Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
12.05.2025

Εμπορικός πόλεμος: Τι προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ουάσινγκτον και Πεκίνο

Όλα όσα γνωρίζουμε για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ουάσινγκτον και Πεκίνο στη Γενεύη.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα εκεχειρία στον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο μετά τις συνομιλίες που είχαν χθες Κυριακή στη Γενεύη, στη διάρκεια των οποίων συμφώνησαν να αναστείλουν την εφαρμογή του μεγαλύτερου μέρους των τιμωρητικών δασμών και των άλλων μέτρων που έχουν επιβάλει η μία χώρα στην άλλη ως την Τετάρτη.

Βάσει της συμφωνίας, οι ΗΠΑ θα μειώσουν τους επιπλέον δασμούς που επέβαλαν φέτος στην Κίνα στο 30% από 145% και σε απάντηση το Πεκίνο θα μειώσει τους δασμούς του επί των αμερικανικών προϊόντων στο 10% από 125%.

Ωστόσο φαίνεται να παραμένουν σε ισχύ οι δασμοί που είχαν επιβληθεί πριν τις 2 Απριλίου, περιλαμβανομένων όσων υιοθετήθηκαν κατά την πρώτη θητεία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όπως και άλλοι περιορισμοί – όπως η απόφαση των ΗΠΑ να ακυρώσουν την εξαίρεση από τους δασμούς των πακέτων μικρής αξίας.

Μείωση δασμών, αλλά άνισα και όχι στο 0%

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να τροποποιήσουν ή να ακυρώσουν τρία εκτελεστικά διατάγματα, τα οποία προέβλεπαν συνολικά την επιβολή δασμών 115% στα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα.

Η Ουάσινγκτον δέχθηκε να μειώσει τους δασμούς της «Ημέρας Απελευθέρωσης» από το 34% στο 10% για 90 ημέρες και να ακυρώσει τους δασμούς που επέβαλε στη συνέχεια, μετά την απάντηση του Πεκίνου.

Από την πλευρά της η Κίνα ακυρώνει όλους τους δασμούς που έχει επιβάλει στα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα μετά τις 2 Απριλίου, διατηρώντας το τρέχον ποσοστό του 10%.

Παρά ταύτα το Πεκίνο παραμένει αντιμέτωπο με αμερικανικούς δασμούς ύψους 30%, ενώ διαφορετικού ύψους δασμοί θα εξακολουθούν να ισχύουν για διάφορα εισαγόμενα στις ΗΠΑ κινεζικά προϊόντα – από ηλεκτρικά οχήματα ως το αλουμίνιο και τον χάλυβα.

Αναστολή άλλων περιοριστικών μέτρων

Η Κίνα δεσμεύθηκε επίσης να αναστείλει άλλα αντίμετρα που επέβαλε στις ΗΠΑ μετά τις 2 Απριλίου, αν και δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα γίνει αυτό. Στο πλαίσιο των αντιποίνων που υιοθέτησε, το Πεκίνο πρόσθεσε τις σπάνιες γαίες τον κατάλογο των προϊόντων των οποίων ελέγχει τις εξαγωγές, ξεκίνησε έλεγχο αντιντάμπινγκ κατά της εταιρείας χημικών προϊόντων DuPont στην Κίνα και έβαλε στον μαύρο κατάλογο κάποιες αμερικανικές εταιρείες άμυνας και τεχνολογίας.

Η φρασεολογία της συμφωνίας υπονοεί ότι αυτές οι εταιρείες θα αφαιρεθούν από τον κατάλογο, στον οποίο περιλαμβάνονται επιχειρήσεις στις οποίες έχει απαγορευθεί να συναλλάσσονται και να επενδύουν στην Κίνα. Παράλληλα θα σταματήσει η έρευνα αντιντάμπινγκ.

Η συμφωνία αναφέρει ότι θα ανασταλούν όλα τα αντίμετρα που υιοθετήθηκαν μετά τις 2 Απριλίου και κατά συνέπεια η απόφαση δεν θα αφορά δεκάδες εταιρείες που μπήκαν στον κινεζικό μαύρο κατάλογο τον Μάρτιο, ενώ δεν θα σταματήσει η έρευνα αντιντάμπινγκ που ξεκίνησαν οι κινεζικές αρχές εις βάρος της Google τον Φεβρουάριο.

Ερωτήματα για τις σπάνιες γαίες

Οι σπάνιες γαίες, καθώς η απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές τους αφορά όλες τις χώρες, δεν είναι ξεκάθαρο αν περιλαμβάνονται στη χθεσινή συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δεν απάντησε άμεσα σε ερώτημα για το θέμα, ενώ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών παρέπεμψε τα ερωτήματα στο κείμενο της συμφωνίας.

Άνοδο καταγράφουν τα χρηματιστήρια μετά τις ανακοινώσεις του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον

Τα διεθνή χρηματιστήρια και το δολάριο σημείωσαν άλμα σήμερα, χάρη στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον, με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να έχουν ανακοινώσει την αναστολή για 90 ημέρες μέρους των τιμωρητικών τους δασμών.

Στην Ασία, το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άλμα 3,11% γύρω στις 10:40 ώρα Ελλάδας. Στην Ευρώπη, το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ενισχύθηκε κατά 1,51%, λίγο αφότου κατέγραψε ενδοσυνεδριακό υψηλό. Το Παρίσι ενισχύθηκε κατά 1,23% και το Μιλάνο, που κινείτο στα υψηλότερα επίπεδά του από το 2007, σημείωσε άνοδο κατά 1,92%. Το Λονδίνο ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 0,63%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε κατά 1,10% έναντι του ενιαίου νομίσματος, στο 1,1125 δολάριο έναντι του ευρώ. Το ιαπωνικό γεν, που τυπικά θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, σημείωσε πτώση 1,5% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 147,08.

Στην αγορά πετρελαίου, εν αναμονή της αύξησης της ζήτησης για τον μαύρο χρυσό, οι τιμές κινούνταν ανοδικά. Η τιμή του βαρελιού του μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας αυξήθηκε κατά 2,79% στα 65,69 δολάρια ενώ η τιμή για το αμερικανικό αργό (WTI) ενισχύθηκε κατά 2,93% στα 62,81 δολάρια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα επαναφέρουν τους τιμωρητικούς τελωνειακούς δασμούς τους αντιστοίχως στο 30% για τα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ και στο 10% για τα αμερικανικά προϊόντα που εισάγονται στην Κίνα, εξήγησε σήμερα από τη Γενεύη ο αμερικανός Εμπορικός Αντιπρόσωπος Τζέιμισον Γκριρ. Έπειτα από εβδομάδες εμπορικού πολέμου και δύο ημέρες διαπραγματεύσεων το σαββατοκύριακο στη Γενεύη, τα δύο μέρη μείωσαν τους τελωνειακούς δασμούς τους κατά 115 ποσοστιαίες μονάδες για μια περίοδο 90 ημέρων, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, εξήγησαν ο Γκριρ και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ.

«Το μέγεθος αυτής της μείωσης των δασμών είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Αυτό αντανακλά το ότι και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν την οικονομική πραγματικότητα ότι οι δασμοί θα πλήξουν την παγκόσμια ανάπτυξη και η διαπραγμάτευση είναι καλύτερη επιλογή κοιτώντας μπροστά», δήλωσε ο Τάι Χούι, επικεφαλής στρατηγικής αγορών για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού στην JPMorgan Asset Management στο Χονγκ Κονγκ. «Η περίοδος 90 ημερών ίσως να μην αρκεί για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε λεπτομερή συμφωνία, αλλά διατηρεί την πίεση στη διαδικασία διαπραγμάτευσης»,δήλωσε ο Χούι.

Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές είχαν ήδη ανακάμψει, πριν από τη σημερινή ανακοίνωση, στα επίπεδα όπου κινούνταν ενόψει της ανακοίνωσης των δασμών του Τραμπ στις 2 Απριλίου. Η αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων επίσης βοήθησε το κλίμα στην αγορά μετά την εύθραυστη κατάπαυση πυρός μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν και τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που είπε ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία την Πέμπτη για συνομιλίες.

Save