Cover Photo: EPA/Philippine Institute of Volcanology and Seismology (Phivolcs)
Συναγερμός έχει σημάνει στις Φιλιππίνες μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κανλάον το πρωί της Τρίτης (8/4).
Η έκρηξη εκτόξευσε τέφρα σε ύψος 4 χιλιομέτρων, ενώ πυροκλαστικές ροές, γεμάτες καυτά αέρια και ηφαιστειακά υλικά, κατηφόρισαν τις νότιες πλαγιές του ηφαιστείου, προκαλώντας έντονη ανησυχία στις γύρω περιοχές.
«Μια μεγάλη έκρηξη συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην κορυφή του ηφαιστείου Κανλάον, η οποία ξεκίνησε στις 5:51 το πρωί της σημερινής ημέρας», ανέφερε το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων σε δήλωσή του.
«Το ηφαίστειο παράγει μια μεγάλη στήλη στάχτης περίπου 4.000 μέτρα ψηλή που κατευθύνεται προς τα νοτιοδυτικά», πρόσθεσε.
Οι Αρχές έχουν διατηρήσει το επίπεδο συναγερμού στο 3, που σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ροών λάβας και πιθανότητα έκρηξης εντός εβδομάδων. Η απαγορευμένη ζώνη παραμένει στα 4 χιλιόμετρα από το στόμιο του ηφαιστείου, με την κυβέρνηση να καλεί τους κατοίκους να μην πλησιάζουν για κανέναν λόγο.
Ήδη από το προηγούμενο έτος, σημαντικό μέρος του τοπικού πληθυσμού είχε εκκενώσει προληπτικά τις περιοχές γύρω από το Κανλάον, που βρίσκεται στο νησί Νεγρός της κεντρικής χώρας.
Βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media δείχνουν μια μεγάλη, πυκνή στήλη καπνού να υψώνεται αργά προς τον ουρανό.
«Ήμασταν προετοιμασμένοι για την έκρηξη. Οι οικογένειες εντός 4-6 χιλιομέτρων είχαν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης έκρηξης τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Τζον Ντε Άσις, υπεύθυνος διάσωσης στο δήμο Λα Καστεγιάνα της επαρχίας Νέγκρος Οξινέντα, στο AFP.
Το ηφαίστειο Κανλάον στις Φιλιππίνες
Το ηφαίστειο Κανλάον απλώνεται στις κεντρικές επαρχίες Negros Occidental και Negros Oriental και είναι ένα από τα 20 ενεργά ηφαίστεια στις Φιλιππίνες. Η χώρα βρίσκεται στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» του Ειρηνικού, όπου η ηφαιστειακή δραστηριότητα και οι σεισμοί είναι συνήθεις.
Ο διευθυντής του Phivolcs Teresito Bacolcol ανέφερε στο ραδιόφωνο DWPM ότι υπάρχει πιθανότητα το επίπεδο συναγερμού να αυξηθεί ή να μειωθεί τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με το πόσο γρήγορα ανεβαίνει το μάγμα στην επιφάνεια. Μια πιο γρήγορη άνοδος του μάγματος ενδέχεται να προκαλέσει ισχυρότερη έκρηξη, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβάθμιση του συναγερμού στο επίπεδο 4. Αντίθετα, εάν η κίνηση του μάγματος επιβραδυνθεί ή σταματήσει, είναι πιθανό το επίπεδο συναγερμού να μειωθεί στο 2.