Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
16.03.2023

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ψηφίστηκε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα – Δεν το στήριξαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ

Το σχετικό κείμενο εγκρίθηκε με 336 ψήφους «υπέρ», 174 «κατά» και 121 αποχές.

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου ενέκρινε χθες, Τετάρτη, ψήφισμα στο οποίο σημειώνει ότι μια ευρωπαϊκή οδηγία για επαρκές ελάχιστο εισόδημα θα καταστήσει τα σχετικά συστήματα πιο προσβάσιμα και αποτελεσματικά. Θα διασφαλίσει επίσης την ένταξη στην αγορά εργασίας των ανθρώπων που βρίσκονται εκτός αυτής. Το κείμενο εγκρίθηκε με 336 ψήφους υπέρ, 174 κατά και 121 αποχές.

Κατά την ψηφοφορία, υπέρ τάχθηκαν οι ευρωβουλευτές από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και αρκετοί από το Renew Europe. Αντίθετα, από τη Δεξιά και την Ακροδεξιά αρνητικά ψήφισαν 174 ενώ απείχαν 121.

Επισημαίνεται ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αξιολογούν τακτικά τα εθνικά τους συστήματα και, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, να τα ανανεώνουν, εξασφαλίζοντας ένα επαρκές επίπεδο στήριξης ανάλογο με το εθνικό όριο κινδύνου φτώχειας (AROPE), ώστε να δημιουργηθεί ένα «δίχτυ» κοινωνικής ασφάλειας που θα εγγυάται ένα ελάχιστο βιοτικό επίπεδο.

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν επίσης να αυξήσουν την ενημέρωση σχετικά με αυτά τα προγράμματα και να τα καταστήσουν πιο προσιτά, ιδίως για τις μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες, όπως οι άστεγοι. Προτείνουν μέτρα για την αντιμετώπιση εκτεταμένων ζητημάτων στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως η μη υιοθέτηση αυτού του είδους συστημάτων από κάποιες χώρες, αλλά και το ψηφιακό χάσμα.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης στηλίτευσε το γεγονός πως μεταξύ εκείνων που δεν στήριξαν την πρωτοβουλία για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, συμπεριλαμβάνονται και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ.

Save