Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε την Γαλλία και την Γερμανία να διαδραματίσουν «στο ακέραιο τον ρόλο τους» για μία «ισχυρή» και «ενωμένη» Ευρώπη που γνωρίζει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της, κυρίως απέναντι στην Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ.
«Εναπόκειται περισσότερο από ποτέ στους Ευρωπαίους, και άρα στις δύο χώρες μας, να διαδραματίσουν στο ακέραιο τον ρόλο τους για να εδραιώσουν μία Ευρώπη ενωμένη, ισχυρή και κυρίαρχη», δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς στο πλευρό του Εμανουέλ, Μακρόν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την συνάντησή τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων. «Μία Ευρώπη προσηλωμένη στον διατλαντικό δεσμό που ξέρει να διατυπώνει επίσης τα δικά της συμφέροντα και να τα υπερασπίζεται με τις ευρωπαϊκές αξίες και όργανα».
Η δεύτερη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να είναι «πρόκληση» για την Ευρώπη που «δεν θα πτοηθεί» και θα είναι ένας εταίρος με αυτοπεποίθηση απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε ο Ολαφ Σολτς.
«Ο πρόεδρος Τραμπ θα είναι, αυτό είναι ξεκάθαρο, μια πρόκληση που πρέπει να αναλάβουμε... Η Ευρώπη δεν θα πτοηθεί, ούτε θα κρυφτεί, αλλά θα είναι ένας εποικοδομητικός και σίγουρος για τον εαυτό του εταίρος», είπε ο Γερμανός καγκελάριος.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ»
«Καμία άλλη οικονομία στον κόσμο δεν είναι τόσο ενοποιημένη όσο η Ευρώπη και η Αμερική», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Εκατομμύρια θέσεις εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού εξαρτώνται από το εμπόριο και τις επενδύσεις μας. Ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ μας είναι 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής για τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ. Παράλληλα, τόνισε ότι πέρα από τους αριθμούς, υπάρχουν «φιλίες, οικογενειακοί δεσμοί, κοινή ιστορία και πολιτισμός» και αυτό είναι κάτι που θα έχουμε πάντα στο μυαλό μας καθώς θα συνεργαζόμαστε με τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ, είπε η φον ντερ Λάιεν. «Πρώτη προτεραιότητά μας θα είναι να εμπλακούμε έγκαιρα, να συζητήσουμε κοινά συμφέροντα και να είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε», ανέφερε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι «όταν έρθει η ώρα της διαπραγμάτευσης, θα είμαστε ρεαλιστές στην αναζήτηση κοινού εδάφους», ενώ η ΕΕ θα σέβεται πάντα τις ευρωπαϊκές αρχές της.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέφερε ότι «η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί και επενδυτικοί εταίροι» και «είναι προς το συμφέρον και των δύο να συνεχίσουν να προωθούν μια σταθερή, ισορροπημένη και προβλέψιμη εμπορική σχέση». «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ για να προωθήσουμε μια θετική και δίκαιη οικονομική συνεργασία και να εργαστούμε για τις κοινές μας προτεραιότητες για ευημερία και ασφάλεια», πρόσθεσε.
Αντόνιο Κόστα: «Επείγουσα η μεγαλύτερη ανάληψη ευθύνης από την ΕΕ για την άμυνα και στρατηγική της αυτονομία»
Την αναγκαία ανάληψη μεγαλύτερης ευθύνης από την ΕΕ για τη δική της άμυνα και στρατηγική αυτονομία, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σήμερα στο Στρασβούργο.
«Για να διατηρήσουμε την ειρήνη, πρέπει να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική μας άμυνα, τη στρατηγική μας αυτονομία, την κυριαρχία μας», τόνισε ο Αντόνιο Κόστα. Επισήμανε ότι τα 23 κράτη μέλη της ΕΕ που είναι ταυτόχρονα και σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, αναμένεται σήμερα να δαπανήσουν πάνω από το 2% σε αμυντικές επενδύσεις, ενώ παράλληλα υπογράμμισε τις προσπάθειες που έγιναν σε επίπεδο ΕΕ τα τελευταία χρόνια, λέγοντας ότι «είμαστε στο σωστό δρόμο για να οικοδομήσουμε την Ευρώπη της 'Αμυνας». Συγκεκριμένα, ο Α. Κόστα αναφέρθηκε στη Στρατηγική Πυξίδα, στο Ευρωπαϊκό Ταμείο 'Αμυνας, στην ενίσχυση της παραγωγής πυρομαχικών και στις κοινές αγορές κρίσιμων αμυντικών προΪόντων στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας μέσω του κοινού Νόμου περί Προμηθειών, στην πρόταση της Επιτροπής για το αμυντικό βιομηχανικό πρόγραμμα και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία έχει επικαιροποιήσει την πολιτική της για την υποστήριξη της τεχνολογίας διπλής χρήσης.
«Υπάρχει μια γενική αίσθηση επείγοντος», ανέφερε ο Α. Κόστα, η οποία τον οδήγησε να προσκαλέσει τους ευρωπαίους ηγέτες στην άτυπη συνάντηση για την άμυνα στις 3 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε και του Βρετανού πρωθυπουργού. Σκοπός αυτής της άτυπης συνάντησης είναι οι ευρωπαίοι ηγέτες να προετοιμάσουν το έδαφος για τις επόμενες αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν και για να δώσουν πολιτική κατεύθυνση στη Λευκή Βίβλο για την άμυνα που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Είναι προς το συμφέρον μας να κάνουμε περισσότερα για την άμυνά μας, να γίνει πιο ανθεκτική, αποτελεσματική, πιο αυτόνομη και πιο αξιόπιστη. Με αυτόν τον τρόπο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνει επίσης ισχυρότερος διατλαντικός εταίρος, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Α. Κόστα.
Συνέχισε λέγοντας ότι η άμυνα και η ανταγωνιστικότητα πάνε χέρι-χέρι. «Η επένδυση στην άμυνα με ολοκληρωμένο τρόπο, με παράλληλη δημιουργία ενός ασφαλούς ευρωπαϊκού δικτύου αλυσίδων εφοδιασμού, ενεργειακής αυτονομίας και καινοτόμου βιομηχανίας, μπορεί να τονώσει τις οικονομίες μας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», είπε, σημειώνοντας ότι η ΕΕ χρειάζεται ένα «σύγχρονο» και «ενισχυμένο» προϋπολογισμό, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και «επενδύει στη συλλογική μας ασφάλεια».
Ο Α. Κόστα κατέληξε λέγοντας ότι «η ενότητα είναι το βασικό στοιχείο της Ένωσής μας. Ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί».
Κάγια Κάλας: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακό κίνδυνο για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακό κίνδυνο για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο μόνος τρόπος να αντιμετωπισθεί είναι με την αύξηση των αμυντικών δαπανών, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας κατά την ομιλία της στην ετήσια διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας (European Defence Agency - EDA) προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρόσφερε επί υπερβολικά πολύ χρόνο εναλλακτικές στην Μόσχα.
«Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακό κίνδυνο για την ασφάλειά μας σήμερα, αύριο και για όσο δεν επενδύουμε αρκετά στην άμυνά μας», είπε.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν μιλά παρά την γλώσσα της ισχύος, αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει την ισχύ και τα μέσα να δαπανήσει και να παραγάγει περισσότερο από την Ρωσία, είπε.
«Λένε ότι είμαι «ρωσικό γεράκι». Νομίζω απλώς ότι είμαι ρεαλίστρια σε ό,τι έχει να κάνει με την Ρωσία», είπε.
«Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Ρωσίας. Αλλά δεν είναι αναγκαστικά και με το δικό μας μέρος. Διότι δεν κάνουμε αρκετά. Δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία ότι πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα για να αποτρέψουμε τον πόλεμο. Αλλά οφείλουμε επίσης να προετοιμασθούμε για πόλεμο».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δίκιο να λέει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν δαπανά αρκετά για την άμυνα, δήλωσε η Κάγια Κάλας τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «ο ισχυρότερος σύμμαχος» της ΕΕ και πρέπει να παραμείνει.
«Δαπανούμε δισεκατομμύρια στα σχολεία μας, στα συστήματα υγείας μας και στην κοινωνική μας πρόνοια. Αλλά δεν δαπανήσουμε περισσότερα για την άμυνα, όλα αυτά θα τεθούν σε κίνδυνο», προειδοποίησε.