Προγραμματισμένη επίσκεψη του επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας Κάσπαρ Φέλτκαμπ στο Ισραήλ αναβλήθηκαν, ανακοίνωσαν οι δυο χώρες χθες Πέμπτη, μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε βάρος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.
Το ταξίδι του κ. Φέλτκαμπ, που προβλεπόταν να γίνει τη Δευτέρα(26η Νοεμβρίου) αναβλήθηκε, ωστόσο «μελετάμε ακόμη την πιθανότητα να πάμε αργότερα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η αναβολή αποφασίστηκε έπειτα από σουρεαλιστικές αντεγκλήσεις στο ολλανδικό κοινοβούλιο, όταν βουλευτής απαίτησε να μάθει τους λόγους της επίσκεψης του κ. Φέλτκαμπ, καθώς δεν είχαν δοθεί στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το ταξίδι.
Ο υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε με οργή, δηλώνοντας πως «δεν πρόκειται μόνο για τις λεπτομέρειες του ταξιδιού μου αλλά για την ασφάλειά μου».
«Δεν μπορώ να δουλέψω έτσι ως υπουργός Εξωτερικών», ξέσπασε.
«Υπό αυτές τις συνθήκες, λήφθηκε η απόφαση να μη γίνει το ταξίδι», ανέφερε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών του κ. Φέλτκαμπ.
Η αναβολή έγινε μερικές ώρες μετά την απόφαση του ΔΠΔ να προχωρήσει στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος των Νετανιάχου και Γκάλαντ, καθώς και του ηγέτη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, του Μοχάμεντ Ντέιφ, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ο ΥΠΕΞ Φέλτκαμπ τόνισε στο κοινοβούλιο πως η Ολλανδία για λόγους αρχών θα συμμορφωνόταν προς τις υποχρεώσεις της αν κάποιο από τα πρόσωπα αυτά έφθανε στην επικράτειά της.
Έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον ομόλογό του, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γεδεών Σάαρ δήλωσε «απογοητευμένος» για τις δηλώσεις του κ. Φέλτκαμπ, ενώ καταφέρθηκε εναντίον αυτής που αποκάλεσε «σκανδαλώδη και πολιτική» κίνηση του ΔΠΔ.
«Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, συμφωνήθηκε πως η επίσκεψη του ολλανδού υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ, που προβλεπόταν να γίνει τη Δευτέρα, δεν θα γίνει», συμπλήρωσε ο κ. Σάαρ.
Διεθνείς αντιδράσεις
Η Γερμανία «εξετάζει» τις συνέπειες που θα έχει η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εις βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.
«Τώρα εξετάζουμε τι ακριβώς σημαίνει» αυτή η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης «για την εφαρμογή τους στη Γερμανία», πρόσθεσε η Μπέρμποκ όταν ρωτήθηκε σχετικά από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
Το ενδεχόμενο συλλήψεων παραμένει «θεωρητικό», με δεδομένο ότι οι αξιωματούχοι αυτοί δεν βρίσκονται στη Γερμανία «προς το παρόν», εξήγησε η Γερμανίδα υπουργός.
Ως χώρα μέλος του ΔΠΔ και ένα «κράτος που αναγνωρίζει» το διεθνές δικαστήριο, η Γερμανία είναι «δεσμευμένη» από τις αποφάσεις του, τόνισε η Μπέρμποκ, ακολουθώντας τη γραμμή του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ο οποίος δήλωσε ότι όλα τα κράτη μέλη του μπλοκ πρέπει να σέβονται τις αποφάσεις του ΔΠΔ και να τις εφαρμόζουν.
Το Βερολίνο, το οποίο πρόσφατα αύξησε τις παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, επιδιώκει να τηρήσει μια ισορροπία μεταξύ της ιστορικής του στήριξης προς το Ισραήλ και τις εκκλήσεις του για σεβασμό του διεθνούς δικαίου στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Από την πλευρά της, η Κίνα ζήτησε από το ΔΠΔ να τηρήσει «αντικειμενική και δίκαιη» στάση.
«Η Κίνα ελπίζει ότι το ΔΠΔ θα τηρήσει μια αντικειμενική και δίκαιη στάση και θα ασκήσει την εξουσία του με βάση το δίκαιο», δήλωσε ο Λιν Ζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Κίνα, όπως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, δεν είναι μέλη του ΔΠΔ.
Ο Λιν επεσήμανε ότι το Πεκίνο «στηρίζει όλες τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με το παλαιστινιακό ζήτημα, οι οποίες ευνοούν την ισότητα και τη δικαιοσύνη και την τήρηση του διεθνούς δικαίου».
Παράλληλα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι τηρούν μια στάση «δύο μέτρων και δύο σταθμών» όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον καταδίκασε το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Νετανιάχου, ενώ στο παρελθόν είχε χαιρετίσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης από το ίδιο δικαστήριο εις βάρος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Η Κίνα είναι συστηματικά αντίθετη στη χρήση από κάποιες χώρες του διεθνούς δικαίου όταν τις συμφέρει», τόνισε ο Λιν.
Στο μεταξύ ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος του στρατού του Ιράν, εκτίμησε σήμερα ότι η έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος του Νετανιάχου και του Γκάλαντ σημαίνει τον «πολιτικό θάνατο» του Ισραήλ.
«Αυτό σημαίνει τον πολιτικό θάνατο του σιωνιστικού καθεστώτος, ενός καθεστώτος που σήμερα ζει σε απόλυτη πολιτική απομόνωση, οι αξιωματούχοι του οποίου δεν μπορούν πλέον να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες», δήλωσε ο στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί.
Η Σλοβενία επεσήμανε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ΔΠΔ και θα «συμμορφωθεί πλήρως» με αυτή, όπως σχολίασε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ, σύμφωνα με το σλοβένικο πρακτορείο ειδήσεων STA.
Η Σλοβενία αναγνώρισε τον Ιούνιο ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.
Το ΔΠΔ εξέδωσε χθες Πέμπτη εντάλματα σύλληψης εις βάρος του Νετανιάχου, του Γκάλαντ αλλά και του ηγέτη της Χαμάς Ιμπραχίμ αλ Μάσρι για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.