυρισμό, ο Τραμπ έγραψε επίσης ότι «δισεκατομμύρια δολάρια κλάπηκαν στην USAID» και χρησιμοποιήθηκαν «για την θετική κάλυψη από τα μέσα των αντιπάλων του».

«ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΚΛΑΠΗΚΑΝ ΣΤΗ USAID, ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΠΟΛΛΑ ΑΠ' ΑΥΤΑ ΠΗΓΑΝ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΩΝ FAKE NEWS ΩΣ "ΑΜΟΙΒΗ" ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΩΡΑΙΩΝ STORIES ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ».

ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες ζητά πλήρη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, απορρίπτοντας την εθνοκάθαρση

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να πιέζει για πλήρη κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση όλων των ομήρων στη Γάζα, καθώς και «να αποφύγει οποιαδήποτε μορφή εθνοκάθαρσης» στον θύλακα, σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη.

Ο Γκουτέρες μιλούσε κατά την έναρξη της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Άσκηση των Αναφαίρετων Δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού Λαού, η οποία συνεδρίασε για να εκλέξει νέο προεδρείο και να εγκρίνει το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ μίλησε μετά από σχόλια που έκανε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, το βράδυ της Τρίτης στον Λευκό Οίκο, ο οποίος πρότεινε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να «αναλάβουν τον έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας, καλώντας τους Παλαιστίνιους που ζουν εκεί να αποχωρήσουν.

Πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής, δημοσιογράφοι ρώτησαν τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής ενημέρωσης στη Νέα Υόρκη, εάν ο Γενικός Γραμματέας θεωρεί ότι το σχέδιο του Προέδρου συνιστά εθνοκάθαρση: «Οποιοσδήποτε εξαναγκαστικός εκτοπισμός ανθρώπων ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση», απάντησε.

Δικαιώματα σε κίνδυνο

Απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής, ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι «στην ουσία της, η άσκηση των αναφαίρετων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού αφορά το δικαίωμα των Παλαιστινίων να ζουν απλώς ως ανθρώπινα όντα στη δική τους γη».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «έχουμε δει την υλοποίηση αυτών των δικαιωμάτων να απομακρύνεται σταθερά όλο και περισσότερο» καθώς και «μια ανατριχιαστική, συστηματική απανθρωποποίηση και δαιμονοποίηση ολόκληρου του λαού».

Θάνατος, καταστροφή και εκτοπισμός

Τόνισε ότι «φυσικά, τίποτα δεν δικαιολογεί τις φρικιαστικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου» ή «όσα έχουμε δει να εκτυλίσσονται στη Γάζα τους τελευταίους μήνες».

Επεσήμανε «τον κατάλογο της καταστροφής και των ανείπωτων φρικαλεοτήτων», με σχεδόν 50.000 νεκρούς, κυρίως γυναίκες και παιδιά, και το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών υποδομών της Γάζας κατεστραμμένο.

Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένο εκτοπισμό, πείνα και ασθένειες, ενώ τα παιδιά έχουν μείνει εκτός σχολείου για πάνω από έναν χρόνο – «μια γενιά που έχει μείνει άστεγη και τραυματισμένη».

Μόνιμη κατάπαυση του πυρός τώρα

Ο Γενικός Γραμματέας χαιρέτισε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα. Ευχαρίστησε τους διαμεσολαβητές Αίγυπτο, Κατάρ και Ηνωμένες Πολιτείες για τις συνεχείς προσπάθειές τους να εξασφαλίσουν την εφαρμογή της.

«Τώρα είναι η στιγμή να είμαστε απόλυτα σαφείς για τους στόχους μας», είπε.

«Πρώτον, πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση όλων των ομήρων χωρίς καθυστέρηση. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε περισσότερο θάνατο και καταστροφή».

Ο ΟΗΕ εργάζεται αδιάκοπα για να φτάσει στους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη και να ενισχύσει την υποστήριξη, είπε, κάτι που απαιτεί ταχεία, ασφαλή, ανεμπόδιστη, διευρυμένη και διαρκή ανθρωπιστική πρόσβαση.

Έκανε έκκληση στα κράτη μέλη, τους δωρητές και τη διεθνή κοινότητα να χρηματοδοτήσουν πλήρως τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες, και ζήτησε ξανά από τις χώρες να στηρίξουν το βασικό έργο της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ που βοηθά τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Αποφυγή «εθνοκάθαρσης»

«Κατά την αναζήτηση λύσεων, δεν πρέπει να κάνουμε το πρόβλημα χειρότερο», συνέχισε.

«Είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουμε πιστοί στο θεμέλιο του διεθνούς δικαίου. Είναι απαραίτητο να αποφευχθεί οποιαδήποτε μορφή εθνοκάθαρσης».

Το τρίτο και τελευταίο σημείο του ήταν η επανεπιβεβαίωση της λύσης των δύο κρατών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

«Οποιαδήποτε βιώσιμη ειρήνη θα απαιτήσει απτή, μη αναστρέψιμη και μόνιμη πρόοδο προς τη λύση των δύο κρατών, τον τερματισμό της κατοχής και την ίδρυση ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους, με τη Γάζα ως αναπόσπαστο τμήμα του», είπε.

Επέμεινε ότι «ένα βιώσιμο, κυρίαρχο Παλαιστινιακό Κράτος που θα ζει δίπλα-δίπλα με το Ισραήλ σε ειρήνη και ασφάλεια είναι η μόνη βιώσιμη λύση για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή».

Τερματισμός της βίας στη Δυτική Όχθη

Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στην κατάσταση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για την αυξανόμενη βία από Ισραηλινούς εποίκους και άλλες παραβιάσεις.

«Η βία πρέπει να σταματήσει», είπε. «Όπως επιβεβαίωσε το Διεθνές Δικαστήριο, η κατοχή των Παλαιστινιακών Εδαφών από το Ισραήλ πρέπει να τερματιστεί».

Σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να εργαστεί για τη διατήρηση της ενότητας, της συνέχειας και της ακεραιότητας των Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών και την ανάκαμψη και ανοικοδόμηση της Γάζας.

Η ύπαρξη μιας ισχυρής και ενωμένης παλαιστινιακής διακυβέρνησης είναι κρίσιμη, και κάλεσε τις χώρες να στηρίξουν την Παλαιστινιακή Αρχή προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Κίνα υποστηρίζει σθεναρά τα νόμιμα εθνικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού

Το Πεκίνο αντιτίθεται στην πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για μεταφορά των Παλαιστινίων εκτός Γάζας και για ανάληψη του ελέγχου της περιοχής από τις ΗΠΑ δήλωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, υπογραμμίζοντας μια μακρόχρονη θέση κατά του αναγκαστικού εκτοπισμού πληθυσμών.

Η Κίνα υποστηρίζει σθεναρά τα νόμιμα εθνικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γκούο Τζιακούν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Ο Τραμπ πρότεινε προχθές, Τρίτη, οι ΗΠΑ να αναλάβουν τη Γάζα, όπου η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ τους τελευταίους 16 μήνες, σε απάντηση για τις επιθέσεις του Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ από μαχητές της Χαμάς, έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, αφού νωρίτερα είχε προτείνει τον μόνιμο εκτοπισμό των Παλαιστινίων του θύλακα.

Οι προηγούμενες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου περί μετακίνησης των Παλαιστινίων στην Αίγυπτο και την Ιορδανία απορρίφθηκαν δημόσια από Παλαιστίνιους και Άραβες ηγέτες.

Άλλοι διεθνείς ηγέτες δήλωσαν πως υποστηρίζουν τη λεγόμενη λύση των δύο κρατών, που προβλέπει ένα ισραηλινό και ένα παλαιστινιακό κράτος που θα υπάρχουν το ένα δίπλα στο άλλο.

Η Κίνα είναι έτοιμη να εργαστεί με τη διεθνή κοινότητα προκειμένου η λύση των δύο κρατών να καταστεί η βασική διέξοδος και καταβάλλει προσπάθειες για μια γρήγορη και δίκαιη πολιτική διευθέτηση του παλαιστινιακού, είπε ο Γκούο.

«Η Γάζα είναι η Γάζα των Παλαιστινίων, αναπόσπαστο τμήμα του παλαιστινιακού εδάφους, όχι πολιτικό διαπραγματευτικό χαρτί, πόσο μάλλον στόχος του νόμου της ζούγκλας», είπε ο Γκούο.

Σε ένα έγγραφο θέσεων που είχε παρουσιάσει στα τέλη του 2023, η Κίνα είχε καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να βοηθήσει να αποκατασταθεί η λύση δύο κρατών.

«Οποιαδήποτε συμφωνία για το μέλλον της Γάζας πρέπει να σέβεται τη βούληση και ανεξάρτητη επιλογή του παλαιστινιακού λαού, και δεν πρέπει να τους επιβληθεί», σύμφωνα με το έγγραφο.

Η ΕΕ παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη λύση των δύο κρατών

«Η ΕΕ παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη λύση των δύο κρατών» και «η Γάζα είναι αναπόσπαστο μέρος ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους». Αυτή είναι η απάντηση της Επιτροπής στις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας και τον αναγκαστικό εκτοπισμό των κατοίκων της.

«Σημειώνουμε τα σχόλια του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η ΕΕ παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη λύση των δύο κρατών, η οποία πιστεύουμε ότι είναι ο μόνος δρόμος για μακροχρόνια ειρήνη για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους. Η Γάζα είναι αναπόσπαστο μέρος ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους», ήταν η απάντηση του Ανουάρ Ελ Ανουνί, Εκπροσώπου της Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου.

Ο ίδιος εκπρόσωπος επεσήμανε τη θέση της ΕΕ ότι «τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι αξίζουν την ειρήνη» και ότι η κατάπαυση του πυρός είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά θα χρειαστεί να γίνουν τα επόμενα βήματα που θα επιτρέψουν τον οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών και τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Επιπλέον, ο Ελ Ανουνί υπενθύμισε ότι μεταξύ των πέντε βασικών όρων, που έθεσε η Πρόεδρος της Επιτροπής τον Νοέμβριο του 2023 για τη Γάζα, είναι ότι η Γάζα είναι ουσιαστικό μέρος του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους και ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω αναγκαστικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων.

Η Ισπανία απέρριψε την πρόταση του Ισραήλ να δεχθεί Παλαιστίνιους από τη Γάζα

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες απέρριψε σήμερα τη δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Ίσραελ Κατς ότι η Ισπανία πρέπει να δεχθεί εκτοπισμένους Παλαιστινίους από τη Γάζα.

«Η γη των κατοίκων της Γάζας είναι η Γάζα και η Γάζα πρέπει να αποτελέσει τμήμα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε ο Αλμπάρες σε συνέντευξή του στον ισπανικό ραδιοσταθμό RNE.

Ο Κατς διέταξε σήμερα τον ισραηλινό στρατό να ετοιμάσει ένα σχέδιο για να επιτρέψει την «εθελούσια αποχώρηση» κατοίκων από τη λωρίδα της Γάζας, μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Η οδηγία δόθηκε μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ, που προκάλεσε σοκ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να αναλάβουν τον έλεγχο της Γάζας, να επανεγκαταστήσουν τους Παλαιστινίους που ζουν εκεί και να μεταμορφώσουν το έδαφος αυτό στη «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής».

Ο Κατς πρόσθεσε ότι η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία, που πέρυσι αναγνώρισαν ένα παλαιστινιακό κράτος, είναι «νομικά υποχρεωμένες να επιτρέψουν σε οποιονδήποτε κάτοικο της Γάζας να εισέλθει στα εδάφη τους».

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια εκτοπισμού των Παλαιστινίων

Η Βρετανία θα αντιταχθεί σε οποιεσδήποτε προσπάθειες να μετακινηθούν οι Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας σε γειτονικές αραβικές χώρες παρά τη θέλησή τους, δήλωσε σήμερα μία υπουργός.

«Δεν πρέπει να υπάρξει αναγκαστικός εκτοπισμός Παλαιστινίων, ή οποιαδήποτε μείωση στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας», δήλωσε η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ανελίζ Ντοντς στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τη μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων και την ανάληψη του ελέγχου της Γάζας από τις ΗΠΑ για να την αναπτύξουν. Είπε πως οραματίζεται την οικοδόμηση ενός θέρετρου όπου διεθνείς κοινότητες θα μπορούν να ζουν αρμονικά.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως η πρόταση του Τραμπ είναι «αξιοσημείωτη» και κάλεσε να εξεταστεί, αν και δεν ήταν συγκεκριμένος ως προς το τι πιστεύει πως προσφέρει ο Τραμπ.

Η Ιρλανδία απορρίπτει την δήλωση  του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιρλανδίας απέρριψε επίσης τη δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Ίσραελ Κατς ότι η χώρα θα πρέπει να δεχθεί Παλαιστινίους εκτοπισμένους από τη Γάζα.

«Ο στόχος πρέπει να είναι μια μαζική αύξηση της βοήθειας προς τη Γάζα, η αποκατάσταση των βασικών υπηρεσιών και ένα σαφές πλαίσιο για την επιστροφή των εκτοπισμένων», αναφέρει το υπουργείο σε δήλωσή του, που δημοσιοποιήθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Οποιαδήποτε σχόλια για το αντίθετο δεν βοηθούν και αποτελούν πηγή περισπασμού», προσθέτει.

Παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συνταγή για την αστάθεια χαρακτηρίζει ο Αραβικός Σύνδεσμος την πρόταση Τραμπ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απορρίπτουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε προσπάθεια να εκτοπιστούν οι Παλαιστίνιοι και να στερηθούν τα «αναφαίρετα δικαιώματά τους», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε σοκ χθες Τρίτη, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα καταλάβουν τη σπαραγμένη από τον πόλεμο Λωρίδα της Γάζας, αφού οι Παλαιστίνιοι κάτοικοί της εγκατασταθούν αλλού, και θα την αναπτύξουν οικονομικά.

Η δήλωση αυτή έγινε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Τραμπ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου που επισκέπτεται την Ουάσινγκτον.

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει «εξωφρενικό» και «παράνομο» το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα

«Αποκρουστικό» και «παράνομο» χαρακτήρισε η Διεθνής Αμνηστία το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ να αναλάβει τον έλεγχο της Γάζας και να εκτοπίσει τον πληθυσμό της, εκφράζοντας παράλληλα φόβους για τις «εμπρηστικές» δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου.

«Οι δηλώσεις του προέδρου Τραμπ που ζήτησε τον εξαναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων εκτός της κατεχόμενης Λωρίδας της Γάζας θα πρέπει να καταδικαστούν ευρέως και χωρίς αμφισημίες» υπογράμμισε η γενική γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Ανιές Καλαμάρ. «Το ύφος που χρησιμοποίησε ει είναι εμπρηστικό, σκανδαλώδες και η πρότασή του συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», τόνισε.

Το σχέδιο του Τραμπ, που χαρακτηρίζεται «εξωφρενικό» και «παράνομο» από τη Διεθνή Αμνηστία, το καταδίκασαν πολλές χώρες και ο ΟΗΕ.

«Απέναντι στις επικίνδυνες απειλές του προέδρου Τραμπ, είναι πιο επιτακτικό από ποτέ η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα να απορρίψει κατηγορηματικά αυτές τις προτάσεις και να επιταχύνει τις διπλωματικές προσπάθειες, με βάση το διεθνές δίκαιο», τόνισε η Καλαμάρ. «Κάθε προσπάθεια εκδίωξης των Παλαιστινίων δια της βίας από το κατεχόμενο έδαφος συνιστά έγκλημα πολέμου και, εφόσον διαπραχθεί στο πλαίσιο μιας γενικής ή συστηματικής επίθεσης εναντίον του άμαχου πληθυσμού, θα συνιστούσε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», υποστήριξε επίσης.

Όπως και άλλες ΜΚΟ, η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το Ισραήλ για «γενοκτονία» των Παλαιστινίων της Γάζας, από την έναρξη του πολέμου, κάτι που απορρίπτεται από την ισραηλινή κυβέρνηση.

«Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί έναν προστατευόμενο πληθυσμό, που ζει υπό κατοχή, σαν πιόνι στο γεωπολιτικό σκάκι», κατέληξε η Καλαμάρ.

Save