Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο 12 ανθρώπων, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σε ισραηλινό πλήγμα εναντίον σχολείου όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.
«Τουλάχιστον 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά και γυναίκες, σκοτώθηκαν σε πλήγμα ισραηλινού drone σήμερα το πρωί εναντίον σκηνής για εκτοπισμένους κοντά στο σχολείο αλ Χινάουι, όπου έχουν καταφύγει οικογένειες εκτοπισμένων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας Μαχμούντ Μπάσαλ.
Τέσσερις ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα σε άλλες περιοχές της Γάζας, πρόσθεσε.
Ο στρατός του Ισραήλ δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του AFP για σχολιασμό.
Χθες, Τρίτη, ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια με τα οποία προειδοποιούσε τους κατοίκους της πόλης να απομακρυνθούν και να κινηθούν προς τα δυτικά, καθώς οι δυνάμεις του θα πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς και άλλων ανταρτών.
Κλείνει προσωρινά το «Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα»
Το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), νεοσύστατη οργάνωση υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, θα αφήσει κλειστά σήμερα τα κέντρα διανομής βοήθειας που διαχειρίζεται στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, έπειτα από χαοτικές σκηνές και δεκάδες νεκρούς στο πλαίσιο των επιχειρήσεών του.
Το βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αποφανθεί για σχέδιο απόφασης που ζητεί κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και ανεμπόδιστη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, περιοχή που έχει υποστεί πελώριες καταστροφές τους είκοσι μήνες πολέμου με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023.
Όμως το σχέδιο αναμένεται να προσκρούσει σε ακόμη ένα βέτο των ΗΠΑ –το πρώτο αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ–, παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση στο Ισραήλ για να βάλει τέλος στον πόλεμο, καθώς, όπως τονίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, το σύνολο των κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα κινδυνεύει να λιμοκτονήσει.
Μετά τη μερική χαλάρωση του απόλυτου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας για πάνω από δυο μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν επιτρεπόταν η διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, το GHF άρχισε τη δράση του πριν από μια εβδομάδα και κάτι.
Η ανάπτυξή του όμως σημαδεύτηκε από σκηνές χάους και πληροφορίες για θύματα από ισραηλινά πυρά κοντά σε κέντρα διανομής του. Το GHF επιμένει αρνείται πως υπήρξε οποιοδήποτε επεισόδιο.
«Τα κέντρα διανομής θα είναι κλειστά για εργασίες ανακαίνισης, αναδιοργάνωσης και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας», ανέφερε μέσω Facebook το GHF, οργάνωση με αδιαφανή χρηματοδότηση υποστηριζόμενη από την αμερικανική και την ισραηλινή κυβέρνηση, διευκρινίζοντας πως οι επιχειρήσεις θα ξαναρχίσουν αύριο.
Χθες 27 άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί για να πάνε να πάρουν βοήθεια από την αμερικανική οργάνωση κοντά στον κυκλικό κόμβο Αλ Αλάμ, στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έχασαν τη ζωή τους όταν ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ «εναντίον χιλιάδων πολιτών», σύμφωνα με την πολιτική προστασία.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες βράδυ πως «στρατιώτες άνοιξαν πυρ προειδοποιητικά (...) προς την κατεύθυνση υπόπτων που τους πλησίαζαν κατά τρόπο που έθετε σε κίνδυνο την ασφάλειά τους» και πρόσθεσε πως θα διενεργήσει έρευνα για να ρίξει «πλήρες φως» στα γεγονότα.
Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι «εξετάζει την αυθεντικότητα» των πληροφοριών που κάνουν λόγο για θανάσιμα πυρά.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «καταδίκασε» τα πυρά αυτά, κάνοντας λόγο για «αδιανόητες» απώλειες ζωών στη Γάζα, δυο ημέρες έπειτα από παρόμοια τραγωδία στην ίδια τοποθεσία με 31 νεκρούς, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ από την πλευρά του κατήγγειλε «εγκλήματα πολέμου».
Πέρα από τους 27 ανθρώπους που σκοτώθηκαν χθες στη Ράφα, η πολιτική προστασία έκανε λόγο για άλλους 19 νεκρούς από πυρά του ισραηλινού στρατού σε όλο τον θύλακα.
Ο κυκλικός κόμβος όπου εκτυλίχτηκε η τραγωδία βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο από κέντρο διανομής που διαχειρίζεται το GHF.
Ο ΟΗΕ και πολλές άλλες ΜΚΟ έχουν καταστήσει σαφές επανειλημμένα ότι δεν προτίθενται να συνεργαστούν με την οργάνωση αυτή, εξαιτίας των ανησυχιών τους για τις μεθόδους και την έλλειψη ουδετερότητάς του. Φοβούνται πως δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει στρατιωτικούς σκοπούς του Ισραήλ.
Στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ο σύζυγος και τα παιδιά της Ριμ αλ Άκρας, η οποία σκοτώθηκε από πυρά χθες τα ξημερώματα, ήταν βυθισμένοι στο πένθος.
«Πώς να σ’ αφήσω να φύγεις, μαμά;» είπε ο γιος της Ζάιν, σφίγγοντας το άψυχο σώμα της, τυλιγμένο με λευκό σάβανο. Κοριτσάκι πήρε το ένα χέρι της μητέρας του και το φίλησε, άλλα έκλαιγαν τη στιγμή του αποχαιρετισμού.
Ο Μοχάμεντ αλ Σάερ, 44 ετών, παρών επιτόπου, αφηγήθηκε στο AFP ότι «ελικόπτερο και drones άρχισαν να ρίχνουν εναντίον του πλήθους για να το εμποδίσουν να πλησιάσει τα άρματα μάχης, Είχαμε νεκρούς και τραυματίες».
Τη 17η Μαΐου ο ισραηλινός στρατός κλιμάκωσε την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας, με δημόσια διακηρυγμένους στόχους να τεθεί υπό τον «έλεγχό» του «όλος» ο παλαιστινιακός θύλακας, ανάμεσα στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο, και να αφανιστεί η Χαμάς, στην εξουσία εκεί από το 2007.
Με σκοπό να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, ιστιοφόρο της συμμαχίας του στολίσκου της ελευθερίας, στο οποίο επιβαίνουν η νεαρή σουηδή οικολόγος ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ και η γαλλίδα βουλεύτρια Ριμά Χασάν, απέπλευσε την Κυριακή από την Ιταλία και κινείται προς την περιοχή.
Το πολεμικό ναυτικό «κινητοποιείται μέρα και νύχτα για να προστατεύσει τον θαλάσσιο χώρο του Ισραήλ και τα θαλάσσια σύνορά του», προειδοποίησε χθες Τρίτη ο Εφί Ντεφρίν, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
Η έφοδος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 στοίχισε τη ζωή σε 1.218 ανθρώπους στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.
Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί την 7η Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας απομένουν 57, πλην όμως τουλάχιστον 34 από αυτούς είναι νεκροί, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Η Χαμάς έχει εξάλλου ακόμη στα χέρια της τη σορό ισραηλινού στρατιώτη που είχε σκοτωθεί το 2014, σε προηγούμενο πόλεμο στον θύλακα.
Πάνω από 54.510 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί έκτοτε στις ισραηλινές ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων, κατά τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.
Νέο βέτο των ΗΠΑ ενόψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συζητήσει και να ψηφίσει σήμερα επί σχεδίου απόφασης το οποίο ζητεί κατάπαυση του πυρός και απρόσκοπτη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο νέας προσπάθειας να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ, που όμως αναμένεται να προσκρούσει σε ακόμη ένα βέτο των ΗΠΑ — το πρώτο αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας, που σιωπά για το ζήτημα επί έναν χρόνο, δυσκολεύεται να μιλήσει με μια φωνή αφότου ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στον θύλακα. Πολλά σχέδια απόφασης προσέκρουσαν σε βέτο, αμερικανικά, αλλά και ρωσικά και κινεζικά.
Με αυτό το φόντο, δεν έχει σπάσει τη σιωπή του από τον Νοέμβριο, όταν οι ΗΠΑ, όπου πρόεδρος ήταν ακόμη ο Τζο Μπάιντεν, άσκησαν το δικαίωμα αρνησικυρίας τους για να εμποδίσουν την έγκριση σχεδίου απόφασης που ζητούσε κατάπαυση του πυρός.
Η πιο πρόσφατη απόφαση του ΣΑ ανάγεται στον Ιούνιο του 2024. Είχε εκφράσει τότε την υποστήριξή του σε αμερικανικό σχέδιο κατάπαυσης του πυρός πολλών φάσεων, που θα συνοδευόταν από την απελευθέρωση ομήρων. Το σχέδιο αυτό δεν εφαρμόστηκε –με ήσσονες τροποποιήσεις– παρά τον Ιανουάριο του 2025, προτού ο στρατός του Ισραήλ τερματίσει την κατάπαυση του πυρός τον Μάρτιο.
Το νέο σχέδιο απόφασης, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου και θα τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα στις 23:00 (ώρα Ελλάδας), απαιτεί «άμεση, χωρίς όρους και μόνιμη κατάπαυση του πυρός» και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων.
Υπογραμμίζοντας την «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση» στον παλαιστινιακό θύλακα, ζητεί επίσης την «άμεση και χωρίς όρους» άρση «όλων των περιορισμών στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την ασφαλή και απρόσκοπτη διανομή της σε μεγάλη κλίμακα», ιδίως από τον ΟΗΕ.
Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, αναμένεται να ασκήσουν βέτο στο σχέδιο, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο AFP, σημειώνοντας πως αντιπρόσωποι των δέκα κρατών που έχουν εκλεγεί στο ΣΑ, και ετοίμασαν τι σχέδιο, προσπάθησαν μάταια να διαπραγματευτούν μαζί τους.
Έπειτα από δύο και πλέον μήνες απόλυτου αποκλεισμού, οι ισραηλινές αρχές ενέκριναν εκ νέου από τη 19η Μαΐου την είσοδο στη Γάζα περιορισμένου αριθμού φορτηγών του ΟΗΕ, ο οποίος κάνει λόγο όμως για «σταγόνα» νερού μπροστά στον ωκεανό των αναγκών στον θύλακα, όπου η κλίμακα της καταστροφής είναι πελώρια έπειτα από 20 μήνες πολέμου.
Παράλληλα το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), οργάνωση με αδιαφανή χρηματοδότηση, που υποστηρίζεται από την αμερικανική και την ισραηλινή κυβέρνηση, δημιούργησε κέντρα διανομής βοήθειας, που επικρίνει έντονα ο ΟΗΕ, τονίζοντας πως η δράση της οργάνωσης είναι αντίθετη σε θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αρχές.
Έπειτα από επανειλημμένες τραγωδίες τις τελευταίες ημέρες κοντά στα κέντρα του με δεκάδες νεκρούς, τα Ηνωμένα Έθνη τα χαρακτήρισαν «θανάσιμες παγίδες» καθώς πεινασμένοι Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να βασίζουν «ανάμεσα σε συρματοπλέγματα» επιτηρούμενοι από ένοπλους ιδιωτικούς φρουρούς.
«Δεν μπορείτε να γίνεστε μάρτυρες της αγανάκτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας (...) και να δέχεστε να είναι παραλυμένο, πρέπει να ενεργήσετε», παρότρυνε χθες ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ, αναφερόμενος ιδίως στην ομιλία-σοκ του αναπληρωτή γενικού γραμματέα αρμόδιου για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Τομ Φλέτσερ, ο οποίος ζήτησε από τα κράτη μέλη να «εμποδίσουν τη γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας.
Σε περίπτωση βέτο η πίεση θα μεταφερθεί σε «αυτούς που εμποδίζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους», επέμεινε ο πρεσβευτής Μανσούρ. «Όλοι μας θα κριθούμε από την Ιστορία για το τι κάναμε προκειμένου να σταματήσουμε αυτό το έγκλημα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού».
Το Ισραήλ αντιμετωπίζει αυξανόμενη διεθνή πίεση για να βάλει τέλος στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, έναυσμα του οποίου ήταν η άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σε νότιους τομείς της επικράτειάς του την 7η Οκτωβρίου 2023.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)